HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ υπερφορολόγηση μετατρέπει σε «ζόμπι» τις ελληνικές επιχειρήσεις

Η υπερφορολόγηση μετατρέπει σε «ζόμπι» τις ελληνικές επιχειρήσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αν το κράτος φορολογεί τις ελληνικές επιχειρήσεις με τους υψηλότερους συντελεστές στην Ευρωπαική Ένωση τότε για ποια ανταγωνιστικότητα, για ποια ανάπτυξη και ποια αλλαγής σελίδας μπορούμε να μιλάμε; Ενώ το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο βρίσκεται στη Βουλή προς ψήφιση, η περαιτέρω αύξηση των φόρων έχει οδηγήσει σε επαχθείς συνθήκες άδικου ανταγωνισμού υπέρ των ξένων επιχειρήσεων που προσφέρουν ίδιες υπηρεσίες εντός ή εκτός Ελλάδος, ενώ τα έσοδα τους δεν φορολογούνται στη χώρα. Αυτό οδηγεί, παράλληλα, πολλές ελληνικές επιχειρήσεις να μεταναστεύουν σε γειτονικές χώρες με ευνοικότερο φορολογικό, αλλά και νομικό καθεστώς, με το ελληνικό κράτος να χάνει δισεκατομμύρια ευρω το χρόνο και να αυξάνεται η ανεργία.

Η συνολική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στην Ελλάδα ανέρχεται σχεδόν στο 52% των εσόδων τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε γειτονικές ανταγωνίστριες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως είναι η Βουλγαρία και η Κύπρος, δεν υπερβαίνει το 27%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα το 2015 είχε μέσο συντελεστή εταιρικής φορολόγησης 29%, πολύ υψηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ, ενώ την ίδια ώρα στη Βουλγαρία οι επιχειρήσεις φορολογούνται με 10%. Φανερό ότι η πολιτική που ακολουθείται στην Ελλάδα δημιουργεί δυσμενείς συνθήκες στην αγορά, υπονομεύοντας την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και την απασχόληση.

Ανάλογη είναι η εικόνα και σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι εργοδότες. Το ποσοστό των εργοδοτικών εισφορών ανέρχεται σε 24,6% στην Ελλάδα, 10% περισσότερες από τον μέσο όρο των γειτονικών χωρών (15,2%) και οι δεύτερες υψηλότερες μετά την Ιταλία. Στη Βουλγαρία ανέρχονται σε 18,5%, στην Αλβανία σε 15%, ενώ στην Κύπρο σε 7,8%.

Ταυτόχρονα, οι ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται να πληρώνουν πολύ υψηλό κόστος για την μεταφορά εμπορευμάτων εντός της χώρας. Οι εισαγωγές προϊόντων στην Ελλάδα πραγματοποιούνται κυρίως από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, όπου το κόστος για τη μεταφορά του φορτίου από εκεί έως τον χώρο αποθήκευσης ανέρχεται σε περίπου 745 ευρώ ανά φορτίο.

Στη Βουλγαρία το κόστος είναι μόλις 105 ευρώ ανά φορτίο, στην ΠΓΔΜ 139 ευρώ ανά φορτίο, στην Κύπρο 179 ευρώ ανά φορτίο και στην Αλβανία 309 ευρώ ανά φορτίο.

Αύξηση φόρων και ΦΠΑ; Μείωση εσόδων για το κράτος

Η διαχρονική παρακολούθηση των εσόδων από φόρους καταδεικνύει ότι όσο αυξάνονται οι άμεσοι ή έμμεσοι φόροι τόσο μειώνονται τα κρατικά έσοδα. Πως θα έρθει λοιπόν η ανάπτυξη ή πως θα αποφύγει η ελληνική κυβέρνηση την ενεργοποίηση του δημοσιονομικού «κόφτη» όταν η Ελλάδα με ΦΠΑ στο 24% ΦΠΑ θα προσπαθήσει να ανταγωνιστεί την Γερμανία και την Κύπρο με ΦΠΑ 19%, την Γαλλία και τη Βρετανία με 20%, την Ισπανία με 21%, την Ιταλία με 22% και τις γείτονες χώρες Βουλγαρία και Ρουμανία με 20%.

Όταν μάλιστα από τα 87 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο το 19% δηλαδή, τα 17 δις ευρώ προέρχονται από ανείσπρακτο ΦΠΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όταν ο ΦΠΑ ήταν στο 19% το κράτος εισέπραττε 16,3 δις ευρώ, όταν ήταν 21% εισέπραττε 14,4 δις ευρώ και με 23% το ποσό έπεσε στα 13, 7 δις ευρώ. Το «VAT GAP» στην Ελλάδα ανέρχεται στο 33% με «ετήσιο κενό ΦΠΑ» 6,7 δις ευρώ, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ των 28 είναι 16%.

Ποιος κλάδο επιβαρύνεται περισσότερο

Το νέο φορολογικό πλαίσιο αναμένεται να επιφέρει επιπρόσθετα βάρη στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, κυρίως στις νομικές οντότητες με ετήσια κέρδη έως 50.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της αυξημένης προκαταβολής φόρου εισοδήματος (από 75% το φορολογικό έτος 2015 στο 100% στη διάρκεια του φορολογικού έτους 2016).

Η σωρευτική δημοσιονομική απόδοση της νέας αύξησης ΦΠΑ στους κλάδους του Χονδρικού, Λιανικού Εμπορίου αλλά και σε εκείνον των Αυτοκινήτων για το τρέχον έτος προσεγγίζει τα 389 εκ. ευρώ σε σύνολο 437 εκ. για όλο το 2016 συνυπολογιζομένης βεβαίως και της επίδρασης των ήδη εφαρμοσθέντων μέτρων του προηγούμενου Ιουλίου. Το μεγαλύτερο βάρος θα κληθεί να σηκώσει το Χονδρικό Εμπόριο (+222 εκ. ευρώ), ενώ ιδιαίτερα επιζήμιες θα είναι οι επιπτώσεις στην κατανάλωση χιλιάδων αγαθών ευρείας κατανάλωσης, όπως τα συσκευασμένα προϊόντα και τρόφιμα (κυρίως σε Supermarkets), τα καύσιμα, η ένδυση και υπόδηση και μία σειρά παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως οι ιατρικές, καλλιτεχνικές κ.α.

Από την τελευταία εξαμηνιαία τηλεφωνική έρευνα της ΕΣΕΕ εντοπισμού και καταγραφής των βασικότερων προβλημάτων για τη μικρομεσαία εμπορική επιχειρηματικότητα, σε δείγμα 700 επιχειρηματιών ανά την επικράτεια, προέκυψε ότι η περαιτέρω επιβάρυνση από την αύξηση των συντελεστών και της προκαταβολής φόρου εισοδήματος συνιστά το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρηματίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα.

Να σημειωθεί ότι τα επιμελητήρια προτείνουν μείωση του βασικού εταιρικού φόρου στο 15%, περιορισμό του συντελεστή με βάση τον τζίρο, ο οποίος σε κάθε περίπτωση να μην υπερβαίνει το 35%, καθώς και μείωση κατά 50% των ποσοστών προκαταβολής φόρου.

Newmoney.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση