HomeΚΟΣΜΟΣΑποσύρεται στο τέλος της θητείας του ο Γερμανός πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ

Αποσύρεται στο τέλος της θητείας του ο Γερμανός πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοαχίμ Γκάουκ, αποφάσισε να μην επιδιώξει δεύτερη θητεία, σύμφωνα με πληροφορίες της Bild.

Μόνο η Ανγκελα Μέρκελ γνώριζε αυτή την απόφασή του η οποία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν έχει πολιτικό κίνητρο. Τη Δευτέρα το βράδυ η Καγκελάριος και ο Γκάουκ θα δειπνήσουν στο προεδρικό ανάκτορο, με κεντρικό θέμα τον διάδοχο του απερχόμενου Προέδρου, ενώ η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται από τον Γιοάχιμ Γκάουκ την ερχόμενη Τρίτη.

Ο επόμενος Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας θα εκλεγεί στις 12 Φεβρουαρίου του 2017, λίγους μόνο μήνες πριν από τις γενικές εκλογές του φθινοπώρου, γεγονός που αναδεικνύει και την προεδρική εκλογή σε ιδιαίτερα κρίσιμη αναμέτρηση, ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς και την κατάσταση που επικρατεί στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο Γκάουκ κατέληξε σε αυτή την απόφαση παρότι το 70% των Γερμανών επιθυμούσε την παραμονή του, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. Πίσω από αυτή την επιλογή του είναι προσωπικοί λόγοι, καθώς στη λήξη της δεύτερης θητείας του θα ήταν 82 ετών. Σύμφωνα με την εφημερίδα, προς αυτή την κατεύθυνση τον προέτρεψε και η σύντροφός του, Ντανιέλα Σαντ.

Μεταξύ των υποψηφίων διαδόχων του κ. Γκάουκ θεωρούνται ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (CDU), ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταινμάιερ (SPD), ο Πρόεδρος της Bundestag Νόρμπερτ Λάμερτ (CDU) και η καθηγήτρια Γιούτα Αλμεντίνγκερ (SPD).

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση