HomeΚΟΣΜΟΣΘυμός για το Brexit από τους Βρετανούς που ζουν στις Βρυξέλλες

Θυμός για το Brexit από τους Βρετανούς που ζουν στις Βρυξέλλες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με απογοήτευση και θυμό υποδέχθηκε η νεολαία του Ηνωμένου Βασιλείου, που ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

«Δεν το αποφασίσαμε εμείς αυτό. Όπως φάνηκε από κάποια δημογραφικά στοιχεία που βγήκαν, υπέρ του όχι ψήφισαν, κυρίως, οι πιο μεγάλοι σε ηλικία. Αλλά εμείς είμαστε αυτοί που θα υποστούμε τις συνέπειες και για περισσότερο καιρό από αυτούς», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 29χρονος Ματ Τζοπ από το Κεντ της Αγγλίας, ο οποίος ζει εδώ και δέκα χρόνια στις Βρυξέλλες.

Ο Ματ μόλις τελείωσε το μεταπτυχιακό του και επιστρέφει τον Σεπτέμβριο στο Ηνωμένο Βασίλειο για το διδακτορικό του. «Το Βέλγιο ήταν, επίσης, σπίτι μου όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά γυρνάω πίσω με τις καλύτερες συνθήκες. Για ένα πραγματικά ευρωπαϊκό πρότζεκτ, στο οποίο θα συμμετάσχουν φοιτητές απ’ όλη την Ευρώπη και με συνεργασία πολλών πανεπιστημίων» λέει ο Ματ, προσθέτοντας πως «για όλα αυτά τα οφέλη η ακαδημαϊκή κοινότητα εκφράστηκε εξ’ αρχής κατά του Brexit». «Κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, αλλά σίγουρα είναι απογοητευτικό που η χώρα μου θα αποκλειστεί ενδεχομένως από αυτήν τη διάδραση, τη συνεργασία, την ανταλλαγή. Δε θα είμαστε πια καλεσμένοι στο πάρτυ», λέει χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της, η Στέφανι Σεμεράρο, 29 χρονών, επίσης, έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στο Βέλγιο, με πατέρα από την Ιταλία και μητέρα από τη Μ. Βρετάνια. Η ίδια δεν μπόρεσε να ψηφίσει στο δημοψήφισμα, παρά τη βρετανική υπηκοότητά της, καθώς δεν έχει γεννηθεί εκεί, αλλά ούτε και η μητέρα της γιατί λείπει περισσότερο από 15 χρόνια. Ψήφισαν, όμως, συγγενείς και φίλοι και κάποιοι από αυτούς υπέρ της εξόδου της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ. «Αυτό το δημοψήφισμα δεν δίχασε μόνο τη χώρα, αλλά και οικογένειες. Ήταν πολύ δύσκολο να εξηγήσω σε κάποιους από τους συγγενείς μου στη Βρετανία, στη γιαγιά μου για παράδειγμα, ότι πολλά από αυτά που ακούνε από τους υποστηρικτές του Brexit είναι ψέμματα. Τους υποσχέθηκαν ότι εάν φύγει η Βρετανία από την ΕΕ θα έχουν περισσότερα χρήματα για τις συντάξεις και τους ανθρώπους στην τρίτη ηλικία», τονίζει η Στέφανι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, περιγράφοντας μία κατάσταση συνεχούς έντασης μεταξύ των μελών της οικογένειας.

Εξάλλου, δηλώνοντας «Ευρωπαία» όταν τη ρωτάνε από πού κατάγεται και εκφράζει την ανησυχία της για το μέλλον της Ευρώπης και την κατεύθυνση που έχει πάρει το ευρωπαϊκό πρότζεκτ. «Η Ευρώπη βρίσκεται σε λάθος μονοπάτι. Οι άνθρωποι τείνουν να ξεχνούν τα οφέλη της ΕΕ. Το μόνο που βλέπουν είναι η ύφεση και η κρίση», σημειώνει η 29χρονη Στέφανι, συμπληρώνοντας πως πρέπει αναμφίβολα να «ξανασκεφτούμε το πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί η ΕΕ». «Το πιο τρομακτικό είναι ότι στο τρέχον σκηνικό δίνεται η ευκαιρία στα ακροδεξιά λαϊκιστικά κόμματα να ανέβουν», καταλήγει.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση