HomeΚΟΣΜΟΣ«Βουνά» σκουπιδιών… πνίγουν τη γιορτή του Euro στη Γαλλία

«Βουνά» σκουπιδιών… πνίγουν τη γιορτή του Euro στη Γαλλία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στη δίνη επικριτικών σχολίων από χώρες της Ευρώπης στροβιλίζεται η Γαλλία, μόλις ένα 24ωρο προτού ανοίξει η αυλαία του Euro 2016, με την κυβέρνηση των Παρισίων να κατηγορείται κυρίως από τον γερμανικό και τον βρετανικό Τύπο ότι δεν μπορεί να συμμαζέψει τους απείθαρχους πολίτες της.

«Βουνό» από σκουπίδια σε δρόμους των Παρισίων εξαιτίας της συνεχιζόμενης απεργίας των εργαζομένων στον τομέα της αποκομιδής αμαυρώνει την εικόνα της χώρας, γράφουν πολλά ξένα δημοσιεύματα.

Την ίδια ώρα σημειώνονται πολλές διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πλημμύρες. Την καθημερινότητα των πολιτών και των τουριστών δυσχεραίνει επίσης και το κυκλοφοριακό κομφούζιο σε πολλούς δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας. Σε πολλές περιπτώσεις για να διασχίσει κανείς με το αυτοκίνητο 3 χιλιόμετρα, κάνει 50 λεπτά.

Η Γαλλία δίνει την εικόνα μιας απείθαρχης χώρας , όπως σχολιάζει το γαλλικό δίκτυο «BFMTV» με τα συνδικάτα να κάνουν αφόρητη τη ζωή των πολιτών, των τουριστών αλλά και των φιλάθλων, οι περισσότεροι εκ ων οποίων βρίσκονται ήδη στη χώρα για να παρακολουθήσουν τον μέγα αθλητικό γεγονός.

Οι εκκλήσεις του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ και του πρωθυπουργού της χώρας, Μανουέλ Βαλς, έπεσαν στο κενό αφού δεν έχουν καταφέρει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, να σταματήσουν τον μηχανισμό της αμφισβήτησης. «Είναι ένα θέμα το οποίο μας ανησυχεί», παραδέχτηκε ο Ζαν Λαμπέρ, διευθυντής της οργάνωσης του Euro 2016.

Πολλά διαμερίσματα στο Παρίσι έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους. Το Σάββατο ξεκινά και η απεργία των πιλότων της Air France που θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Ιουνίου. Κι αν συμπεριλάβει κανείς τις απειλές για τρομοκρατικές επιθέσεις, τότε συνειδητοποιεί ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις.

Οι Γερμανοί εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για το τι θα γίνει τις επόμενες ώρες στη χώρα του Ολάντ. «Η Γαλλία έγινε ένας κίνδυνος για την Ευρώπη», γράφει η συντηρητική γερμανική εφημερίδα, «Die Welt». «Δεν υπάρχει ρεύμα, δεν υπάρχει βενζίνη. Ω,  Θεέ μου», σχολιάζει κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στα γαλλικά.

Από την πλευρά της, η γερμανική εφημερίδα «Bild», διερωτάται αν η Γαλλία θα καταφέρει να τα βγάλει πέρα με το μέγα αθλητικό γεγονός. Την ίδια ώρα, η γαλλική εφημερίδα «Le PArisien» εστιάζει στα προβλήματα που πιθανότατα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι τουρίστες και οι φίλαθλοι.

«Θα πρέπει να ξέρουν ότι μπορεί τα τρένα να έχουν απεργία όπως επίσης να υπάρχει και έλλειψη στα καύσιμα». Το σχετικό δημοσίευμα προτείνει μάλιστα πως ίσως είναι καλύτερα να νοικιάσει  κανείς ένα μικρό λεωφορείο αντί να μετακινηθεί με δημόσιες συγκοινωνίες.

Μπορεί οι Βρετανοί να έχουν τα δικά τους προβλήματα (Brexit) όμως εμφανίζονται σκωπτικοί απέναντι στους Γάλλους. «Συνεχίζονται οι απεργίες, τα σκουπίδια έχουν γεμίσει τους δρόμους πριν το Euro», γράφει το BBC ενώ με ειρωνικό ύφος σχολιάζει την «καλή είδηση», την επαναλειτουργία του μουσείου του Λούβρου και του Ορσέι. Για την βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» ,οι επισκέπτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με  «σωρούς από σκουπίδια και το χάος των μεταφορών».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση