HomeΚΟΣΜΟΣΟ Ερντογάν προειδοποιεί τις Βρυξέλλες: Αναπόφευκτες οι νέες αποχωρήσεις χωρών από την ΕΕ

Ο Ερντογάν προειδοποιεί τις Βρυξέλλες: Αναπόφευκτες οι νέες αποχωρήσεις χωρών από την ΕΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για ισλαμοφοβία σε πολλές χώρες, εξαιτίας της οποίας καθυστερεί η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, έκανε λόγο ο Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποιώντας ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες αποχωρήσεις.

«Η τακτική που ακολουθείται αυτή τη στιγμή σε βάρος της Τουρκίας είναι ισλαμοφοβική, για αυτό ακριβώς καθυστερούν τις διαδικασίες εισδοχής μας» επισήμανε ο Τούρκος πρόεδρος ομιλία του. «Εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση βαθύνει την ασυνέπειά της και συνεχίσει την ίδια πορεία, βραχυπρόθεσμα θα είναι αναπόφευκτο το γεγονός ότι θα έλθει αντιμέτωπη και με νέες αποχωρήσεις κρατών μελών της», πρόσθεσε.

Στο ίδιο κλίμα ήταν και η ανάρτηση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Νουρετίν Τζανικλί, στο Twitter. «Ο κατακερματισμός της ΕΕ ξεκίνησε. Η Βρετανία είναι η πρώτη που εγκατέλειψε το πλοίο», έγραψε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ σημείωσε ότι η εκστρατεία για το δημοψήφισμα στη Βρετανία αμαυρώθηκε από την ισλαμοφοβία και τα αντιτουρκικά συναισθήματα που τροφοδότησαν πολλοί πολιτικοί.

«Ήταν μια ανησυχητική διαδικασία… κατά τη διάρκεια της οποίας πολιτικοί μεγάλων κομμάτων βασίστηκαν στην ρητορική της ακροδεξιάς σε πολύ μεγάλο βαθμό» τόνισε, ενώ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ επισήμανε ότι η ΕΕ πρέπει να συλλογιστεί προσεκτικά την απόφαση των Βρετανών και να ενστερνιστεί περισσότερο ανοικτές προς όλους πολιτικές.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι οι πολιτικές που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στους τομείς της διεύρυνσης και της ενσωμάτωσης είναι μια αποτυχία.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση