HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈνας στους δύο οφειλέτες στα ταμεία έχασε τις 100 δόσεις – Πώς θα επανενταχθεί

Ένας στους δύο οφειλέτες στα ταμεία έχασε τις 100 δόσεις – Πώς θα επανενταχθεί

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Νέες προτάσεις για τη διευκόλυνση των οφειλετών που έχασαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας με το βλέμμα στραμμένο στη βελτίωση της εισπραξιμότητας των εισφορών που σημειώνει κάμψη τους δύο τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ μόλις 49.359  ήταν «ρυθμισμένοι»  την 1η Απριλίου 2016 από τους 73.096 που είχαν ενταχθεί στις ευνοϊκές ρυθμίσεις τον περασμένο Αύγουστο. Δηλαδή έχασαν τη ρύθμιση σχεδόν οι μισοί.

Το μέτρο της αποστολής ηλεκτρονικών κατασχετηρίων εις χείρας πιστωτικών ιδρυμάτων δεν κρίνεται πια αποδοτικό καθώς οι οφειλέτες που κινδυνεύουν έχουν αποσύρει τις καταθέσεις από τις τράπεζες. Η είσπραξη από τις κατασχέσεις ανήλθε σε 10 εκατ. ευρώ το 2016. Το ποσό θεωρείται σταγόνα στον ωκεανό αν σκεφτεί κανείς ότι οι συνολικές οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία φθάνουν στο αστρονομικό ύψος των 15,7 δισ. Ευρώ.

Οι προτάσεις που έχει υποβάλει το ΙΚΑ δίνουν την δυνατότητα επανένταξης στη ρύθμιση των 100 δόσεων με δύο εναλλακτικούς όρους:

α) ο οφειλέτης να πληρώσει στο ακέραιο τις δόσεις που δεν μπόρεσε να καταβάλλει με την προϋπόθεση ότι πληρώνει κανονικά τις τρέχουσες εισφορές

β) αν δεν είναι ενήμερος, θα του δοθεί η δυνατότητα ένταξης στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων για την εξόφληση των τρεχουσών εισφορών ενώ υποχρεούται παράλληλα να καταβάλει και τις ληξιπρόθεσμες δόσεις.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο η νέα ρύθμιση θα έχει «άλλη λογική» σε σχέση με την περσινή, καθώς θα βασίζεται στις «πραγματικές δυνατότητες» των οφειλετών και θα διευκολύνει αυτούς που πραγματικά δε μπορούν να πληρώσουν.

Το ισχύον καθεστώς προβλέπει τις εξής διευκολύνσεις:

α) ένταξη στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων όσον αφορά τις προσαυξήσεις που « τρέχουν» από την μη πληρωμή των τρεχουσών εισφορών και όχι για τις οφειλές που συσσωρεύονται από το κεφάλαιο

β) καθυστέρηση ελέγχου της καταβολής των εισφορών έως και δύο μήνες ώστε να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις , παίρνοντας μια άτυπη περίοδο χάριτος

γ) ελαστική αντιμετώπιση των οφειλετών που έκαναν κάποιο λάθος, καταβάλλοντας ηλεκτρονικά τις εισφορές

Η υποχρεωτική καταβολή των εισφορών μαζί με την μισθοδοσία και το φόρο μισθωτών υπηρεσιών μέσω τραπεζών από την 1η Ιουνίου 2016, θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τις επιχειρήσεις που στενάζουν από την έλλειψη ρευστότητας. Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν ζητήσει να προβλεφθεί ένα «ακατάσχετο» όπως ισχύει με τα φυσικά πρόσωπα ώστε να μην κινδυνεύουν με κατασχέσεις.

Υπάρχουν σκέψεις να τεθούν στο «απυρόβλητο» οι λογαριασμοί μισθοδοσίας και λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων προκειμένου οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων να περιοριστούν στις καταθέσεις του επιχειρηματία.

Όλες οι προτάσεις και οι τελικές αποφάσεις θα πρέπει να πάρουν το «πράσινο φως» από τους δανειστές οι οποίοι στον παρελθόν με μεγάλη δυσκολία αποδέχτηκαν ρυθμίσεις χρεών.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση