HomeΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑυστρία: Η ζωή των μοναχών του Αγίου Όρους σε ταινία – Προβάλλεται στους κινηματογράφους

Αυστρία: Η ζωή των μοναχών του Αγίου Όρους σε ταινία – Προβάλλεται στους κινηματογράφους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την καθημερινότητα των μοναχών του αλλά και των επισκεπτών του, στη μοναδικότητα του Αγίου Όρους, καταγράφει η ταινία-ντοκιμαντέρ «Αθως-Στο υπερπέραν αυτού του κόσμου», μία αυστρο-γερμανο-ελληνική παραγωγή που προβάλλεται σε κινηματογράφους της Βιέννης.

Η 95 λεπτών διάρκειας ταινία, προβάλλεται επίσης σε ακόμη πέντε αυστριακές πόλεις, ενώ η πρεμιέρα της έγινε στον κινηματογράφο του Μεγάρου Καλλιτεχνών στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Για τα γυρίσματα της, για τα οποία χρειάστηκε ειδική άδεια (καθώς στην Αθωνική Πολιτεία κανονικά κάτι τέτοιο απαγορεύεται), αλλά και η στήριξη του ίδιου του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, οι δύο σκηνοθέτες, ο Πέτερ Μπάρνελε και ο Αντρέας Μάρτιν δούλεψαν με τους τεχνικούς τους τρία χρόνια.

Αφορμή για το εγχείρημά τους υπήρξε η αγάπη τους και οι δεσμοί τους με την πνευματικότητα και τη μαγεία της Αθωνικής Πολιτείας και του εκεί μοναχισμού, όπως και με τη σημασία της ως κοίτη της Ορθοδοξίας και του Πολιτισμού της.

Στη διάρκεια των γυρισμάτων τους με την ομάδα τους, ανακάλυπταν ολοένα και περισσότερες, άγνωστες έως τώρα πτυχές της πνευματικής ζωής, αλλά και της απλής καθημερινότητας των μοναχών του Αγίου Όρους, που αποτυπώνονται στην ταινία-ντοκιμαντέρ, η οποία φέρεται να αποτελεί την πλέον αξιόλογη έως τώρα προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση.

«Το Αγιο Ορος στα 1.000 και πλέον χρόνια της ιστορίας του, κατέστη ένας τόπος μοναδικός, γιατί εκεί συγκεντρώνεται η εμπειρία των ανθρώπων στην προσπάθεια τους να προσεγγίσουν το θείο και οι μοναχοί του είναι οι διακονητές της χάριτος της Παναγίας», τονίζει σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη με την ευκαιρία της προβολής της ταινίας, ο Μητροπολίτης Αυστρίας και Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, Αρσένιος.

Ο ορθόδοξος μοναχισμός εκφράζεται κυρίως στο Άγιο Όρος, αλλά και σε άλλες μονές ανά τον κόσμο, σημειώνει ο Μητροπολίτης, ο οποίος θεωρεί την ταινία ως μία καλή προσπάθεια, αρκετά αντιπροσωπευτική για τα συμβαίνοντα εκεί.

Τη μοναδικότητα του Αγίου Όρους και του εκεί μοναχισμού, όπως και τη σημασία του για την Ορθοδοξία, έχουν γνωρίσει τις τελευταίες δεκαετίες οι χιλιάδες των Αυστριακών που έχουν βρεθεί ως προσκυνητές στο Άγιο Όρος, ανάμεσά τους και ο απερχόμενος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα τον Μάιο του 2008, συνοδευόμενος από τον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Το αφιερωμένο στο Άγιο Όρος, βιβλίο του γνωστού Αυστριακού δημοσιογράφου, εκδότη και συγγραφέα πολλών βιβλίων με θέμα τη διεθνή πολιτική, Χάιντς Νούσμπαουμερ, «Ο μοναχός μέσα μου – Εμπειρίες ενός προσκυνητή του Άθω», είχε ανακηρυχτεί το 2008 «Χρυσό βιβλίο της χρονιάς» στην Αυστρία, ενώ στο μεταξύ έχουν κυκλοφορήσει μεταφράσεις του σε αρκετές γλώσσες, μεταξύ άλλων στα ελληνικά, βουλγαρικά και ρωσικά, ενώ στη Βουλγαρία το βιβλίο απέσπασε το Βραβείο Ξένου Πολιτισμού.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση