HomeΚΟΣΜΟΣΗ «αντάρτισσα» βουλευτής της Μέρκελ εξηγεί γιατί ψήφισε «όχι» για τους Αρμένιους

Η «αντάρτισσα» βουλευτής της Μέρκελ εξηγεί γιατί ψήφισε «όχι» για τους Αρμένιους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

H χαμογελαστή Γερμανίδα είναι η «αντάρτισσα» της Μέρκελ που ψήφισε χτες στη Bundestag κατά της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915 από τις οθωμανικές δυνάμεις.

Η αρνητική ψήφος της Μπετίνα Κούντλα ήταν μία και μοναδική στην Bundestag, με την γερμανική εφημερίδα «Bild» να  εντοπίζει την βουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών προκειμένου να μάθει τον λόγο για το οποίο αποφάσισε να αποστασιοποιηθεί από την… γραμμή του κόμματός της αλλά και αυτή του «μεγάλου συνασπισμού».

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild,  η Μπετίνα Κούντλα από την Λειψία εξηγεί την απόφασή της να καταψηφίσει την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

«Δεν είναι καθήκον της γερμανικής βουλής να σχολιάζει τα ιστορικά γεγονότα που έχουν γίνει σε άλλες χώρες . Το ψήφισμα που κατατέθηκε προς έγκριση , δεν εμπεριέχει στοιχεία που να δικαιολογούν τη λέξη γενοκτονία», υποστηρίζει η Γερμανίδα πολιτικός.

Η απόφαση της Bundestag προκάλεσε τη μήνιν της Άγκυρας η οποία άμεσα προχώρησε σε αντίποινα. Ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Γερμανία για διαβουλεύσεις ενώ κάλεσε τον Γερμανό επιτετραμμένο στο υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα. Για σοβαρό αντίκτυπο στις διμερείς σχέσεις έκανε λόγο ο Τούρκος πρόεδρος , Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ σε σκληρή γλώσσα ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνη, Μπεκίρ Μποζντάγκ, τόνισε: «Πρώτα κάψατε τους Εβραίους σε φούρνους και τώρα έρχεστε να κατηγορήσετε τον τουρκικό λαό για γενοκτονία».

Υπενθυμίζεται ότι, χτες , η Bundestag ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία – μόνο μία ψήφος ήταν αρνητική, αυτή της Κούντλα ενώ υπήρξε και μία αποχή από τον Όλιβερ Βίτκε, επίσης βουλευτή της Μέρκελ – το ψήφισμα που χαρακτηρίζει ως γενοκτονία την σφαγή των Αρμενίων το 1915. Την πρόταση κατέθεσαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του Groko, του «μεγάλου συνασπισμού» που αποτελείται από τους Χριστιανοδημοκράτες , τους Χριστιανοκοινωνιστές Βαυαρούς εταίρους τους και τους Σοσιαλδημοκράτες καθώς επίσης και των Πρασίνων γεγονός που σημαίνει ότι το ψήφισμα θα εγκριθεί με συντριπτική πλειοψηφία, σχολιάζουν τα γερμανικά ΜΜΕ.

Protothema.gr