HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚινδυνεύουν οι προβλέψεις για αύξηση εσόδων από το ΦΠΑ

Κινδυνεύουν οι προβλέψεις για αύξηση εσόδων από το ΦΠΑ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Μαγική» είναι η εικόνα του προϋπολογισμού, όσον αφορά στην πραγματική υστέρηση των φορολογικών εσόδων, καθώς αν δεν υπήρχαν οι τονωτικές ενέσεις από τις ρυθμίσεις οφειλών, η «τρύπα» θα διαμορφωνόταν στα 532 εκατ. ευρώ!

Μια προσεκτική ματιά στα επίσημα, αναλυτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, αποκαλύπτει του λόγου το αληθές. Η υστέρηση από τη φορολογία εισοδήματος φτάνει στα 148 εκατ. ευρώ και η «τρύπα» από το φόρο ακινήτων έχει ανοίξει στα 101 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας την υστέρηση από την άμεση φορολογία στα 249 εκατ. ευρώ. Ακόμα πιο ανησυχητική είναι η εικόνα από το μέτωπο των έμμεσων φόρων, ειδικά από τη στιγμή που μόλις ψηφίστηκε ένα βαρύ και απαιτητικό πακέτο αυξήσεων 1,5 δισ ευρώ στους φόρους κατανάλωσης.

Τι δείχνουν τα στοιχεία; Κατ’ αρχάς τα έσοδα από το ΦΠΑ, είναι λιγότερα κατά 147 εκατ. ευρώ, την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά 255 εκατ. ευρώ ως το τέλος του έτους από την αύξηση του βασικού συντελεστή στο 24%.

Το πιο ηχηρό καμπανάκι κινδύνου ακούγεται από το μέτωπο των καυσίμων, καθώς παρά τις χαμηλότερες από πέρσι λιανικές τιμές, η κατανάλωση έχει ακόμα πιο περιορισμένη, με αποτέλεσμα διπλό «πλήγμα» στους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών: α) – 121 εκατ. ευρώ στα έσοδα του ΦΠΑ πετρελαιοειδών β) – 62 εκατ. ευρώ στα έσοδα του ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων.

Η τονωτική ένεση από τις ρυθμίσεις οφειλών αποτυπώνεται στα έσοδα Παρελθόντων Οικονομικών Ετών. Από τους άμεσους φόρους- δηλαδή διαφορές φόρου εισοδήματος- στα κρατικά ταμεία έχουν μπει 162 εκατ. ευρώ παραπάνω από τους αρχικούς υπολογισμούς και από τους έμμεσους φόρους των παλιών υποθέσεων άλλα 163 εκατ. ευρώ, δηλαδή 325 εκατ. ευρώ «μαξιλάρι» στις αστοχίες από τη ροή των φορολογικών εσόδων.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση