HomeΚΟΣΜΟΣΠροηγείται το Bremain ενώ το Brexit δίνει ακόμη μάχη δύο 24ωρα πριν το δημοψήφισμα

Προηγείται το Bremain ενώ το Brexit δίνει ακόμη μάχη δύο 24ωρα πριν το δημοψήφισμα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Ντέιβιντ Κάμερον ανεβάζει τους τόνους της προεκλογικής του εκστρατείας υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ – Κραχ προέβλεψε ο Τζορτζ Σόρος αμέσως μετά από ένα ενδεχόμενο αποτέλεσμα υπέρ του Brexit

Στον απόηχο του σοκ που προκάλεσε η στυγερή δολοφονία της Τζο Κοξ, της νεαρής βουλευτού των Εργατικών, πολλαπλασιάζονται τα ηχηρά προμηνύματα παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενώ απομένουν ελάχιστα 24ωρα έως το κρίσιμο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου τα χρηματιστήρια ανά την υφήλιο, οι εταιρείες στοιχημάτων αλλά και προσωπικότητες με παγκόσμια επιρροή όπως ο μεγιστάνας επενδυτής Tζορτζ Σόρος προεξοφλούν τη νίκη του «Bremain». Συγκεκριμένα, η απόδοση του Brexit έχει φτάσει στο 4,4 καθώς, τουλάχιστον για την εταιρεία Betfair, η πιθανότητα τελικής επικράτησης του «φεύγουμε από την ΕΕ» είναι μόλις 22%. Αντιθέτως, η απόδοση του «Bremain» είναι μάλλον αποκαρδιωτική για όσους θα ήθελαν να στοιχηματίσουν: Μόλις 1,28.

Παρόμοια εικόνα αποτυπώνεται επίσης στην William Hill: Η απόδοση του «Bremain» είναι 1,22 και του Brexit στο 4. Ωστόσο, ο κολοσσός των στοιχημάτων πάσης φύσεως προσφέρει επιπλέον δυνατότητες εξαγωγής συμπερασμάτων ως προς τις τάσεις που επικρατούν. Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να στοιχηματίσει για το ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον θα παραιτηθεί από πρωθυπουργός έως το τέλος Ιουνίου. Η απόδοση σε αυτό το στοίχημα είναι αρκετά ελκυστική, στο 3,5 και προφανώς αυξήθηκε, τόσο επειδή το Brexit φαντάζει όλο και λιγότερο πιθανό, όσο και επειδή ο ίδιος ο Κάμερον προανήγγειλε ότι θα παραμείνει στην ηγεσία της Βρετανίας όποιο και εάν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που ο ίδιος προκήρυξε.

Πάντως, οι υπεύθυνοι της William Hill διακρίνουν την άμεση σύνδεση του Brexit με το Grexit, γι’ αυτό και προσφέρουν στο κοινό τους τη δυνατότητα να στοιχηματίσει για το εάν η Ελλάδα θα ανακοινώσει πως εγκαταλείπει την Ευρωπαϊκή Ένωση έως το τέλος του 2016. Προς το παρόν οι σχετικές αποδόσεις έχουν ως εξής: «Grexit» 9, «Gremain» 1,05. Είναι άγνωστο, όμως, πώς θα διαμορφωθούν τα ποσοστά σε περίπτωση που στο δημοψήφισμα της ερχόμενης Πέμπτης επικρατήσει το Brexit.

Το κήρυγμα Κάμερον

Σύμφωνα με το δημοσκοπικό «θερμόμετρο» των Financial Times, από τις κάθε είδους δημοσκοπήσεις δημιουργείται η αίσθηση ότι η μάχη ανάμεσα στις δύο απόψεις, του Brexit και του Bremain, θα είναι αμφίρροπη. Διαψεύδοντας τις εταιρείες στοιχημάτων, οι FT παρουσιάζουν τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων. Ο οποίος δίνει το ίδιο ποσοστό, δηλαδή 44%, τόσο στο «Ναι», όσο και στο «Όχι» των Βρετανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ταυτόχρονα ο Ντέιβιντ Κάμερον ανεβάζει τους τόνους της προεκλογικής του εκστρατείας υπέρ του Bremain, ανασκευάζοντας τις βαριές κατηγορίες που του απευθύνουν οι επικριτές του περί πλήρους αποτυχίας στις διαπραγματεύσεις του με την ΕΕ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός αρνείται ότι αποδείχθηκε ανίκανος να εξασφαλίσει ένα προνομιακό καθεστώς για τη χώρα του και περνά στην αντεπίθεση, φτάνοντας να συγκρίνει τον εαυτό του με τον Σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ. Ο Κάμερον ισχυρίζεται ότι προσπαθεί να ενώσει την Ευρώπη με απώτερο στόχο την κοινή πρόοδο, ακριβώς όπως είχε κάνει ο Τσόρτσιλ όταν προσπαθούσε να συσπειρώσει τους συμμάχους ενάντια στους Ναζί. Μολονότι οι Βρετανοί είναι κατά το πλείστον απογοητευμένοι από τον Ντέιβιντ Κάμερον, η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι, όταν εκείνος εμφανίζεται μαχητικός -ή ακόμη και αλαζόνας- η δημοτικότητά του αυξάνεται. Ιδιαίτερα όταν εξαπολύει ατάκες του τύπου «η Βρετανία δεν είναι από αυτούς που το βάζουν στα πόδια. Δεν τα παρατάμε».

Ξεθωριάζει ο Φάρατζ

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο πιο θορυβώδης από τους Βρετανούς πολιτικούς που ευαγγελίζονται το Brexit σαν πανάκεια για όλα τα κοινωνικά δεινά του λαού, κατηγορεί τον Ντέιβιντ Κάμερον για αριβισμό και ανηθικότητα. Κατά τη γνώμη του Φάρατζ, ο Κάμερον εκμεταλλεύεται τη δολοφονία της Κοξ για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη και να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη, οδηγώντας την στην απόφαση του Bremain. Φαίνεται όμως ότι οι Βρετανοί έχουν αρχίσει να αμφιβάλλουν για τις προθέσεις και τις τακτικές του Φάρατζ, ιδιαίτερα ύστερα από την αποκρουστική αφίσα του κόμματός του ενάντια στους πρόσφυγες. Απεικονίζοντας ουρές απόκληρων και επισείοντας την απειλή ότι το μεταναστευτικό ρεύμα από τα ανατολικά, μέσω ΕΕ, θα πνίξει τη Βρετανία, η γιγαντοαφίσα του Νάιτζελ Φάρατζ αποδείχθηκε μπούμερανγκ, καθώς η όλη αισθητική της παρέπεμπε άμεσα σε χιτλερική προπαγάνδα.

Σόρος και Μέισον

Οι αναφορές του Ντέιβιντ Κάμερον και των συνεργατών του στις τραγικές συνέπειες που μπορεί να έχει για την βρετανική οικονομία η απόσχιση από την ΕΕ ακούστηκαν τρομοκρατικές. Υπενθυμίζεται ότι έγινε λόγος απερίφραστα για ελεύθερη πτώση της στερλίνας, για αδυναμία πληρωμής μισθών στο δημόσιο, για τεράστιες περικοπές κ.λπ. Οι ζοφερές αυτές προβλέψεις ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο από τον Τζορτζ Σόρος, ο οποίος προέβλεψε κραχ αμέσως μετά από ένα ενδεχόμενο αποτέλεσμα υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της Πέμπτης.

Αλλά και ο πασίγνωστος από την κάλυψη της ελληνικής κρίσης Πολ Μέισον, ένας δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής με βαρύνουσα γνώμη, με άρθρο του στον Guardian κάλεσε τους συμπατριώτες του να ξυπνήσουν, να βγουν από την υπνωτιστική μέθη της προπαγάνδας και να αντιμετωπίσουν, χωρίς παραμορφωτικούς φακούς, την πραγματικότητα. Η οποία κατά τον Μέισον ερμηνεύεται ξεκάθαρα ως ότι το Brexit είναι μια πλαστή εξέγερση που υποκινούν κάποιοι στο όνομα μεν του βρετανικού λαού, αλλά επιδιώκοντας ουσιαστικά την εκμετάλλευσή του.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση