HomeΚΡΗΤΗΑντιδιαβρωτικές επεμβάσεις στο δυτικό παράκτιο μέτωπο… έδειξε η μελέτη για τα Ενετικά Τείχη

Αντιδιαβρωτικές επεμβάσεις στο δυτικό παράκτιο μέτωπο… έδειξε η μελέτη για τα Ενετικά Τείχη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αντιδιαβρωτικές επεμβάσεις, στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει ο Δήμος Ηρακλείου έδειξε η μελέτη του ΙΤΕ για τις επιπτώσεις, που υφίστανται τα Ενετικά Τείχη λόγω της κλιματικής αλλαγής, όπως παρουσιάζεται αυτήν την ώρα στη Λότζια από το το εργαστήριο παράκτιας έρευνας του ΙΤΕ με επικεφαλής τον κ. Νίκο Καμπάνη.

264709 1

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έχουν παρουσιασθεί μέχρι τώρα, στο δυτικό παράκτιο μέτωπο εντοπίζονται οι μεγαλύτερες διαβρώσεις και συγκεκριμένα στον Κόλπο του Δερματά, στην είσοδο του Κούλε, αλλά και σε τμήματα του τείχους μέχρι το Παγκρήτιο Στάδιο.

264708 1

Όπως αναφέρθηκε από την πλευρά του Δήμου τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής, που εκπονείται για πρώτη φορά, είναι πολύ σημαντικά ως προς τη συντήρηση και διάσωση των ενετικών τειχών, καθώς με το πέρασμα των χρόνων και των κλιματικών αλλαγών ολόκληρο το παράκτιο μέτωπο έχει υποστεί διαβρώσεις.

264700 1

Ωστόσο επισημάνθηκε ο Κόλπος του Δερματά δε μπορεί να αντέξει μεγάλες και “βαριές επεμβάσεις, ωστόσο μπορεί να αξιοποιηθεί η παραλία και να δοθεί σε χρήση, όπως γινόταν παλιότερα.

Η ανακοίνωση του Δήμου Ηρακλείου

Στη σχετική ανακοίνωση της δημοτικής αρχής Ηρακλείου σχετικά με την παρουσίαση της μελέτης επισημαίνεται χαρακτηριστικά:

«Τα αποτελέσματα της μελέτης του εργαστηρίου παράκτιας έρευνας του ΙΤΕ σχετικά με τις επιπτώσεις των καιρικών φαινομένων και τις κλιματικής αλλαγής στα Ενετικά Τείχη και το Δυτικό Παραλιακό Μέτωπο του Ηρακλείου παρουσιάστηκαν σήμερα, Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016, στην αίθουσα «Ελ. Βενιζέλος» στη Λότζια. Την μελέτη είχε ζητήσει ο Δήμος Ηρακλείου, διότι όπως εξήγησε ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Λαμπρινός προλογίζοντας την παρουσίαση, η διάβρωση του παραλιακού μετώπου είχε πάρει ανησυχητικές διαστάσεις: «Όταν αναλάβαμε την δημοτική αρχή, διαπιστώσαμε ότι σε  ολόκληρο το δυτικό παραλιακό μέτωπο, από τον Κούλε μέχρι το Παγκρήτιο, υπήρχε προχωρημένη διάβρωση εξαιτίας των καιρικών φαινομένων και της κλιματικής αλλαγής. Για να διαπιστώσουμε την έκταση του φαινομένου και να εξετάσουμε πιθανές λύσεις, συνάψαμε προγραμματική σύμβαση με το ΙΤΕ την Άνοιξη του 2015 προκειμένου να εκπονήσει τη σχετική  μελέτη. Αυτή η μελέτη ολοκληρώθηκε και τα αποτελέσματα της παρουσιάζονται σήμερα».

enetika teixi aftopsia

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου στάθηκε ιδιαίτερα στον κόλπο του  Δερματά, όπου, όπως τόνισε χαρακτηριστικά,  η πρόθεση της δημοτικής αρχής μέσα από τις προτεινόμενες λύσεις της μελέτης και κυρίως αυτή της προσάμμωσης , είναι να δημιουργηθεί μια αστική παραλία, προσιτή σε κολύμβηση για όλους τους δημότες.

Την παρουσίαση έκαναν ο επικεφαλής του εργαστηρίου παράκτιας έρευνας κ. Νίκος Καμπάνης και ο ερευνητής του ΙΤΕ κ. Γιώργος Αλεξανδράκης, ενώ από πλευράς Δήμου παρευρέθη ακόμη ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Γιάννης Αναστασάκης».

enetika teixi aftopsia6

enetika teixi aftopsia5

enetika teixi aftopsia4

enetika teixi aftopsia3

enetika teixi aftopsia2

Διαφήμιση
Διαφήμιση