HomeΚΟΣΜΟΣΠαραιτήθηκε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της συριακής αντιπολίτευσης

Παραιτήθηκε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της συριακής αντιπολίτευσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την παραίτησή του, λόγω της αποτυχίας των συνομιλιών που γίνονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία και να ελαφρύνουν την δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Σύροι σε πολιορκημένες περιοχές, ανακοίνωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της κύριας συριακής αντιπολίτευσης στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Ο Μοχάμαντ Άλους, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόσωπος της ισχυρής συνιστώσας Τζαίς αλ Ισλάμ στην Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HNC), είπε σε δήλωση που εστάλη στο Reuters ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες είχαν επίσης αποτύχει στην απελευθέρωση των χιλιάδων κρατουμένων ή στην άσκηση πίεσης στη Συρία προς μια πολιτική μετάβαση χωρίς τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι συμμετέχοντες που υποστηρίζονται από τον ΟΗΕ δεν έχουν θέσει ημερομηνία για την επανάληψη των συνομιλιών αφότου η HNC ανέστειλε τη συμμετοχή της ώσπου να αλλάξει ριζικά η κατάσταση στο έδαφος.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της κύριας αντιπολίτευσης Άσαντ αλ Ζούμπι είπε στο τηλεοπτικό κανάλι αλ Χαντάτ ότι και εκείνος ήθελε να αποχωρήσει από τον ρόλο του στην επιτροπή HNC, δεν επιβεβαίωσε όμως ότι είχε όντως προχωρήσει στο βήμα αυτό.

Πηγή της αντιπολίτευσης είπε ότι ο Ζούμπι αντικαταστάθηκε σε μια αναδιοργάνωση της διαπραγματευτικής ομάδας της HNC που περιλαμβάνει στρατιωτικούς και πολιτικές ομάδες.

Ο Ζούμπι είπε ότι δεν είχαν διεξαχθεί πραγματικές ειρηνευτικές συνομιλίες για τέσσερις μήνες από την απαρχή του πιό πρόσφατου γύρου συνομιλιών στη Γενεύη και ότι οι επικλήσεις της αντιπολίτευσης στη διαδικασία υπό τον ΟΗΕ να πιεστούν οι συριακές αρχές ώστε να επιτρέψουν την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στις πολιορκημένες περιοχές έμειναν αναπάντητες.

Η συριακή αντιπολίτευση ανέστειλε την επίσημη συμμετοχή της στις ειρηνευτικές συνομιλίες τον Απρίλιο δηλώνοντας ότι θα επιστρέψει μόνο όταν διαμορφωθεί μια ριζικά διαφορετική κατάσταση στο έδαφος. Με την απόφασή της διαμαρτύρονταν για τις επιθέσεις του συριακού στρατού που αποτελούν ένδειξη, όπως είπε, ότι η κατάπαυση του πυρός είχε ουσιαστικά διακοπεί. Η αντιπολίτευση όμως βρίσκεται υπό έντονη πίεση να μην παραιτηθεί από τις συνομιλίες οριστικά.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση