HomeΥΓΕΙΑΣε τι οφείλεται η δυσάρεστη μυρωδιά το πρωί όταν ξυπνάτε

Σε τι οφείλεται η δυσάρεστη μυρωδιά το πρωί όταν ξυπνάτε

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σας φαίνεται οικείο; Ξυπνάτε το πρωί και γρήγορα καλύπτετε το στόμα σας με το χέρι, έτσι ώστε ο/η σύντροφός σας να μην πάρει μυρωδιά της δυσάρεστης αναπνοής;

Η πρωινή δυσοσμία του στόματος, μπορεί να είναι δυσάρεστη και προφανώς δεν θέλετε να καλημερίζετε έτσι τον σύντροφό σας.

Έχετε όμως αναρωτηθεί ποτέ γιατί συμβαίνει αυτό;

Είναι απλός ο λόγος. Όταν κοιμάστε υπάρχει μειωμένη παραγωγή σάλιου, κάτι που οδηγεί σε ξηροστομία. Η αναπνοή από το στόμα ενώ κοιμάστε στεγνώνει επίσης το στόμα, γι’ αυτό άλλωστε και οι άνθρωποι που κοιμούνται με το στόμα τους ανοιχτό, είναι περισσότερο πιθανό να έχουν δυσάρεστη αναπνοή το πρωί.

Παράλληλα η χαλάρωση των σιαγόνων μυών και του αυχένα βοηθούν επίσης στην ανάπτυξη της δυσάρεστης αναπνοής το πρωί. Αυτή η χαλάρωση και η ξηροστομία του στόματος έχουν ως αποτέλεσμα να αναπτύσσονται περισσότερα βακτήρια στο στόμα.

Τα βακτήρια αυτά μάλιστα εξαπλώνονται σε όλο το στόμα και το λαιμό. Γι’ αυτό και το πρωί όταν ξυπνάτε, η αναπνοή είναι δυσάρεστη. Τα καλά νέα βέβαια είναι ότι δεν είστε μόνοι, αφού το 95% των ανθρώπων έχουν δυσάρεστη αναπνοή τις πρωινές ώρες.

Πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε;

Πρώτον, πρέπει να τηρείτε του κανόνες της στοματικής υγιεινής καθημερινά, βουρτσίζοντας δυο φορές την ημέρα τα δόντια σας ή μετά από κάθε γεύμα. Είναι επίσης σημαντικό να μην ξεχνάτε να βουρτσίζετε τη γλώσσα, να κάνετε χρήση του οδοντικού νήματος και να χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα, ώστε να είστε βέβαιοι ότι το στόμα σας είναι καθαρό και απαλλαγμένο από τυχόν βακτήρια.

Δεύτερον το  φύσημα της μύτης έχει αποδειχθεί πως βοηθάει, καθώς επιτρέπει να μεταφέρεται περισσότερο οξυγόνο στη ρινική κοιλότητα. Φροντίστε επίσης να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε 3 μήνες περίπου).

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση