HomeΚΟΣΜΟΣΙσπανία: Εκλογές στις 26 Ιουνίου -Μία ανάσα πίσω από τον Ραχόι ο Ιγκλέσιας

Ισπανία: Εκλογές στις 26 Ιουνίου -Μία ανάσα πίσω από τον Ραχόι ο Ιγκλέσιας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σήμερα από νωρίς το απόγευμα η Ισπανία θα βρίσκεται κολλημένη στις οθόνες των τηλεοράσεων.

Το απόγευμα (στις 4 μ.μ.), γιατί ξεκινά τα παιχνίδια της η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της χώρας στο πλαίσιο του Euro, ενώ το βράδυ όλοι θα καθίσουν να παρακολουθήσουν την πολυαναμενόμενη τηλεοπτική αναμέτρηση ανάμεσα στους τέσσερις πολιτικούς αρχηγούς, που θα κονταροχτυπηθούν στις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της 26ης Ιουνίου. Εκλογές που το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων θα καλύψει στενά με απεσταλμένο του και με συνεχείς ανταποκρίσεις.

Κι ενώ στην περίπτωση της εθνικής ομάδας ολόκληρη η Ιβηρική Χερσόνησος είναι ενωμένη σα μία γροθιά, ελπίζοντας πως η ομάδα θα φέρει το τρόπαιο, στην πολιτική αρένα οι τόνοι κι οι πολώσεις έχουν οξυνθεί, δεδομένης και της αλγεινής εμπειρίας του πολιτικού αδιεξόδου για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας τους προηγούμενους μήνες.

Με την προεκλογική εκστρατεία να έχει αρχίσει μόλις πριν τέσσερις ημέρες, στην αποψινή τηλεοπτική αναμέτρηση, οι τέσσερις αρχηγοί των πρωταγωνιστικών κομμάτων, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι του Λαϊκού Κόμματος (PP), o Πάβλο Ιγκλέσιας των Unidos Podemos, ο Πέδρο Σάντσεθ των Σοσιαλιστών του PSOE κι ο Άλμπερτ Ριβέρα των Πολιτών (Ciudadanos) θα προσπαθήσουν να μεταβάλουν τη γνώμη όσων από τους πολίτες ταλαντεύονται ακόμη πολιτικά κι ενδέχεται να μετακινηθούν στις τάξεις τους.

Με βάση τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών, που επικύρωσαν τον αποχαιρετισμό στον προηγούμενο διαιωνιζόμενο δικομματισμό, και οι νέες δημοσκοπήσεις παγιώνουν τη νέα εποχή της ρευστότητας των εκλογικών ποσοστών, που καθιστούν επιτακτική τη συγκρότηση από τούδε και στο εξής κυβερνήσεων συνεργασίας.

Οι νεότερες δημοσκοπήσεις αποκρυσταλλώνουν σχεδόν πάντοτε την ίδια εικόνα: το ΡΡ αναμένεται να είναι το πρώτο κόμμα, όμως θα νοιώθει πλεόν πολύ κοντά του την ανάσα της συμπαράταξης των Podemos-Izquierda Unida—ενός συνασπισμού που αναμένεται να αποτελέσει τον καταλυτικό παράγοντα των εκλογών, γιατί κατορθώνει να συμπαρασύρει και πολλούς απογοητευμένους ψηφοφόρους των Σοσιαλιστών, που πλέον εγκλωβίζονται στην τρίτη θέση. Η χθεσινή σφυγμομέτρηση της Metroscopia για την εφημερίδα El Pais, εμφανίζει το ΡΡ να συγκεντρώνει το 28,9%, (28,7% στις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου) τους Unidos Podemos να προελαύνουν στο 25,4% (20,7% ), έχοντας ξεπεράσει κατά πολύ το PSOE, που πέφτει στο 20,8% (22%), ενώ οι Ciudadanos καταγράφουν μία αύξηση στα ποσοστά τους 15,9% (13,9%).

Σημαντικά θα είναι επίσης στην αποψινή παρουσίαση και τα επιμέρους στοιχήματα που κάθε πολιτικός ηγέτης θα πρέπει να κερδίσει προσωπικά.

Ο Ραχόι θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν αποτελεί το ‘πολιτικό κι ηθικό πρόβλημα’ της Ισπανίας, όπως τον κατηγορούν οι αντίπαλοί του, αλλά και του επιρρίπτουν και πολλοί ψηφοφόροι του κόμματος—που όπως προκύπτει από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της δημοσκόπησης της Metroscopia θα ήθελαν να παραδώσει τα ηνία του κόμματος σε κάποιον άλλο, ο οποίος θεωρούν ότι θα ήταν ικανός να παρακάμψει το αδιέξοδο, που δημιουργεί από την ακαμψία του Ραχόι.

Τα σκάνδαλα με τα διπλά βιβλία, και τα ηχηρά κρούσματα διαφθοράς σημαντικών στελεχών, υπουργών, κυβερνητών και δημάρχων που πρόσκεινται στο ΡΡ και καλύπτονται από τον Ραχόι, αποτελεί ένα αγκάθι κι αναμένεται ν’ αποτελέσει την αιχμή του δόρατος των επιθέσεων που θα εξαπολύσουν απόψε κατά του απερχόμενου πρωθυπουργού οι άλλοι αντίπαλοι.

Ο Πάβλο Ιγκλέσιας, με τον αέρα του θριαμβευτή των προηγούμενων εκλογών, αλλά και του ενθουσιασμού που έχει σκορπίσει η συνεργασία με την Izquierda Unida, προσέρχεται στον αποψινό διάλογο με στόχο να διεμβολίσει ακόμη περισσότερους ψηφοφόρους από τους Σοσιαλιστές και τα άλλα, περιφερειακά κι αυτονομιστικά, κόμματα της χώρας, πείθοντας ότι το πρόγραμμά του περιλαμβάνει όλους και τα πάντα, προβλέπει και απευθύνεται στις συνολικές ανάγκες της κοινωνίας και στις ιδιαιτερότητες της κάθε Αυτονομίας. Ο Ιγκλέσιας, που έχει μεταβάλλει κατά πολύ τη ρητορική του—τονίζοντας πρόσφατα ότι πρεσβεύει την υγιή Σοσιαλδημοκρατία, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «κι οι Μαρξ και Ένγκελς σοσιαλδημοκράτες ήσαν»–παρουσιάζεται και φέρεται σαν ο ουσιαστικός ηγέτης της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι πιστεύει πως οι Σοσιαλιστές θα στηρίξουν κυβερνηση των Unidos Podemos.

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ είναι εκείνος που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Από τη μία η αποτυχημένη, καίτοι μακρόβια, προσπάθειά του να σχηματίσει κυβέρνηση, ιδίως με την επιμονή του να συμπεριλάβει και τους κεντροδεξιούς Ciudadanos, που του στοίχισε πολλούς δικούς του ψηφοφόρους, από την άλλη η λυσσαλέα εσωκομματική αντιπολίτευση, που από την αρχή πριονίζει κάθε του προσπάθεια, καθιστούν δύσκολη την αποψινή του πολιτική.

Ο Σάντσεθ, που στις προηγούμενες εκλογές είχε κατορθώσει –χάρις στην απόδοσή του στο τελικό debate με τον ‘άψυχο’ Ραχόι—να αποτρέψει την εκλογική κατακρήμνιση του PSOE, θα πασχίσει να αποδομήσει κυρίως τον λόγο του Ιγκλέσιας στην προσπάθειά του να ανακτήσει όσους έχουν στραφεί προς το νέο σχήμα.

Ο επικεφαλής των Πολιτών Άλμπερτ Ριβέρα, που φαίνεται ότι αυξάνει τα ποσοστά του κόμματος, θα προσπαθήσει να καλλιεργήσει ακόμη περισσότερο την εικόνα του αποφασιστικού παράγοντα για τη δημιουργία κυβέρνησης, προβάλλοντας μία ‘κεντρώα’ εικόνα του ‘ανοικτόμυαλου, αλλά και παραδοσιακού’ κόμματος, που αφήνει κατά μέρους τις παλιές αγκυλώσεις κι είναι έτοιμο να συμπράξει και να βοηθήσει τους πάντες για το καλό της χώρας.

Βέβαια, η πρόσφατη επίσκεψη του Ριβέρα στη Βενεζουέλα κι η σταθερή του άποψη ενάντια στην αυτονομία-ανεξαρτησία της Καταλωνίας, δεν τον καθιστούν ιδιαίτερα αξιόπιστο.

Η αποψινή τηλεοπτική τηλεμαχία αναμένεται πολύ ενδιαφέρουσα, τόσο στα γενικά, όσο και στα επιμέρους στοιχεία της. Απομένει μόνο να δούμε εάν θα επισκιάσει και τις συζητήσεις που θα ανάψουν για την απόδοση της εθνικής ομάδας λίγες ώρες πριν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση