HomeΚΡΗΤΗΤη Δευτέρα ξεκινά η λειτουργία της βάσης του ΕΚΑΒ στη Βιάννο, με εφεδρικό ασθενοφόρο

Τη Δευτέρα ξεκινά η λειτουργία της βάσης του ΕΚΑΒ στη Βιάννο, με εφεδρικό ασθενοφόρο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την ερχόμενη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016, τίθεται σε εφαρμογή η απόφαση που αφορά στην έναρξη λειτουργίας βάσης του ΕΚΑΒ στην περιοχή της Βιάννου, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών του νότιου νομού Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, η βάση του ΕΚΑΒ θα λειτουργήσει στο Κέντρο Υγείας Βιάννου, και στον εξοπλισμό της εντάσσονται δύο ασθενοφόρα, το ένα εκ των οποίων εφεδρικό.

Σε σχετική ανακοίνωση της ΥΠΕ Κρήτης επισημαίνονται χαρακτηριστικά τα εξής:

«Την Πέμπτη 23 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο γραφείο διοίκησης της ΔΥΠΕ Κρήτης συνάντηση για να  εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα κάλυψης με ασθενοφόρο των περιοχών του νότιου Ηρακλείου. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ κα Μαυρομμάτη Ελένη, ο υποδιοικητής κος Δημητρακόπουλος Στέλιος, ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ κος Μυλωνάς Μιλτιάδης, ο διευθυντής του ΕΚΑΒ Κρήτης κος Γιαννακουδάκης Νίκος και ο δήμαρχος Βιάννου κος Μπαριτάκης Παύλος.

Μετά από διεξοδική συζήτηση, αποφασίστηκε, ως αμεσότερος τρόπος κάλυψης της περιοχής, η ίδρυση βάσης του ΕΚΑΒ εντός του Κ.Υ. Βιάννου με ένα ασθενοφόρο και προσωπικό του ΕΚΑΒ προκειμένου να υπάρχει κάλυψη επί 24ώρου, όλες τις μέρες της εβδομάδας και για όλα τα περιστατικά, που απαιτούν άμεση διακομιδή, της περιοχής του νότιου Ηρακλείου. Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε η μόνιμη στάθμευση εφεδρικού ασθενοφόρου στο Κ.Υ., που θα παραχωρήσει το ΕΚΑΒ από τον υπάρχοντα στόλο του, το οποίο θα λειτουργεί με το προσωπικό του Κ.Υ.  για τον εκμηδενισμό καθυστερήσεων σε περιπτώσεις βλάβης του ήδη υπάρχοντος ασθενοφόρου.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να υλοποιηθεί αμέσως μετά την έγκρισή της από το Δ.Σ. του ΕΚΑΒ τη Δευτέρα 27 Ιουνίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια η συνειδητή επιλογή των προηγούμενων κυβερνήσεων για απαξίωση και συρρίκνωση  των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα μέσω του παγώματος των προσλήψεων και των αθρόων συνταξιοδοτήσεων, χωρίς να εξαιρείται ούτε καν ο ευαίσθητος χώρος της υγείας , οδήγησε το ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ στα πρόθυρα της λειτουργικής κατάρρευσης, εξαντλώντας τις αντοχές των εργαζομένων τους, οι οποίοι με φιλότιμες προσπάθειες τα κράτησαν όρθια.

Τους τελευταίους μήνες υλοποιείται μια τεράστια προσπάθεια σταθεροποίησης του συστήματος υγείας  στο πλαίσιο της κεντρικής  πολιτικής επιλογής στήριξης του δημόσιου χαρακτήρα του.  Αυτή εκφράζεται με τις 186 προσλήψεις πληρωμάτων ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ ,την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων οχημάτων (25 για την Κρήτη) και τον μεγάλο αριθμό προσλήψεων στο ΕΣΥ, πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια. Ειδικότερα για το Κ.Υ. Βιάννου αναμένεται η πρόσληψη μέχρι το Σεπτέμβριο  1 επικουρικού με ειδικότητα πληρώματος ασθενοφόρου ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα εγκρίνεται η προκήρυξη ενός μόνιμου καθώς άλλων 7 ατόμων με την ίδια ειδικότητα για όλα τα Κ.Υ. της Κρήτης καθώς και η παραχώρηση από το ΕΚΑΒ άλλων 5 ασθενοφόρων σε ΚΥ που δεν διαθέτουν ασθενοφόρο ή αυτό που διαθέτουν είναι προβληματικό.

Με αυτόν τον τρόπο επιλύεται ένα χρόνιο πρόβλημα κάλυψης με ασθενοφόρο του νότιου Ηρακλείου με δραματικές πολλές φορές συνέπειες. Η ειλικρινής και γόνιμη συνεργασία ΕΚΑΒ-ΔΥΠΕ-Υπουργείου Υγείας-Τοπικής αυτοδιοίκησης ήταν αποφασιστικής σημασίας για την επιτυχή έκβαση».

Διαφήμιση
Διαφήμιση