HomeΚΟΣΜΟΣΑναστασιάδης: Σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με Ακιντζί

Αναστασιάδης: Σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με Ακιντζί

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ενθαρρυντική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδη την πρόοδο που παρουσιάζεται επί του παρόντος για όσα κεφάλαια συζητούνται στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, πρόσθεσε ωστόσο ότι απομένουν ακόμη σημαντικά κεφάλαια.

«Πρέπει να πω ότι υπήρξε μια σημαντική πρόοδος όσον αφορά τις εσωτερικές συνεργασίες μεταξύ ομοσπονδιακής κυβερνήσεως και ομόσπονδων πολιτειών, ενώ συνεχίζεται η συζήτηση όσον αφορά τις αρμοδιότητες σύναψης διεθνών συμβάσεων», είπε στις δηλώσεις του κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Ερωτηθείς κατά πόσο η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει ότι θα έχει δυνατότητα για σύναψη συμβάσεων και πέραν των θεμάτων της παιδείας, του πολιτισμού και του αθλητισμού, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι οι συζητήσεις βρίσκονται προς την ορθή κατεύθυνση.

Διευκρίνισε επίσης ότι είναι εντελώς διαφορετικό το θέμα των ομοσπονδιακών αρμοδιοτήτων, για τις οποίες διεξάγεται ξεχωριστός διάλογος κατόπιν εντολής των δύο ηγετών προς τους διαπραγματευτές και τις ομάδες που τους πλαισιώνουν.

Σε ερώτηση αν έχουν συζητηθεί οι συμφωνίες που έχει συνάψει η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και το ψευδοκράτος, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι «δεν έχει συζητηθεί κάτι ανάλογο. Θα είναι ξεχωριστό κεφάλαιο για να καταγραφούν οι συμφωνίες, να δούμε ποιες αντίκεινται της ιδιότητας μας ως μέλους της ΕΕ, διεθνών γενικότερα υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία, συνεπώς είναι πάρα πολύ πρόωρο να μιλήσουμε επί του παρόντος».

Κληθείς να αναφέρει αν με βάση προηγούμενες δηλώσεις του υπάρχει πρόοδος για να οδηγήσει σε κατάληξη, ο Κύπριος Πρόεδρος επεσήμανε ότι αναφερόταν σε πρόοδο στα συγκεκριμένα κεφάλαια για τα οποία τώρα διεξάγεται συζήτηση, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν ακόμη σημαντικά κεφάλαια που πρέπει» να συζητηθούν και σημείωσε ότι επί του παρόντος παρουσιάζεται πρόοδος και θα μπορούσε να πω ενθαρρυντική πρόοδος για όσα συζητούνται.

«Είναι εννέα οι δέσμες των θεμάτων που θα συζητηθούν, συνεπώς δεν μπορεί να καταλήξει κανένας σε ασφαλή συμπεράσματα από την πρόοδο που παρατηρείται στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων, δηλαδή από τα θέματα που εξετάζονται στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση