HomeΚΡΗΤΗΓ. Κατρούγκαλος: Αλλάζουν τα πρόστιμα στην ανασφάλιστη εργασία

Γ. Κατρούγκαλος: Αλλάζουν τα πρόστιμα στην ανασφάλιστη εργασία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το σχέδιο να αλλάξουν τα πρόστιμα στην ανασφάλιστη εργασία προκειμένου να ωφεληθούν οι εργαζόμενοι εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο Κρήτης».

Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι «τα πρόστιμα θα πρέπει να ωφελούν τον εργαζόμενο που βρέθηκε σε κάποιον έλεγχο κι ότι θα αποτελούν ασφαλιστικές εισφορές ως κίνητρο για να συνεχίσει ο εργοδότης να απασχολεί νόμιμα τον εργαζόμενο».

Την ίδια ώρα ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι αναμένεται να συσταθεί εκ νέου η ειδική υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) που είναι ανενεργή από το 2010.

«Η υπηρεσία αυτή αναμένεται να στελεχωθεί είτε από υπαλλήλους του ΙΚΑ, είτε από μετακινήσεις υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες. Μάλιστα, για αυτό το ζήτημα μου ασκεί συνεχώς πιέσεις ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, Σωκράτης Βαρδάκης», τόνισε σχετικά ο κ. Κατρούγκαλος.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας, τόνισε ότι προχωρούν οι διαδικασίες ψηφιοποίησης ασφαλιστικής ιστορίας προκειμένου να ολοκληρωθεί το ενιαίο πληροφοριακό σύστημα. Η ψηφιοποίηση αυτή, σύμφωνα πάντα με τον κ. Κατρούγκαλο, θα γίνει με την βοήθεια των υπαλλήλων του ΙΚΑ και όχι από ιδιωτικό φορέα.

Μιλώντας για το ΕΚΑΣ, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι το Υπουργείο Εργασίας αναζητά τρόπους ενίσχυσης των συνταξιούχων που το έχασαν με πρώτο μέτρο τα φθηνά φάρμακα και τη μειωμένη συμμετοχή τους. Εν ολίγοις επισήμανε ότι εξετάζεται σοβαρά η συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων για πληρώνει μόνο το 10% της αξίας του φαρμάκου ως συμμετοχή. Δεν αποκλείεται επίσης, να υπάρξουν και άλλα μέτρα ενίσχυσης από τα πλεονάσματα του Ταμείου Κοινωνικής αλληλεγγύης.

Όσο για τις ομαδικές απολύσεις που αποτελεί μείζον ζήτημα των τελευταίων ημερών, ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε ότι οι δανειστές έχουν εμμονή με το συγκεκριμένο θέμα και για το λόγο τέθηκε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Εξέφρασε όμως την εκτίμηση ότι εν τέλει το ΔΝΤ θα βρεθεί ξανά απομονωμένο όπως ακριβώς έγινε και στην περίπτωση της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος θα βρίσκεται αύριο το απόγευμα στην αίθουσα «Μανώλης Καρέλλης» (πρώην Ανδρόγεω) όπου και θα πραγματοποιήσει ομιλία για τις πολιτικές εξελίξεις.

Διαφήμιση
Διαφήμιση