HomeCity GuideΗ Ξεχασιάρα Μελίσσα της Α. Γαρεφαλάκη στο… Ηράκλειο

Η Ξεχασιάρα Μελίσσα της Α. Γαρεφαλάκη στο… Ηράκλειο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η ομάδα 2+2 παρουσιάζει το έργο για παιδιά «Η Ξεχασιάρα Μελίσσα» της Άννας Γαρεφαλάκη – μια παράσταση με ζωντανή πρωτότυπη μουσική, τραγούδι, χορό και διάδραση. Ο μαγικός κόσμος των μελισσών ανοίγεται μπροστά στα μάτια των παιδιών και το πολύτιμο αγαθό που μας προσφέρουν- το μέλι- μπαίνει στο μυαλό και τις καρδιές τους.

«Μια Μελισσοκόμος – μέσα στις σκοτούρες της – βλέπει ένα καλό όνειρο. Πρόκειται για την ιστορία μιας μικρής μέλισσας, της Μελίσσας, που χάνει το σμήνος της, ξεχνά τον δρόμο για την κυψέλη και περιπλανιέται πολύ σε λάθος μέρη, ώσπου συναντά τον Γλύκα, έναν κηφήνα, που της μαθαίνει «Τι είναι παιχνίδι». Μαζί θα συνεχίσουν τον δρόμο για το σπίτι, θα αναζητήσουν τροφή, θα αντιμετωπίσουν εχθρούς και δυσκολίες, μέχρι που η Μέλια τους δείχνει τον προορισμό. Και τότε, η Μελίσσα και ο Γλύκας – με λίγο σπρώξιμο από τον ίδιο τον Αϊνστάιν και τη Μελισσοκόμο- εξάλλου δικό της είναι το όνειρο – θα χρειαστεί να διαλέξουν τον δρόμο της ζωής τους.

Η κοινωνία τον μελισσών καθρεφτίζει τη δική μας και ο σύγχρονος άνθρωπος μοιάζει με τη μικρή Μελίσσα, που θέλει δρόμο για να καταλάβει ότι η δύναμη και το νόημα της ύπαρξής της βρίσκεται μόνο μέσα στο σμήνος της. Η συλλογικότητα είναι η απάντηση στη μοναξιά και το αδιέξοδό του και το παιχνίδι η πρώτη επαφή με αυτήν την ανθρώπινη ανάγκη. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα του πρωτότυπου κειμένου «Η ξεχασιάρα Μελίσσα» και καθώς το έγραφα, αποκαλυπτόταν και σε μένα αυτή η σχέση των δύο κοινωνιών- ένας καθρέφτης της απειλής και ταυτόχρονα της ελπίδας, αν του δώσουμε σημασία. Γιατί η γνώση είναι δύναμη.

Σήμερα η περιβαλλοντική απειλή και το άγχος της προόδου παραμερίζουν τη χαρά της ζωής. Όμως η ανάγκη για παιχνίδι και τραγούδι τρυπώνει στις καρδιές και πολλές φορές τα καταφέρνει να ανοίξει τον δρόμο στην αγάπη, την απάντηση σε κάθε αδιέξοδο.»

ΑΦΙΣΑ

Συντελεστές

Κείμενο, σκηνοθεσία: Άννα Γαρεφαλάκη

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Γιώργος Ορφανουδάκης

Χορογραφίες: Ελένη Γκιούρα

Σκηνικά/ Κοστούμια: Πέτρος Τριανταφυλλόπουλος

Ενορχήστρωση/ εκτέλεση (κιθάρα, κρουστά): Θανάσης Γκαμαράζης

Παίζουν: Κυριάκος Βλάχος, Άννα Γαρεφαλάκη

Βιογραφικό

Η Άννα Γαρεφαλάκη γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Κρήτη. Αποφοίτησε από το τμήμα Αγγλικής του Παν/μίου Αθηνών και από τη δραματική σχολή ΑΡΧΗ της Ν. Καρρά. Πήρε «Master of Arts in Greek Theatre Performance» από το Royal Holloway του Παν/μίου του Λονδίνου, όπου δημιούργησε την πρώτη devised παράσταση «Penelope» πάνω στο μύθο της Πηνελόπης. Συνεργάστηκε με την ομάδα της Alison Hodge στην performance «Angustias in Lorca» (Poncia) και με την ομάδα Twisted Elbow στην παράσταση «Macbeth», του Shakespeare (Λ. Μακντάφ, Μάγισσα- περιοδεία σε Αγγλία, Ουαλία, Σκοτία). Στην Ελλάδα συνεργάστηκε με το θέατρο Εντροπία στην devised παράσταση «Genocide» και με το Θέατρο του Παπουτσιού Πάνω στο Δέντρο στις παραστάσεις «Ένα μπαλόνι μυστικά»- για παιδιά (Επί Κολωνώ) και Ήθελα να σ’ αντάμωνα- μουσικοθεατρική (Θέατρο του Ν. Κόσμου). Σύστησε την ομάδα 2+2 και δημιούργησε τις παραστάσεις Status Quo (devised, Θέατρο του Ν. Κόσμου), «Tο Σταφύλι» (devised χοροθεατρική- με την ομάδα ΛΕΣ στη Σητεία Κρήτης), την παράσταση για παιδιά «Η Ξεχασιάρα Μελίσσα» ( Εliart, Επί Κολωνώ και στη Θεσσαλονίκη στο θέατρο Τ) και την παράσταση Way Out σε κείμενα της Ισμήνης Χλιόβα- Μπιτζάνη (Επί Κολωνώ). Μετάφρασε το βιβλίο «IMPRO, Ο Αυτοσχεδιασμός στο Θεατρο» του Κ. Johnstone. Δίδαξε συστηματικά Greek theatre performance στο London Metropolitan University του Λονδίνου και  Devised στο Θέατρο των Αλλαγών και σεμιναριακά στην Αθήνα (AΡΧΗ, Κινητήρας, 92 Art) και στην Κρήτη (ΛΕΣ). Έχει εργαστεί στην τηλεόραση για το ΑΤΑ (Μαζί σου, Στο παρα πέντε, Singles) και έχει κάνει ταινίες μικρού μήκους. Έχει διακριθεί με 1ο βραβείο στο διαγωνισμό διασκευής διηγήματος σε ταινία μεγάλου μήκους με το «Ο Σκέλεθρας» στα πλαίσια του 48ου φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση