HomeΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣεξουαλικούς κινδύνους στο διαδίκτυο βλέπει το 80% των νέων

Σεξουαλικούς κινδύνους στο διαδίκτυο βλέπει το 80% των νέων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οκτώ στους δέκα νέους ηλικίας 18 ετών πιστεύουν ότι οι νέοι διατρέχουν κίνδυνο σεξουαλικής παρενόχλησης ή να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης στο διαδίκτυο, και πάνω από 5 στους 10 νομίζουν ότι οι φίλοι τους συμμετέχουν σε επικίνδυνες συμπεριφορές κατά τη χρήση του διαδικτύου, δείχνει μια νέα έρευνα της UNICEF.

Η έκθεση «Κίνδυνοι και δυνατότητες: Μεγαλώνοντας σε διαδικτυακό περιβάλλον» βασίζεται σε μια διεθνή δημοσκόπηση περισσότερων από 10.000 νέων ηλικίας 18 ετών από 25 χώρες, αποκαλύπτοντας τις απόψεις των νέων σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν μεγαλώνοντας σε ένα όλο και πιο συνδεδεμένο κόσμο.

«Το διαδίκτυο και τα κινητά τηλέφωνα έχουν φέρει μια επανάσταση στην πρόσβαση των νέων στην ενημέρωση, αλλά τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν πόσο πραγματικός είναι ο κίνδυνος της παρενόχλησης στο διαδίκτυο για τα κορίτσια και τα αγόρια», δήλωσε ο Αναπληρωτής Διευθυντής της UNICEF για την Παιδική Προστασία, Cornelius Williams.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ένας στους τρεις χρήστες του διαδικτύου είναι παιδιά. Τα σημερινά ευρήματα παρέχουν μια σημαντική προοπτική από τους ίδιους τους νέους. Η UNICEF έχει ως στόχο να ενισχύσει τις φωνές των εφήβων ώστε να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της βίας, της εκμετάλλευσης και της παρενόχλησης στο διαδίκτυο, και να εξασφαλισθεί ότι τα παιδιά θα μπορούν να επωφεληθούν πλήρως από τα οφέλη που τους προσφέρουν το διαδίκτυο και τα κινητά τηλέφωνα».

Η νέα έκθεση διαπιστώνει ότι οι έφηβοι φαίνεται να έχουν αυτοπεποίθηση στην ικανότητά τους να παραμείνουν ασφαλείς, με σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων να πιστεύουν ότι μπορούν να αποφύγουν τους κινδύνους στο διαδίκτυο. Περίπου 6 στους 10 δήλωσαν ότι το να κάνουν νέες γνωριμίες στο διαδίκτυο είναι αρκετά ή και πολύ σημαντικό για αυτούς, αλλά μόνο το 36% πιστεύουν ακράδαντα ότι μπορούν να καταλάβουν πότε κάποιοι άνθρωποι ψεύδονται σχετικά με το ποιοι είναι στο διαδίκτυο.

Πάνω από τα δύο τρίτα των κοριτσιών, το 67%, συμφωνούν απόλυτα ότι θα ανησυχούσαν αν λάμβαναν σεξουαλικά σχόλια ή αιτήματα μέσω του διαδικτύου, σε σύγκριση με το 47% των αγοριών. Όταν πράγματι υπάρχουν απειλές μέσω του διαδικτύου, οι περισσότεροι έφηβοι στρέφονται σε φίλους παρά στους γονείς ή τους δασκάλους τους, αλλά λιγότερο από τους μισούς δηλώνουν με βεβαιότητα ότι γνωρίζουν πώς να βοηθήσουν ένα φίλο που αντιμετωπίζει ένα κίνδυνο στο διαδίκτυο.

Άλλα ευρήματα από την έκθεση «Κίνδυνοι και δυνατότητες: Μεγαλώνοντας σε διαδικτυακό περιβάλλον» περιλαμβάνουν:

· Τα δύο τρίτα των 18χρονων στην Υποσαχάρια Αφρική και τη Λατινική Αμερική και Καραϊβική, πιστεύουν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι διατρέχουν κίνδυνο να παρενοχληθούν σεξουαλικά ή να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης στο διαδίκτυο. Αντίστοιχα το 33% των ερωτηθέντων στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

· Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων στην Υποσαχάρια Αφρική και τη Λατινική Αμερική και Καραϊβική, είτε πιστεύουν ακράδαντα, ή αρκετά, ότι οι φίλοι τους θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο στο διαδίκτυο, σε σύγκριση με 33% στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο.

· Οι 18χρονοι στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ότι μπορούν να αποφύγουν τους κινδύνους στο διαδίκτυο με το 94% να συμφωνούν απόλυτα ή αρκετά ότι μπορούν να προστατεύουν τον εαυτό τους στα κοινωνικά δίκτυα. Στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, μόνο το 41% συμφωνούν απόλυτα και ένα επιπλέον 37% συμφωνούν αρκετά.

· Οι έφηβοι στην Υποσαχάρια Αφρική φαίνεται να αξιολογούν πιο θετικά τη δημιουργία νέων γνωριμιών στο διαδίκτυο, με 79% να λένε ότι είναι είτε πολύ ή αρκετά σημαντικό. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο το 63% λένε ότι δεν είναι πολύ ή καθόλου σημαντικό να κάνουν νέες γνωριμίες στο διαδίκτυο.

· Στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, το 63% των ερωτηθέντων δηλώνουν με βεβαιότητα ότι θα το έλεγαν σε ένα φίλο τους, αν αισθάνονταν ότι απειλούνται στο διαδίκτυο, σε σύγκριση με το 46% που θα το έλεγαν σε ένα γονέα. Μόνο το 9% θα το έλεγε σε ένα δάσκαλο.

Για να προωθήσει τη συμμετοχή των παιδιών και των εφήβων ώστε να μπει ένα τέλος στη βία στο διαδίκτυο, η UNICEF ξεκινά το #ReplyforAll, που αποτελεί μέρος της παγκόσμιας πρωτοβουλίας Τέλος στη Βία κατά των Παιδιών. Το #ReplyforAll θέτει στο επίκεντρο τους εφήβους ως αγγελιοφόρους και υποστηρικτές ώστε να παραμένουν οι ίδιοι ασφαλείς στο διαδίκτυο. Παιδιά και έφηβοι θα κληθούν να δώσουν τις συμβουλές τους για τους καλύτερους τρόπους να αντιδράσουν στην άσκηση βίας ή άλλους κινδύνους στο διαδίκτυο και να ευαισθητοποιήσουν τους φίλους τους μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Το έργο αυτό έχει υποστηριχθεί από την Παγκόσμια Συμμαχία WePROTECT, η οποία είναι αφιερωμένη στον τερματισμό της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών στο διαδίκτυο μέσω δράσεων σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Η UNICEF, μαζί με την Παγκόσμια Συμμαχία WePROTECT, καλεί τις εθνικές κυβερνήσεις να δημιουργήσουν συντονισμένες αντιδράσεις μεταξύ των συστημάτων ποινικής δικαιοσύνης συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων επιβολής του νόμου, και των τομέων παιδικής πρόνοιας, εκπαίδευσης, υγείας, και τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών (ICT), καθώς και της κοινωνίας των πολιτών, για την καλύτερη προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική παρενόχληση και εκμετάλλευση στο διαδίκτυο.

«Όταν οι νέοι, οι κυβερνήσεις, οι οικογένειες, ο τομέας τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών και οι τοπικές κοινότητες εργαστούν μαζί, είναι πιο πιθανό να βρούμε τους καλύτερους τρόπους για να ανταποκριθούμε στη σεξουαλική παρενόχληση και εκμετάλλευση στο διαδίκτυο και να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι η αντιμετώπιση και ο τερματισμός της βίας κατά των παιδιών στο διαδίκτυο – πρακτικά οπουδήποτε – είναι δουλειά όλων μας», δήλωσε ο Williams.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση