HomeΥΓΕΙΑΕπικίνδυνο φάρμακο που ενισχύει τη μνήμη κάνει «θραύση» στα βρετανικά πανεπιστήμια

Επικίνδυνο φάρμακο που ενισχύει τη μνήμη κάνει «θραύση» στα βρετανικά πανεπιστήμια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Φοιτητές πανεπιστημίων στη Βρετανία «ντοπάρονται» με ένα φάρμακο που ενισχύει τη μνήμη λίγο πριν δώσουν εξετάσεις για να έχουν, όπως οι ίδιοι παραδέχονται, καθαρό μυαλό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mail,  πρόκειται για το φάρμακο «Noopept» το οποίο χορηγείται στη Βρετανία μόνο με συνταγή γιατρού, όμως φοιτητές έγκριτων βρετανικών πανεπιστημίων, όπως του Λονδίνου, του Μπρίστολ , του Κέιμπριτζ, της Οξφόρδης , του Μπαθ και του Λιντς, το προμηθεύονται μέσω του διαδικτύου. Και προτού δώσουν εξετάσεις, το λαμβάνουν είτε όπως την κοκαινη, δηλαδή σνιφάροντας τη λευκή σκόνη, είτε από το στόμα ως κάψουλα.

Τον προηγούμενο μήνα, οι  υγειονομικές αρχές της Βρετανίας απαγόρευσαν την χορήγησή του χωρίς συνταγή γιατρού σε μία προσπάθεια να σταματήσει η χρήση του από φοιτητές μετά την έντονη αντίδραση των καθηγητών των βρετανικών πανεπιστημίων.

Εκπρόσωπος των βρετανικών Πανεπιστημίων δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα Daily Mail πως , «τα πανεπιστήμια λαμβάνουν σοβαρά το  θέμα της κατανάλωσης αλκοόλ και φαρμάκων από φοιτητές. Εκφράζουν μάλιστα ιδιαίτερα την ανησυχία τους για τους φοιτητές που καταναλώνουν φάρμακα τα οποία δεν τους τα έχει χορηγήσει γιατρός».

Ο 22χρονος Μάικλ δεν διστάζει να παραδεχτεί πως λαμβάνει το φάρμακο «Νοοpept» κάθε φορά πριν τις εξετάσεις στο πανεπιστήμιο. «Πρώτα έπαιρνα το Ritalin και μετά άρχισα το Noopept», υποστηρίζει ο Βρετανός φοιτητής στην εφημερίδα Sun. «Δεν ξέρω αν τα πήγα εξαιρετικά στις εξετάσεις επειδή πήρα αυτό το φάρμακο ή εάν διάβασα πολύ καλά . Σίγουρα πάντως το φάρμακο με βοήθησε να αποδώσω», προσθέτει.

Το φάρμακο «Noopept» μπορεί να βελτιώσει την μνήμη αυξάνοντας τη ροή του οξυγόνου στον εγκέφαλο. Όμως, οι γιατροί το χορηγούν σε ειδικές περιπτώσεις . Το «Νoopept» χρησιμοποιείται ευρέως στις  ΗΠΑ και τη Ρωσία χωρίς ιατρική συνταγή γεγονός που σπεύδουν μέσω διαδικτύου να το εκμεταλλευτούν οι Βρετανοί φοιτητές. Το φάρμακο χορηγείται σε ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ ή το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής. Κοστίζει 20 λίρες ανά 10 γραμμάρια, όπως αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός φαρμακοποιός, Έντουαρντ Μπλις, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τις παρενέργειες του φαρμάκου.

«Το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει μεταξύ άλλων πονοκέφαλο, ημικρανίες, ξηρό λαιμό αλλά και κατάθλιψη σε όσους το καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακά προβλήματα», επισημαίνει.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση