HomeΚΟΣΜΟΣΣτις κάλπες ξανά οι Ισπανοί

Στις κάλπες ξανά οι Ισπανοί

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Mετά την αδυναμία των ισπανικών κομμάτων να σχηματίσουν βιώσιμη κυβέρνηση βυθίζοντας τη χώρα σε μία περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας, οι Ισπανοί καλούνται την Κυριακή και πάλι στις κάλπες. Το βλέμμα όλων είναι τώρα στραμμένο στις πιθανές συνεργασίες προκειμένου η χώρα να βγει από τον πολιτικό «βούρκο». Υπενθυμίζεται ότι, η Ισπανία λειτουργεί με υπηρεσιακή κυβέρνηση από τις 20 Δεκεμβρίου του 2015.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι έρχεται πρώτο, το κόμμα «Podemos» του Πάμπλο Ιγκλέσιας με την «Ενωμένη Αριστερά» καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση, οι Σοσιαλιστές την τρίτη θέση και το «Ciudadanos» την τέταρτη. Ωστόσο, κανένα κόμμα δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Οι «Podemos» προσπαθούν να μην επιτίθενται στους Σοσιαλιστές καθώς θα χρειαστούν τις ψήφους τους στην προσπάθεια να σχηματίσουν κυβέρνηση. Αντιθέτως, το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι γίνεται επιθετικό προς όλες τις κατευθύνσεις…

Την αδυναμία του πολιτικού συστήματος στην Ισπανία σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» στην ηλεκτρονική του σελίδα με τίτλο «Αλλαγή στην Ισπανία; Απορρίπτεται». «Οι Ισπανοί ήθελαν μια αλλαγή, ήθελαν κάτι καινούργιο, έδωσαν την ψήφο τους σε φρέσκα κόμματα αντί στα δύο μεγάλα κόμματα. Έκαναν την πολιτική πιο πολύχρωμη και τιμωρήθηκαν. Ολόκληρους μήνες οι ηγεσίες των κομμάτων δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν. Προτίμησαν να προσκολληθούν σε αξιώματα και θέσεις αντί να τολμήσουν κάτι διαφορετικό».

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, την Κυριακή αναμένεται να προσέλθουν στην κάλπη λιγότεροι άνθρωποι απ΄ότι στις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου.

Μετά τις εκλογές του Ιουνίου για εβδομάδες και πάλι αναμένεται να παιχθεί ένα σκληρό πόκερ, όπως προεξοφλούν πολιτικοί αναλυτές.

«Η Ισπανία ανέκαμψε οικονομικά, ωστόσο χρειάζεται επειγόντως νέες μεταρρυθμίσεις και κίνητρα. Απαραίτητο είναι ακόμα να δοθεί ένα μήνυμα στη νέα γενιά, ώστε να της δοθεί ένα κίνητρο να συμπράξει, να δράσει πολιτικά, να δημιουργήσει», σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» και προσθέτει: «Η νέα γενιά των Ισπανών είναι αυτή που περισσότερο υπέφερε από την κρίση και πολλοί θεωρούν υπεύθυνο το συντηρητικό κόμμα «PP» και το σοσιαλιστικό «PSOE».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση