HomeΚΟΣΜΟΣΠερίεργη σιωπή για το «θάνατο» του ηγέτη των τζιχαντιστών Αλ Μπαγκντάντι

Περίεργη σιωπή για το «θάνατο» του ηγέτη των τζιχαντιστών Αλ Μπαγκντάντι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μυστήριο επικρατεί για την τύχη του επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, έπειτα από τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν και υποστήριζαν ότι ο αυτοανακηρυχθείς ηγέτης του «ισλαμικού χαλιφάτου» είναι νεκρός.

Η φημολογία σχετικά με το «θάνατο» του Μπαγκντάντι ξεκίνησε με δημοσίευμα του ιρανικού δικτύου Shia Ahlul Bayt που επικαλείτο πληροφορίες από το πρακτορείο ειδήσεων al-Amaq, το οποίο πρόσκειται στο Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το εν λόγω δημοσίευμα «ο Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι σκοτώθηκε από αεροπορικές επιδρομές των δυνάμεων διεθνούς συμμαχίας στην Ράκκα την πέμπτη ημέρα του Ραμαζανιού».

Την είδηση του θανάτου του δημοσίευσαν βρετανικές, τουρκικές ενημερωτικές ιστοσελίδες, καθώς και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, χωρίς ωστόσο η συριακή αντιπολίτευση να την επιβεβαιώνει.

Πράγματι, λίγη ώρα μετά τις επίμαχες αναφορές πολλοί ήταν οι αναλυτές που έμοιαζαν διστακτικοί να επιβεβαιώσουν την είδηση, ενώ ενδεικτικό είναι ότι κανένα σημαντικό αμερικανικό δίκτυο δεν αναπαρήγαγε την πληροφορία.

Μάλιστα, σύμφωνα με ειδικούς η ανακοίνωση που κυκλοφόρησε μέσω Amaq φέρεται να μην είναι γνήσια, με αποτέλεσμα να πλέκεται για μία ακόμα φορά το μυστήριο γύρω από τον ηγέτη των τζιχαντιστών.

Ο αναλυτής και ειδικός για την τζιχαντιστική οργάνωση στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, Τσάρλι Γουίντερ, «έσβησε» κάθε πιθανότητα να είναι αυθεντική η ανακοίνωση λέγοντας: «Η ανακοίνωση του Ισλαμικού Κράτους για το θάνατο του Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι είναι ένα από τα χειρότερα πλαστά που έχω δει».

Την ίδια ώρα, Ιρακινοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για «μη αληθές και μη ακριβές» κείμενο, χωρίς ωστόσο να διαψεύδουν ή να επιβεβαιώνουν το θάνατο του Μπαγκντάντι.

Την ίδια στιγμή, χαρακτηριστικό είναι ότι σε δηλώσεις του ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δεν έκανε καμία αναφορά στη φημολογία του θανάτου του Μπαγκντάντι.

Αντιθέτως, προτίμησε να τονίσει ότι η αποστολή των ΗΠΑ είναι να καταστραφεί το Ισλαμικό Κράτος, διευκρινίζοντας πως «σημειώνουμε σημαντική πρόοδο στον αγώνα κατά του ΙΚ» και προσθέτοντας ότι οι τζιχαντιστές έχουν χάσει σχεδόν το μισό από τα εδάφη που κάποτε ήλεγχαν στο Ιράκ.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου μιλώντας στη βρετανική Daily Mail, δίχως να αποκαλύψει την ταυτότητά του, υποστήριξε ότι δεν γνώριζε αν επλήγησαν «σημαντικοί στόχοι».

Το αμερικανικό δίκτυο USA Today τόνισε πως η διεθνής συμμαχία με επικεφαλής τις ΗΠΑ δεν μπορεί ακόμα να επιβεβαιώσει το θάνατό του, με τον συνταγματάρχη Κρις Γκάρνερ να περιορίζεται στις δηλώσεις του λέγοντας απλώς πως γνωρίζει τις σχετικές αναφορές.

Επισήμανε, ωστόσο, πως αν επαληθευθεί ο θάνατός του αυτό δε θα σήμαινε το τέλος του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Ο επικεφαλής της CIA, Τζον Μπρέναν, από την άλλη δήλωσε πρόσφατα πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να καταστραφεί διευκρινίζοντας πως «πρέπει να απομακρύνουμε την ηγεσία που καθοδηγεί την οργάνωση για να εξαπολύσουν αυτές τις τρομερές επιθέσεις. Αν πιάσουμε τον Μπαγκντάντι, τότε νομίζω ότι αυτό θα έχει σοβαρή επίπτωση στην οργάνωση».

Το Πεντάγωνο προ ημερών μετά τη φημολογία για τον τραυματισμό του εκτίμησε πως πίσω από ανάλογες ειδήσεις υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική με σκοπό να «καλυφθούν» οι μετακινήσεις του ώστε να μην μπορεί να εντοπιστεί από τις δυνάμεις της διεθνούς συμμαχίας.

Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπαγκντάντι «τραυματίζεται» ή «σκοτώνεται». Προ ημερών, ο ιρακινός τηλεοπτικός σταθμός Al Sumariya TV είχε ανακοινώσει ότι ο Μπαγκντάντι είχε τραυματιστεί σε αεροπορική επιδρομή κοντά σε εγκατάσταση του Ισλαμικού Κράτους στα ιρακινο-συριακά σύνορα.

Ο τηλεοπτικός σταθμός επικαλούμενος ιρακινές πηγές είχε μεταδώσει πως ο αυτοανακηρυχθείς ηγέτης του ισλαμικού χαλιφάτου ταξίδευε μαζί με υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης όταν το κομβόι επλήγη από αεροσκάφη της διεθνούς συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Τα αεροσκάφη της διεθνούς συμμαχίας βομβάρδισαν εχθές μία τοποθεσία που υπάρχει η βάση των μελών του ΙΚ κοντά στα σύνορα ανάμεσα στο Ιράκ και τη Συρία, σε απόσταση 66 χλμ. δυτικά της Νινευής», είχε δηλώσει η ιρακινή πηγή.

«Σύμφωνα με αναφορές, ο ηγέτης του ΙΚ, Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκνταντί, τραυματίστηκε μαζί με άλλα μέλη της οργάνωσης που ήταν συγκεντρωμένη για τη συνάντηση», είχε προσθέσει, συμπληρώνοντας: «Η επίθεση σημειώθηκε βάσει συγκεκριμένων πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών που οδήγησε στο “χτύπημα”».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση