HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Σκοτώνουν» με τις αυξήσεις φόρων τους χαμηλόμισθους

«Σκοτώνουν» με τις αυξήσεις φόρων τους χαμηλόμισθους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε περαιτέρω μείωση και έμμεση κατάργηση του αφορολογήτου για τους μη έχοντες, οδηγεί η εμμονή της κυβέρνησης να αυξήσει τον ΦΠΑ και δεκάδες έμμεσους και ειδικούς φόρους, από 1ης Ιουνίου και μετά.

Και ενώ αν η κυβέρνηση μείωνε απευθείας μισθούς ή συντάξεις, χιλιάδες εργαζόμενοι θα γλίτωναν φόρους και εισφορές λόγω μικρότερου εισοδήματος ή θα έμεναν αφορολόγητοι και θα δικαιούντο προνοιακά επιδόματα ή άλλες απαλλαγές και εκπτώσεις (από αναστολή είσπραξης των φόρων μέχρι τους λογαριασμούς της ΔΕΗ ή ΕΚΑΣ κλπ), από την έμμεση φορολογία δεν γλιτώνουν ούτε καν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Οι χαμηλόμισθοι των 400-800 ευρώ είναι τα πραγματικά θύματα των νέων μέτρων.

Μετατρέποντας  τους μπακάληδες και τους καφετζήδες και του τελευταίου χωριού της Ελλάδας σε … φοροεισπράκτορες, η κυβέρνηση στερεί από τα νοικοκυριά περισσότερα, ακόμα και από το αν μείωνε το αφορολόγητο στα 8.182 ευρώ (που θα ισοδυναμούσε με ετήσια επιβάρυνση 100-200 ευρώ το πολύ).

Για κάθε ένα ευρώ που ξοδεύει πλέον ένας πολίτης, θα επιβαρύνεται με ΦΠΑ 24% αντί 23%. Ένα σπιτικό που δαπανά για αγορές 100 ευρω το μήνα θα χάσει 100 ευρώ το χρόνο -και πολλαπλάσια φυσικά εάν πρόκειται για πολυμελείς οικογένειες. Ένας άγαμος με ετήσιο εισόδημα 8636 ευρώ ευρώ (που δεν θα πληρώνει φόρο εισοδήματος) και πλήρωνε για ΦΠΑ 1000-2.000 ευρώ το χρόνο, τώρα θα πληρώνει και 10-20 ευρώ επιπλέον, χωρίς να υπολογιστούν καν οι αυξήσεις φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα καύσιμα, στις μετακινήσεις, στα τσιγάρα, στη μπύρα, στον καφέ κλπ -στα οποία ο ΦΠΑ θα μπει «καπέλο» από πάνω.

Με ΦΠΑ 24%, από την άλλη εβδομάδα οι τιμές αυξάνονται παντού:

  • στα είδη διατροφής των σούπερ μάρκετ και στο μπακάλικο του χωριού. Ακριβαίνουν 1% προϊόντα όπως: μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφέ, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, αναψυκτικά, χυμοί κλπ
  • σε ρούχα, παπούτσια, είδη κατοικίας, εργαλεία, έπιπλα, χαρτικά, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές κλπ.
  • σε λογαριασμούς κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, σε πακέτα συνδρομών τηλεόρασης κλπ.
  • σε ταβέρνες και εστιατόρια, σε καφετέριες, σε φαγητό στο σπίτι, ακόμα και σε κρέας από το χασάπη (πχ ετοιμα για ψήσιμο σουβλάκια, κρέας με γέμιση ή μαριναρισμένο κλπ)
  • σε ταξίδια, διόδια, καύσιμα, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.), κόμιστρα των ταξί, λογαριασμούς αποχέτευσης κλπ.

Αυξήσεις φόρων 50% στα νησιά

Το σοκ θα είναι μεγαλύτερο για τους κατοίκους της νησιωτικής Ελλάδας που θα έρθουν αντιμέτωποι με τιμές υψηλότερες και από της πρωτεύουσας. Όλος ο εφοδιασμός των νησιών θα επιβαρύνεται με αυξήσεις ΦΠΑ (αλλά και πολλών άλλων φόρων ακόμα).

Από την 1η Ιουνίου και όχι τον Ιούλιο -όπως όριζε το Μνημόνιο από το καλοκαίρι πέρυσι- χάνουν τελικά την έκπτωση στους συντελεστές ΦΠΑ τα εξής νησιά: Σύρος, Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος, Αντίπαρος, Κέα και Σίφνος. Δεν προβλέφθηκε καν μια παράταση έως τον Οκτώβριο, όπως ίσχυσε πέρυσι για να γλιτώσουν κάτι η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Οι επιβαρύνσεις που θα υποστούν οι κάτοικοι αυτοί θα είναι πρωτοφανείς. Για πρώτη φορά στην ζωή τους, οι τιμές θα επιβαρυνθούν με ΦΠΑ 13% και 24%, αντί 9% και 16% που ίσχυε ως τώρα για αυτούς -δηλαδή αύξηση 50% στον ΦΠΑ σε μία ημέρα!

Τι σημαίνει αυτό;

Κάποιος που ζει σε νησί ξοδεύοντας 10.000 ευρώ το χρόνο, στο εξής θα πληρώνει για τα ίδια πράγματα 10.500 ευρώ και ουσιαστικά χάνει 500 ευρώ το χρόνο. Και να πώς:

Για ένα πακέτο μακαρόνια που κόστιζε εκεί 80 λεπτά, τώρα θα πληρώνει 87-90 λεπτά στο μπακάλικο. Το ψωμί στο φούρνο ακριβαίνει από 70 λεπτά στα 73-75 λεπτά. Μόνο και μόνο για να αγοράζει αυτά τα δύο είδη (δηλαδή για να τρώει ένα πιάτο  μακαρόνια νερόβραστα την εβδομάδα και μια φρατζόλα την ημέρα) ένας άνθρωπος θα χάνει πάνω από 12 ευρώ το χρόνο (3-4 ευρώ για τα μακαρόνια και άλλα 9 ευρώ για ψωμί)!

Ποιο θα είναι όμως το αποτέλεσμα; Αν ο πελάτης περιορίσει την κατανάλωση (λόγω μη διαθέσιμου εισοδήματος) ή αν οι καταστηματάρχες απορροφήσουν την αύξηση μειώσουν την τιμή προ ΦΠΑ (ή και εαν την εισπράξουν αλλά τελικά δεν τον αποδώσουν στο κράτος), η είσπραξη των 450 εκατ. ευρώ επιπλέον φόρων που υπολογίζει η κυβέρνηση θεωρείται αβέβαιη. Ειδικά στα παντοπωλεία, σύμφωνα με κλαδική έρευνα, ο ΦΠΑ έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια κατά 75% αλλά η είσπραξη του ΦΠΑ αυξήθηκε μόλις 30%!

Ακόμα χειρότερα όμως, στην πράξη θα ακριβύνουν τα πάντα, ακόμα και οι υπηρεσίες και λογαριασμοί ΔΕΚΟ (ρεύμα, νερό) που είχαν ΦΠΑ 9%, αλλά  θα τιμολογούνται πλέον με 13%. Και όλα αυτά χωρίς να υπολογιστούν και όλες οι άλλες αυξήσεις ειδικών φόρων που έρχονται, που θα πολλαπλασιάσουν την αξία του ΦΠΑ που θα πληρώνει ο κάθε πολίτης.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση