HomeΚΟΣΜΟΣΠαίρνει «κεφάλι» το Brexit – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Παίρνει «κεφάλι» το Brexit – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την ώρα που παίρνει «κεφάλι» το Brexit στη Βρετανία, κορυφώνεται ο πόλεμος μεταξύ των υποστηρικτών της παραμονής του Λονδίνου στην ευρωπαϊκή οικογένεια και αυτών που επιθυμούν την «απόσχιση» της χώρας από την Ε.Ε.

Νέα δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας «Observer» επιβεβαίωσε την ώθηση που έδωσε στην παράταξη υπέρ του Brexit η έμφαση των τελευταίων ημερών στο μεταναστευτικό.

Από την πλευρά της, η Ευρώπη γυρίζει την πλάτη στο Brexit, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου «TNS».

«Μην φεύγετε», είναι το μήνυμα που στέλνουν οι χώρες της γηραιάς ηπείρου σχεδόν δύο εβδομάδες πριν το Brexit με το 79% των Γερμανών να είναι οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της παραμονής της Βρετανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Τα 2/3 των Ευρωπαίων επιθυμούν την παραμονή της χώρας στους «28», σύμφωνα με την δημοσκόπηση.

Ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία, το 43% των Βρετανών τάσσεται υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., ποσοστό αυξημένο κατά 3% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση πριν από δύο εβδομάδες με το 40% να τάσσεται υπέρ της παραμονής, ποσοστό μειωμένο κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.

Στο ίδιο αποτέλεσμα κατέληξαν δύο δημοσκοπήσεις για λογαριασμό της εφημερίδας «Guardian», μία διαδικτυακή και μία τηλεφωνική (52% υπέρ του Brexit και 48% κατά) .Οι αναποφάσιστοι προσδιορίζονται στο 14%. Μεταξύ αυτών έχει κλείσει η ψαλίδα υπέρ των όσων δηλώνουν ότι κλείνουν υπέρ της παραμονής.

Η διαφορά έχει μειωθεί από 55%- 32% πριν από 15 μέρες σε 36-33%. Βλέποντας την εκστρατεία «Vote Leave» να πιάνει τόπο, ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι κανένας γνήσιος φιλελεύθερος διεθνιστής δεν θα μπορούσε να υποστηρίζει την Ε.Ε καθώς αυτή είναι μία συνωμοσία των μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων της, υποστηρικτών της και της Κομισιόν ώστε να καθορίζονται οι κανονισμοί με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκλείεται ο ανταγωνισμός.

Βγήκαν τα «μαχαίρια» στο Συντηρητικό κόμμα

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Τζόνσον κινείται και ο Συντηρητικός υπουργός Δικαιοσύνης, Μάικλ Γκόουβ, ο οποίος τόνισε ότι μόνο εκτός Ε.Ε. θα μπορέσουν να υλοποιηθούν οι προοδευτικές πολιτικές κοινωνικής ισότητας και δικαιοσύνης που έχει υποστηρίξει ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον υπό το σύνθημα «ένα έθνος».

Άμεση ήταν η απάντηση του ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος τόνισε ότι, μια έξοδος από την Ε.Ε. υπό την ηγεσία των Τόρις (Συντηρητικών) αποτελεί απειλή για τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ ο λόρδος Μάντελσον, εκ των εμπνευστών των «Νέων Εργατικών» του Τόνι Μπλερ, σχολίασε ότι «δεν έχει υπάρξει μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα από τον καταστροφικό συνδυασμό της εξόδου από την Ε.Ε. και μιας πρωθυπουργίας του Μπόρις Τζόνσον».

Ωστόσο, η πιο σκληρή επίθεση του Σαββατοκύριακου ήρθε από τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας, σερ Τζον Μέιτζορ, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι το δημοψήφισμα απειλεί τη συνοχή του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος.

Μιλώντας στην τηλεόραση του BBC, ο σερ Τζον χαρακτήρισε τον Μπόρις Τζόνσον «αυλικό γελωτοποιό» που δεν θα είχε την αφοσίωση των βουλευτών του κόμματος αν γινόταν πρωθυπουργός. Τόνισε επίσης ότι πρόκειται για «άθλια» εκστρατεία από τους υποστηρικτές του Brexit, κατηγορώντας τους για «δόλιους» ισχυρισμούς με σκοπό την «παραπλάνηση» του κοινού.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ υποστήριξε χτες ότι η παραμονή στην Ε.Ε. δημιουργεί τον κίνδυνο επιθέσεων σεξουαλικής φύσης στη Βρετανία, ανάλογες με αυτές στην Κολωνία, από συμμορίες κοινοτικών και άλλων μεταναστών. Η προειδοποίηση αυτή προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, με τον Φάρατζ να κατηγορείται ότι «έπεσε ακόμα πιο χαμηλά».

Ο Φάρατζ θα υποβληθεί αύριο, Τρίτη, σε τηλεοπτική «ανάκριση» στο τηλεοπτικό δίκτυο «ITV» από πολίτες, ενώ μισή ώρα νωρίτερα την ίδια διαδικασία θα έχει αντιμετωπίσει ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση