HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚαραμούζης: Οι ελληνικές τράπεζες θα επιστρέψουν στην κερδοφορία μετά από 6 χρόνια

Καραμούζης: Οι ελληνικές τράπεζες θα επιστρέψουν στην κερδοφορία μετά από 6 χρόνια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πολιτικό και όχι τραπεζικό είναι το πρόβλημα στην Ελλάδα σύμφωνα με τον πρόεδρο της Eurobank Νικόλαο Καραμούζη,  ο οποίος αμφισβήτησε την εκτίμηση του ΔΝΤ ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα χρειαστεί νέα κεφαλαιακή ενίσχυση.

Μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΒ ο κ. Καραμούζης είπε ότι υπάρχει επάρκεια κεφαλαίων, υψηλή κάλυψη των επισφαλών απαιτήσεων, οι δείκτες είναι από τους υψηλότερους της Ευρώπης και οι τράπεζες γυρνούν σε κερδοφορία μετά από έξι χρόνια. Έχουν περάσει τρία στρες τεστ και έκαναν αυξήσεις κεφαλαίου με το χειρότερο σενάριο. Δεν κατανοώ σε ποιες εκτιμήσεις και αναλύσεις βασίζεται η εκτίμηση του Ταμείου πως οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφαλαιακή ενίσχυση, παρά την ανακεφαλαιοποίηση 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που έγινε το φθινόπωρο.

Τα τελευταία τρία χρόνια οι μέτοχοι έχουν κάνει το καθήκον τους, τοποθετώντας περισσότερα απο 60 δισεκατομμύρια ευρώ, και οι τράπεζες είναι έτοιμες να επανέλθουν στην δουλειά τους, δηλαδή την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, είπε ο επικεφαλής της Eurobank. «Το πρόβλημα στην Ελλάδα, να γνωρίζει το ΔΝΤ, είναι πολιτικό και όχι τραπεζικό», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της Eurobank ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει επιτάχυνση της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με διαφάνεια και όχι κάτω από το τραπέζι, όπως είπε, προκειμένου να στηριχθούν επιχειρήσεις που θα κριθούν βιώσιμες και να απελευθερωθούν πόροι για την οικονομία.

Τόνισε επίσης ότι η συμφωνία στο Eurogroup είναι καθοριστικής σημασίας και εφόσον συνοδευθεί από πολιτικές φιλικές προς την επιχειρηματικότητα υπάρχει η δυνατότητα η οικονομία να γυρίσει, να κλείσουμε έναν κύκλο ταλαιπωρίας και να μπούμε σε περίοδο ανάκαμψης.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση