HomeΚΟΣΜΟΣΚύπρος: Βγήκε από το μνημόνιο, η επιτήρηση συνεχίζεται

Κύπρος: Βγήκε από το μνημόνιο, η επιτήρηση συνεχίζεται

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δείγματα ότι πλέον βρίσκεται στη σωστή πορεία διαπιστώνονται στην Κύπρο, τρεις μήνες μετά από την επίσημη έξοδό της από το Μνημόνιο. Η εικόνα της χώρας είναι εντελώς διαφορετική σε σχέση με την κορύφωση της κρίσης του 2013, ωστόσο, υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι η έξοδος από το μνημόνιο είναι τυπική, αφού «ουσιαστικά δεν εξέρχεσαι ενός μνημονίου».

Η Κύπρος εμφανίζει αντιφατική εικόνα με χαρακτηριστικά τα πολλά σκαμπανεβάσματα μέσα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα: από την επιτυχημένη ευρωπαϊκή προεδρία του 2012 στο πρωτοφανές κούρεμα καταθέσεων έως 47% και σε ένα ευρωπαϊκό ρεκόρ κόκκινων δανείων έναν χρόνο αργότερα- και από εκεί σε ένα αυστηρό μνημόνιο με διόμιση χρόνια λιτότητας και οκτώ «αξιολογήσεις» από τους δανειστές.

Η επίσημη έξοδος της Κύπρου από το μνημόνιο επισφραγίστηκε τον Μάρτιο του 2013, αλλά περιλαμβάνει αρκετούς «αστερίσκους» για το μέλλον.

Σήμερα ωστόσο, η Κύπρος τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ, σε σχέση με το απόγειο της κρίσης το 2013, υποστηρίζει (στη Deutsche Welle) ο Λευτέρης Χριστοφόρου, ευρωβουλευτής με τον κεντροδεξιό «Δημοκρατικό Συναγερμό» (ΔΗΣΥ) του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

«Το ότι σήμερα έχουμε έναν τραπεζικό τομέα, ο οποίος ανακεφαλαιοποιήθηκε πλήρως, το ότι η Κύπρος για πρώτη φορά έχει ισορροπημένους προϋπολογισμούς μηδενικών ελλειμμάτων και ουσιαστικά δεν δημιουργούνται νέες ανάγκες για χρέη, το ότι το κράτος ανέκτησε την αξιοπιστία του και κατόρθωσε να απλώσει και δίχτυ κοινωνικής προστασίας στις ευάλωτες ομάδες, το ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι την 1.1.2017 θα επαναφέρει τις μειώσεις που επήλθαν λόγω του μνημονίου- πιστεύω ότι όλα αυτά είναι καλά δείγματα του ότι είμαστε στην σωστή πορεία», λέει.

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης σημειώνει ότι «τυπικά έχουμε εξέλθει του μνημονίου, oυσιαστικά δεν εξέρχεσαι του μνημονίου» και εξηγεί: «η οικονομική κατάσταση στην πραγματική οικονομία είναι η ίδια, όπως ήταν και πριν από τρεις μήνες».

Ακόμη και μετά την τυπική έξοδο από το μνημόνιο, ωστόσο, η Κύπρος δεν έχει απαλλαγεί από την επιτήρηση των δανειστών, καθώς δύο φορές τον χρόνο και μέχρι να επιστραφεί το 75% των δανείων θα γίνονται οι αποκαλούμενοι «μεταμνημονιακοί έλεγχοι», οι οποίοι δεν απόκλείεται να συνεχιστούν για πολύ, με δεδομένο ότι η η αποπληρωμή ολοκληρώνεται το 2031.

Μιλώντας στην Deutsche Welle ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ υποστηρίζει ότι «αντί ο έλεγχος να γίνεται κάθε λίγο και λιγάκι από τους εκπροσώπους της τρόικας, θα γίνεται σε πιο μεγάλα χρονικά διαστήματα. Θα υπάρχει ο έλεγχος.

Δεν μπορείς να ξεφύγεις από αυτό το πρόγραμμα, το οποίο έχεις υπογράψει. Δεν μπορείς ξαφνικά να πεις φέτος ο προϋπολογισμός μου δεν θα είναι ισοσκελισμένος και θα δώσω περισσότερα χρήματα για την ανάπτυξη, ούτως ώστε να δημιουργήσω τον καταλύτη για να αντιστρέψω μία υφεσιογενή κατάσταση».

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου κάνει λόγο για «τυπικούς ελέγχους». Πρόκειται, υποστηρίζει, για ελέγχους παρόμοιους με εκείνους που διενεργεί κάθε τράπεζα όταν δανείζει- και μάλιστα με ιδιαίτερα ευνοϊκό επιτόκιο- έναν ιδιώτη.

Κάνοντας τη σύγκριση Ελλάδας και Κύπρου, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι αποτελούν διαφορετικές περιπτώσεις, αφού στην Κύπρο ο εκτροχιασμός δεν ήταν πρωτίστως δημοσιονομικός, αλλά συνέπεια του υπερτροφικού τραπεζικού τομέα, ο οποίος με τη σειρά του συμπαρέσυρε τα δημόσια οικονομικά.

Αλλά υπάρχουν και ομοιότητες ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως το «αγκάθι» των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στην Κύπρο μάλιστα, τα κόκκινα δάνεια είχαν φτάσει στα 28 δις ευρώ, δηλαδή στο 70% των πιστώσεων.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση