HomeΚΟΣΜΟΣΣτο έλεος της φωτιάς για τέταρτη ημέρα η Κύπρος

Στο έλεος της φωτιάς για τέταρτη ημέρα η Κύπρος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο έλεος της φωτιάς βρίσκεται για τέταρτη ημέρα η Κύπρος καθώς παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών και τη συνδρομή ευρωπαϊκών χωρών με πτητικά μέσα τα μέτωπα που καίνε στο όρος Τρόοδος δεν έχουν ακόμα τεθεί υπό έλεγχο.

Συνολικά αυτή τη στιγμή στο νησί επιχειρούν 20 πτητικά μέσα από τη Κύπρο, την Ελλάδα, τη Βρετανία, το Ισραήλ, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στη Σολεά καθώς δεν κατέστη δυνατός ο έλεγχος του πύρινου μετώπου με αποτέλεσμα να απειλούνται κοινότητες της περιοχής.

Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιείται σύσκεψη των υπουργών Δημόσιας Τάξης και Γεωργίας μαζί με τους αρμόδιους φορείς ώστε να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στο μέτωπο της Ασίνου που είναι το πλέον επικίνδυνο και παραμένει ανεξέλεγκτο.

Η χειρότερη πυρκαγιά των τελευταίων ετών

Οι διευθυντές της Πυροσβεστικής και του Τμήματος Δασών δήλωσαν ότι πρόκειται για τη χειρότερη πυρκαγιά των τελευταίων ετών τόσο σε έκταση όσο και σε μέγεθος καταστροφής. Η πυρκαγιά έχει αποτεφρώσει περίπου 15.000 στρέμματα πευκοδάσους. Το έργο της πυρόσβεσης δυσχεραίνεται και για τον λόγο ότι η ίδια η πυρκαγιά δημιουργεί ρεύματα αέρος.

Προσφέρει βοήθεια και η Τουρκία

Δύο ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος είναι έτοιμα με διαταγές του Τούρκου Πρωθυπουργού να πετάξουν στην Κύπρο για να προσφέρουν βοήθεια για την κατάσβεση των πυρκαγιών, σε περίπτωση που υπάρξει αίτημα, ανακοίνωσε ο υπουργός Δασών και Υδάτων της Τουρκίας Βεϊσέλ Έρογλου.

Με γραπτή του ανακοίνωση το Τούρκος Υπουργός αναφέρει ότι τα δύο ελικόπτερα βρίσκονται στις περιοχές Άναμουρ και Σιλιφκε της Μερσίνας και το αεροσκάφος στην Αττάλεια. Προστίθεται ότι στην περίπτωση που υπάρξει αίτημα, θα πετάξουν αμέσως για να παρέμβουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Στην ίδια ανακοίνωση ο Βεϊσέλ Έρογλου αναφέρει ότι η Τουρκία είναι από τις πιο ισχυρές και υψηλής τεχνολογίας χώρες στον τομέα της κατάσβεσης πυρκαγιών, επισημαίνοντας ότι μερικές φορές οι γειτονικές χώρες ζητούν βοήθεια από την Τουρκία για την κατάσβεση πυρκαγιών και η Τουρκία ανταποκρίνεται.

«Επειδή τα δάση είναι κοινή ιδιοκτησία όλης της ανθρωπότητας. Αυτά τα δάση είμαστε υποχρεωμένοι να τα παραδώσουμε στις γενιές του μέλλοντος», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

Πρόσθεσε ότι είναι σε θέση να προσφέρουν βοήθεια στην Αφρική, τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ασία. «Εμείς πάντοτε είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε για την κατάσβεση πυρκαγιών στις γειτονικές χώρες. Παλαιότερα είχαμε προσφέρει βοήθεια και στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Αζερμπαϊτζάν, το Ισραήλ, τη Λιβύη και τη Βουλγαρία. Δεν θα αποφύγουμε να προσφέρουμε τη βοήθειά μας σε περίπτωση που υπάρξει αίτημα από τη νότια Κύπρο», είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Αναστασιάδης: Αποδέχομαι τη βοήθεια της Τουρκιάς αν αυτή ενταχθεί στον κρατικό σχεδιασμό της Κύπρου

Απάντηση στη προσφορά της Τουρκίας για να βοηθήσει στη κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Κύπρο έδωσε πριν από λίγο ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Με ανάρτηση του στο Facebook ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε πως «αποδέχεται την τουρκική βοήθεια, νοουμένου ότι αυτή θα ενταχθεί στο πλαίσιο του κρατικού επιχειρησιακού σχεδιασμού εντός του οποίου η διεθνής συνδρομή, με τη συμμετοχή του Ισραήλ, της Ελλάδος, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιταλίας και θεσμικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Την πρόταση μετέφερε και τηλεφωνικώς στον κ. Αναστασιάδη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση