HomeΚΡΗΤΗΟ Δήμος Μαλεβιζίου τιμά τη Μάχη της Κρήτης

Ο Δήμος Μαλεβιζίου τιμά τη Μάχη της Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εκδήλωση – αφιέρωμα διοργανώνει ο Δήμος Μαλεβιζίου αύριο Παρασκευή στις 7.30 το απόγευμα στην αίθουσα του ΚΑΠΗ Γαζίου, επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου 171 στο Γάζι, με αφορμή την επέτειο 75 ετών από την Μάχη της Κρήτης

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ιστορικός και συγγραφέας κ. Γεώργιος Καλογεράκης, Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Καστελλίου Πεδιάδος και υπ. Δρ. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα της ομιλίας το: «1941 – 2016, 75 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθούν:

– Άγνωστο φωτογραφικό αρχείο από το αεροπλανοφόρο HMS HUNTER D 80, το οποίο βρέθηκε σε αποστολή τον Οκτώβριο του 1944 στο Κρητικό πέλαγος, όταν συμπτύσσονταν οι Γερμανοί στα Χανιά.

– Άγνωστο φωτογραφικό αρχείο του Γερμανού υπαξιωματικού Rolf Marcus που υπηρέτησε στην Κρήτη τα χρόνια της κατοχής. Οι φωτογραφίες του αποτυπώνουν την καθημερινότητα στην ενδοχώρα της Κρήτης.

Θα παρουσιαστούν επίσης έξι αντικείμενα:

1) Ο κρυπτογραφικός φάκελος του Πάτρικ Λη Φέρμορ (1943).

2) Μήνυμα κατασκοπίας γραμμένο σε προβιά λαγού (1942).

3) Το ημερολόγιο του κρατουμένου στο στρατόπεδο εργασίας του Lamsdorf Εμμανουήλ Ζηδιανάκη.

4) Γερμανική προκήρυξη του Ιουνίου 1941.

5) Επιστολή του Εμμανουήλ Ψαράκη προς τον κρατούμενο σε στρατόπεδο εργασίας αδελφό του Aριστόδημο.

6) Η «Συνοπτική Έκθεσις της εν Κρήτη υφισταμένης καταστάσεως της Επιτροπής Απελευθερωτικού Αγώνος Άνω Μυλοποτάμου και Δυτικού Μαλεβιζίου προς την Ελευθέραν Ελληνικήν Κυβέρνησιν εις Κάιρον» (1943).

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Διαφήμιση
Διαφήμιση