HomeΚΡΗΤΗΕπιτυχημένο και φέτος το Maydays-Έξι χιλιάδες πέρασαν από το Πάρκο Γεωργιάδη

Επιτυχημένο και φέτος το Maydays-Έξι χιλιάδες πέρασαν από το Πάρκο Γεωργιάδη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος το φεστιβάλ Maydays που διοργανώθηκε για 9η συνεχόμενη χρονιά από την εφημερίδα Δρόμος της Αριστεράς.

Πάνω από 6000 άνθρωποι βρέθηκαν το διήμερο 10-11 Ιούνη στο χώρο του Πάρκου Γεωργιάδη για να παρακολουθήσουν το καλλιτεχνικό σκέλος του φεστιβάλ και να συμμετάσχουν στις πολιτικές συζητήσεις.

sinavlia 1i mera 1

Πιο συγκεκριμένα στην εκδήλωση της Παρασκευής με τίτλο «Ελλάδα: Ελεύθερη χώρα ή αποικία για 99 χρόνια» o E. Δαφνής επισήμανε τον εξαρτημένο χαρακτήρα της χώρας διαχρονικά ενώ η Π. Βαρδάκη στάθηκε στο ζήτημα του τι αξίζει να ελπίζει ένας άνθρωπος σήμερα στην Ελλάδα. Ο Γ. Κασιμάτης, από την μεριά του, επισήμανε ότι «χρειάζεται μία νέα πολιτική σκέψη που θα ενώσει το 80% του λαού που είναι αντίθετο στην εξάρτηση.

Ένα μέτωπο για την Ελευθερία πάνω από κόμματα και ιδεολογίες». Στην συζήτηση που έγινε τέθηκε η ανάγκη να αναζητηθούν τρόποι για μια μονιμότερη συνεννόηση καθώς και να δημιουργηθούν χώροι, όπως τα forum παλιότερα, από όπου θα παίρνονται πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της συγκρότησης ενός πολιτικού κινήματος για την σωτηρία της χώρας.

ekdilosi 1i mera 1

Η δεύτερη μέρα του φεστιβάλ ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα με ένα πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο στο οποίο η Ντέμπορα Σαντάνα, πανεπιστημιακός και ακτιβίστρια από το Πουέρτο Ρίκο, μας ανέλυσε την κατάσταση στη χώρα της καθώς και τις ομοιότητες της με την Ελλάδα. Στη συνέχεια είχαμε την εκδήλωση για τα 75 χρόνια από την Μάχη της Κρήτης στην οποία οι Γ. Σκαλιδάκης, Γ. Σαχίνης και Μ. Ξυδάκης μίλησαν, με αφορμή την υπόθεση Ρίχτερ, για την προσπάθεια που κάνουν οι Ισχυροί να ξαναγράψουν την ιστορία και για την ανάγκη να δοθεί ένα διαρκής αγώνας ενάντια στον ιστορικό αναθεωρητισμό και την λήθη. Στο τέλος, μάλιστα, της συγκεκριμένης συζήτησης αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια ομάδα που θα μελετά και θα αναδεικνύει την ιστορία του τόπου μας ενάντια στις προσπάθειες παραχάραξης της.

Στο καλλιτεχνικό σκέλος, που, όπως κάθε χρόνο, είχε τεράστια συμμετοχή, την Παρασκευή το βράδυ ο Κωστής Αβυσσινός μαζί με 8 νέους μουσικούς από καταξιωμένα σχήματα της Κρήτης και της Ικαρίας έστησαν μες στην καρδιά της πόλης το πρώτο μεγάλο γλέντι του καλοκαιριού ταξιδεύοντας μας με τις μουσικές τους σε όλο το Αιγαίο. Το Σάββατο η ζωντάνια και η ενέργεια των Social Waste, dj Magnum, Fundracar, Eisvoleas και Koza Mostra ξεσήκωσαν το κοινό σε ένα ξέφρενο πάρτι που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

sinavlia 2i mera 1

Αξίζει επίσης να αναφερθεί το ενδιαφέρον που έδειξαν αρκετοί από τους επισκέπτες του φεστιβάλ προκειμένου να συμμετάσχουν ενεργά στην λειτουργία του κοινωνικού-πολιτιστικού χώρου Ξύλινη Tabya (Μαστραχά 14). Πρόκειται για μια νέα συλλογική προσπάθεια που σχετίζεται άμεσα με την διοργάνωση του Maydays και που φιλοδοξεί να διοργανώνει ανάλογες εκδηλώσεις καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς.

Σε ότι αφορά τον οικονομικό απολογισμό θα πρέπει κατ’ αρχάς να διευκρινιστεί πως το φεστιβάλ είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και δεν υπάρχει κανενός είδους χορηγία, είτε κρατική είτε ιδιωτική. Η όλη προσπάθεια βασίζεται εξ ολοκλήρου στην εθελοντική προσφορά και εργασία κάποιων νέων ανθρώπων, φίλων της εφημερίδας Δρόμος της Αριστεράς στο Ηράκλειο καθώς και στο φιλότιμο και την οικονομική ενίσχυση των χιλιάδων επισκεπτών. Τα κέρδη που προέκυψαν από το φετινό φεστιβάλ θα διατεθούν για τον εξοπλισμό του χώρου Ξύλινη Tabya και για την ενίσχυση της εφημερίδας Δρόμος της Αριστεράς.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους βοήθησαν με τον τρόπο τους στην διεξαγωγή του φεστιβάλ. Πιο συγκεκριμένα, ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας όλους τους ομιλητές, τους μουσικούς και τους τεχνικούς, την ομάδα του imageonline.gr που μας παραχώρησε την έκθεση φωτογραφίας με θέμα το προσφυγικό, τους εθελοντές που βοήθησαν στο στήσιμο, τους χιλιάδες επισκέπτες που και φέτος μας στήριξαν με την παρουσία τους και βέβαια τους ανθρώπους της γειτονιάς που μας ανέχτηκαν αυτές τις δύο μέρες.

Διαφήμιση
Διαφήμιση