HomeΥΓΕΙΑΤο πρώτο εμβόλιο για το σύνδρομο τοξικού σοκ, γνωστό και ως «νόσος του ταμπόν»

Το πρώτο εμβόλιο για το σύνδρομο τοξικού σοκ, γνωστό και ως «νόσος του ταμπόν»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αυστριακοί επιστήμονες ανέπτυξαν το πρώτο στον κόσμο ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για το σύνδρομο τοξικού σοκ.

Οι ερευνητές του Τμήματος Κλινικής Φαρμακολογίας του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης (MedUni) και της βιοϊατρικής εταιρείας Biomedizinische Forschungsgesellaschaft, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μάρτα Έϊμπλ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό για λοιμώδη νοσήματα «The Lancet Infectious Diseases», όπου παρουσίασαν τα θετικά αποτελέσματα της πρώτης κλινικής δοκιμής του εμβολίου.

Το σύνδρομο τοξικού σοκ είναι μια σοβαρή κυκλοφορική και οργανική ανεπάρκεια, η οποία προκαλείται από τοξίνες βακτηρίων της ομάδας του σταφυλόκοκκου. Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του ΄80, σε νεαρές γυναίκες που χρησιμοποιούσαν «σούπερ-ταμπόν» (εξ ου και το «παρατσούκλι» της ασθένειας).

Οι σταφυλόκοκκοι ζουν σχεδόν σε όλους τους ανθρώπους και είναι συνήθως αβλαβείς. Όμως σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα όπως το σύνδρομο τοξικού σοκ, το οποίο προκαλεί σήψη ή δηλητηρίαση του αίματος.

Ιδιαίτερα κινδυνεύουν νεφροπαθείς που κάνουν αιμοδιάλυση, χρόνιοι ασθενείς, άνθρωποι με ηπατοπάθειες, όσοι αναρρώνουν από επεμβάσεις καρδιάς κ.α. Στις μισές περίπου περιπτώσεις η νόσος σχετίζεται με την περίοδο των γυναικών.

Το εμβόλιο, που δεν έχει σχεδόν καθόλου παρενέργειες, δοκιμάσθηκε για την ασφάλειά του (φάση 1) σε 46 νέους άνδρες και γυναίκες και βασίσθηκε σε μια ανενεργή τοξίνη του σταφυλόκοκκου. Ο εμβολιασμός του στο δέρμα μοιάζει με τον αντίστοιχο για τέτανο, παρέχοντας προστασία για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Μόλις εμβολιασθεί κανείς, αποκτά αντισώματα κατά του σταφυλόκοκκου, τα οποία ενεργοποιούνται, όταν ο μικροοργανισμός καταστεί απειλητικός.

Ήδη, ξεκίνησε η φάση 2 της κλινικής δοκιμής σε μεγαλύτερο δείγμα ανθρώπων, προκειμένου να επιβεβαιώσει τα αρχικά θετικά ευρήματα. Θα περάσουν μερικά χρόνια, ωσότου το εμβόλιο χρησιμοποιηθεί κλινικά.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση