HomeΚΡΗΤΗΗ Λαϊκή Συσπείρωση για την παρακολούθηση της β’ φάσης του Πολιτιστικού

Η Λαϊκή Συσπείρωση για την παρακολούθηση της β’ φάσης του Πολιτιστικού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης για τη Β΄ φάση του Πολιτιστικού- Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου που πραγματοποιήθηκε χθες, παραβρέθηκαν μετά από πρόσκληση που απεύθυνε η Επιτροπή, εκπρόσωποι των παρατάξεων με θέμα «Συζήτηση των τριών πορισμάτων Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων όσον αφορά στις ενέργειες που απαιτούνται για την επιτυχή ολοκλήρωση της Β΄ φάσης ΠΣΚΗ».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης:

Ηχηρή ήταν η απουσία του Δημάρχου, αν και έλαβε και εκείνος πρόσκληση.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» αφού ανέδειξε τη σημασία του ρόλου αυτής της επιτροπής, τοποθετήθηκε σχετικά με τις εκθέσεις ελέγχου των Επιθεωρητών, που προέκυψαν μετά από καταγγελίες που έκανε παλιότερα η «Αγωνιστική Κίνηση Δημοτών Ηρακλείου» και η «Λαϊκή Συσπείρωση», δημοτικές παρατάξεις που στηρίζει το ΚΚΕ στο Δ. Ηρακλείου, ως εξής:

  • πρόκειται για πορίσματα τα οποία αποδεικνύουν την κακοδιοίκηση και άρα δικαιώνουν τις αιτιάσεις μας και την αναγκαιότητα της προσφυγής μας στα θεσμικά όργανα.
  • είναι φανερό ότι τέτοιου είδους φαινόμενα, θα είναι δύσκολο έως αδύνατο να αποφευχθούν, χωρίς την αντικατάσταση των προσώπων που εκ των πραγμάτων πρωταγωνίστησαν ή συμμετείχαν σε αυτήν κατάσταση. Δεν είναι όμως μόνο θέμα προσώπων. Άλλωστε τέτοια ζητήματα κακοδιαχείρισης δεν είναι καινούργια στον καπιταλισμό και δε θα τελειώσουν μόνο με την προτεινόμενη αλλαγή προσώπων. Το πρόβλημα είναι βαθύτερο και έχει να κάνει με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και με την σύμφυση κεφαλαίου και κράτους. Όσο υπέρτατος νόμος είναι το κέρδος, τέτοια φαινόμενα θα εκκολάπτονται και θα εμφανίζονται. Μόνο ο λαός με την πάλη του μπορεί να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα, που είναι το ποια τάξη είναι στην εξουσία.
  • Η σημερινή δημοτική αρχή φαίνεται να βαδίζει στα χνάρια της προηγούμενης. Προχώρησε στη δημοπράτηση της Β΄ Φάσης του έργου με την απαράδεκτη μέθοδο της μελέτης-κατασκευής. Ακόμα δεν έχει φέρει προς συζήτηση τις εκθέσεις ελέγχου στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά τις στέλνει σε επιτροπές, επικαλούμενη τη διενέργεια και άλλων εν εξελίξει ελέγχων. Διατηρεί τον Προϊστάμενο Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΠΤΑΗ -αν και προσλήφθηκε χωρίς τις νόμιμες διαδικασίες- και τον νομικό σύμβουλο της ΔΕΠΤΑΗ που δεν απέτρεψε –αν δεν κάλυψε- τις διαπιστωμένες πλέον παρατυπίες και παρανομίες (θεωρούμε δε εξωφρενική τη συμμετοχή του στην επιτροπή που συνέστησε το ΔΣ της ΔΕΠΤΑΗ για μελέτη και εισήγηση επί των πορισμάτων).

Η σημερινή δημοτική αρχή είναι υπόλογη, καθώς, όπως και η προηγούμενη δημοτική αρχή, οδηγεί ακόμα περισσότερο στην υπερχρέωση τον Δήμο άρα και τον Ηρακλειώτικο λαό, με περισσότερα δανεικά προς όφελος των μεγαλοεργολάβων. Ένα κόστος που πληρώνουν για πολλά χρόνια οι Ηρακλειώτες και μάλιστα σε καιρούς οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, της οποίας τα σπασμένα πληρώνει ήδη ο λαός μας είτε με «δεξιές», είτε με «κεντρώες», είτε με «αριστερές» κυβερνήσεις. Αυτό φανερώνει η επιμονή της να πραγματοποιεί έργα με δάνεια αλλά και ειδικά στο ΠΣΚΗ με την δημοπράτηση της Β΄ φάσης με την μέθοδο της μελέτης- κατασκευής.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» πρότεινε στην Επιτροπή Παρακολούθησης:

  • να συντάξει άμεσα έκθεση προς το Δημοτικό Συμβούλιο και προς το ΔΣ της ΔΕΠΤΑΗ με την εκτίμηση της για τα πορίσματα και όσα αυτά αποδεικνύουν ως προς τα σοβαρά ζητήματα κακοδιαχείρισης που εκτόξευσαν το κόστος της Α΄ φάσης κατασκευής του ΠΣΚΗ και ευνόησαν τον ανάδοχο.
  • Για να μην επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα στη Β΄ Φάση υλοποίησης του έργου, πράγμα βέβαια δύσκολο μιας και ήδη έγινε το πρώτο βήμα με την δημοπράτηση της Β΄ φάσης του έργου ως μελέτη-κατασκευή, να προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο την άμεση απομάκρυνση : α. του Προϊστάμενου Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΠΤΑΗ και β. του νομικού συμβούλου του ΔΣ της ΔΕΠΤΑΗ την περίοδο εκείνη, για τους λόγους που αναφέρονται παραπάνω. Τέλος, η έκθεση αυτή να έρθει προς συζήτηση στο αμέσως επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στη συζήτηση που έγινε, είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκπρόσωποι της παράταξης της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, έκαναν το πάν για να βγάλουν λάδι τη δική τους θητεία λέγοντας ότι έκαναν και πατάτες αλλά όμως προχώρησαν το έργο (!). Αν και υιοθετήθηκε ομόφωνα η πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για να έρθει εισήγηση της επιτροπής με την εκτίμηση της πάνω στα ζητήματα που συζητήθηκαν ή έστω οι εκτιμήσεις των εκπροσώπων των παρατάξεων που συμμετέχουν σε αυτή στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, η επιτροπή εμφανίστηκε το λιγότερο άτολμη στο να υιοθετήσει και το υπόλοιπο σκεπτικό της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Σε αυτό συνέβαλαν και οι εκπρόσωποι της σημερινής Δημοτικής Αρχής που προσπάθησαν να κερδίσουν χρόνο λέγοντας ότι περιμένουν «νομικά πορίσματα» για να μπορέσουν να φέρουν το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να πάρουν μέτρα. Στην ουσία αποφεύγουν να τοποθετηθούν για το ζήτημα προσφέροντας κάλυψη στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή.  Ακόμα και οι εκπρόσωποι της παράταξης ΣΥΡΙΖΑ- ΛΑΕ δεν πήραν ξεκάθαρη θέση στο να προταθούν από την επιτροπή άμεσα μέτρα που πρέπει να λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η Β΄ φάση υλοποίηση του έργου.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» και το ΚΚΕ, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να σταματήσει ο Ηρακλειώτικος λαός να πληρώνει εκατομμύρια σε δάνεια και τόκους, για ένα έργο το οποίο ξεκίνησε με προϋπολογισμό περίπου 23 εκ € και ήδη ξεπέρασε τα 40 εκ € (σημειώνουμε ότι εκκρεμεί δικαστικά η επιστροφή από το Δήμο 12 εκ. € λόγω της απόφασης απένταξης του έργου από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Πολιτισμός»), την ώρα που οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα του Δήμου μας στενάζουν από την ανεργία και τη φτώχεια.

Θα βάλουμε εμπόδια στα σχέδια συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης για ιδιωτικοποίηση του έργου αυτού, πράγμα που θα βαρύνει οικονομικά και πάλι τον Ηρακλειώτικο  λαό με τέλη και εισφορές αλλά και πανάκριβα εισιτήρια και χαράτσια. Ακόμα δεν ολοκληρώθηκε και για οποιαδήποτε εκδήλωση (φορέα, συλλόγου, σχολείου κ.α.) απαιτείται χαράτσι ανάλογα με το χώρο που χρειάζεται. Φανταστείτε τι έχει να γίνει όταν ολοκληρωθεί. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι με «θεσμικό τρόπο» θα αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση του ΠΣΚΗ. Είναι ζήτημα και πεδίο πάλης των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της πόλης και της υπαίθρου του Δήμου μας και πάνω από όλα της νεολαίας, ώστε να μην το πληρώσουν «χρυσάφι» αλλά και να έχουν πρόσβαση σε αυτό και στις δραστηριότητες που θα στεγάσει. Σε αυτό τον αγώνα θα πρωτοστατήσουμε.

Διαφήμιση
Διαφήμιση