HomeΚΟΣΜΟΣΗ 6χρονη που «έσπασε» τον κώδικα ενδυμασίας των σχολείων

Η 6χρονη που «έσπασε» τον κώδικα ενδυμασίας των σχολείων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Άσα Κάρις είναι μόλις έξι ετών. Ζει στην Αυστραλία και… ήδη γράφει ιστορία. Τι έκανε η μαθήτρια της πρώτης τάξης; Απείλησε να προσφύγει με τους γονείς της στο δικαστήριο, προσβάλλοντας τον dress code που ισχύει σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία στην Αυστραλία. Η 6χρονη Άσα απέκτησε το δικαίωμα να φορά παντελόνι στο σχολείο της, ανοίγοντας νέα… πληγή για το αυστραλιανό κράτος, πολύ δε περισσότερο όμως, για τη «φάμπρικα», η οποία έχει αναλάβει μονοπωλιακά σε κάθε περίπτωση, την παραγωγή του εξαρτημάτων της στολής που φορούν τα παιδιά, κάνοντας τεράστιους τζίρους κάθε χρόνο.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα ισχύουν στην Αυστραλία, τα παιδιά είναι υποχρεωμένα να προμηθευτούν με δύο ενδυμασίες, μία για το χειμώνα και μία για το καλοκαίρι, διπλασιάζοντας το κόστος για τους γονείς. Ένα κόστος, το οποίο ανέρχεται σε τουλάχιστον 800-900 δολάρια για κάθε ενδυμασία. Με άλλα λόγια, οι σχολικές φορεσιές για ένα παιδί στην Αυστραλία κοστίζουν περίπου 1800 δολάρια, συν την εγγραφή που είναι άλλα 800 δολάρια, το κόστος της «δωρεάν παιδείας» ανέρχεται στα 2.600 δολάρια για κάθε παιδί, είτε πρόκειται για ιδιωτικό, είτε για δημόσιο σχολείο. Στο ιδιωτικό προσθέστε και τη δόση ανά μήνα και υπολογίστε πόσο κοστίζει η όλη ιστορία.

Περισσότερες από 9.000 υπογραφές σε τρεις ημέρες

Η 6χρονη Άσα από τη Μελβούρνη και οι γονείς της συγκέντρωσαν 9.000 υπογραφές υποστήριξης μέσα σε μόλις τρεις ημέρες και απαίτησε από το Our Lady of the Nativity Primary School να αποσύρει τον κώδικα ενδυμασίας που έχει καθιερώσει. Η διοίκηση του σχολείου ενημέρωσε ότι θα εξετάσει το αίτημα. Στο διάστημα της…εξέτασης, οι υπογραφές αυξήθησαν στις 16.000, υποχρεώνοντας τη διεύθυνση να υποχωρήσει και να επιτρέψει στην 6χρονη μαθήτρια να φορά παντελόνι.

«Η κόρη μου, όπως και πολλά άλλα κορίτσια, θέλουν απλά να έχουν το δικαίωμα της επιλογής, να φορούν τα ρούχα της αρεσκείας τους, ώστε να έχουν την ελευθερία να κάνουν δραστηριότητες εντός και εκτός σχολείου», δήλωσε η μητέρα του 6χρονου κοριτσιού. «Με ρώτησε, γιατί να μην φορώ και γω παντελόνια, όπως τα αγόρια; Η απάντηση «επειδή είσαι κορίτσι», δεν αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, μία απάντηση που θα καταλάβαινε ένα κορίτσι 6 ετών», πρόσθεσε η μητέρα.

Το μόλις 6 ετών κορίτσι άνοιξε τον «Ασκό του Αιόλου», καθώς χιλιάδες άλλοι γονείς και τα παιδιά τους, είτε για οικονομικούς, είτε για ιδεολογικούς λόγους, ετοιμάζονται να ακολουθήσουν το ίδιο μονοπάτι, σπάζοντας ένα στερότυπο που ισχύει πολλές δεκαετίες στην Αυστραλία και όχι μόνο στη Μελβούρνη, αλλά σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση