HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΣΕ: Οι εξαγωγείς αναμένουν τη θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς

ΠΣΕ: Οι εξαγωγείς αναμένουν τη θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η θετική ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς θα έχει και ανάλογο αντίκτυπο στις εξαγωγές και στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο επί του παρόντος «ένα μεγάλο τίμημα της αβεβαιότητας που επικρατεί, αποτυπώνεται και στα στοιχεία της πορείας των εξαγωγών από τις αρχές του χρόνου, με τις έντονες διακυμάνσεις και τις συχνές εναλλαγές προσήμων». Αυτό ανέφερε στη σημερινή γενική συνέλευση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, η πρόεδρός του Χριστίνα Σακελλαρίδη.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη, τόνισε ότι «το 2015 έκλεισε με ένα ιστορικό ρεκόρ 17,9 δις ευρώ για τις «καθαρές» εξαγωγές, δηλαδή τις εξαγωγές πλην πετρελαιοειδών, ύστερα από αύξηση της τάξης του 8% σχεδόν. Η επίδοση αυτή είναι πραγματική εντυπωσιακή, αν αναλογιστεί κανείς τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε την περασμένη χρονιά: capital controls, επιστροφή στην αβεβαιότητα, νέα σενάρια για Grexit, προσφυγικό, πολίτικο-οικονομική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή.

Ενδεικτικό είναι επίσης το γεγονός ότι η αύξηση των «καθαρών» εξαγωγών προήλθε από τα αγροτικά προϊόντα, αλλά και από την ανάκαμψη της βιομηχανίας – γεγονός που δείχνει ότι οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις έχουν και τα αντανακλαστικά και τις δυνατότητες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της παγκόσμιας αγοράς, όταν οι συνθήκες αφήνουν έστω και ένα μικρό περιθώριο ανάληψης δράσης. Διεθνείς Οργανισμοί προβλέπουν για το 2016 οριακή αύξηση των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών στα επίπεδα του 0,5%. Αλλά εκτιμούν ότι θα υπάρξει εκρηκτική αντίδραση από το 2017 (+4,2%).

Δυστυχώς, όμως, ένα μεγάλο τίμημα της αβεβαιότητας που επικρατεί, αποτυπώνεται και στα στοιχεία της πορείας των εξαγωγών από τις αρχές του χρόνου, με τις έντονες διακυμάνσεις και τις συχνές εναλλαγές προσήμων. Πολλοί ειδικοί εκτιμούν, ότι αν η διαπραγμάτευση με τους δανειστές έχει ευτυχή για την Ελλάδα κατάληξη, σε συνδυασμό με τις θετικές ειδήσεις από την ΕΚΤ για τη χορήγηση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, θα υπάρξει έντονα ανοδική κίνηση για την ελληνική οικονομία.

Προσωπικά, θα επιμείνω να τονίζω ότι η χώρα έχει πλέον περισσότερο από ποτέ ανάγκη ένα «ελληνικής ιδιοκτησίας» Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης, που να κινείται στο τρίπτυχο: Εμπιστοσύνη, Επενδύσεις, Εξαγωγέων» ανέφερε η κ. Σακελλαρίδη.

Προϋποθέσεις ανάκαμψης

Συνοψίζοντας τις προτάσεις του ΠΣΕ για το άμεσο προσεχές διάστημα, η πρόεδρος του Συνδέσμου, ανέφερε τα εξής:

Την ανάγκη άμεσης εξόφλησης των οφειλών του Δημοσίου προς τους Ιδιώτες, την ώρα που μόνο οι καθυστερούμενες επιστροφές ΦΠΑ αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ.

Την άμεση ενεργοποίηση του αναπτυξιακού νόμου και την επιτάχυνση προκηρύξεων του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, με επίκεντρο την εξωστρέφεια και στόχο την επανεκκίνηση της παραγωγικής μηχανής της χώρας.

Την προώθηση φιλοαναπτυξιακών ρυθμίσεων για τα «κόκκινα δάνεια»

Την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων στις τραπεζικές συναλλαγές, με ειδική πρόβλεψη για το «φρέσκο» χρήμα που εισέρχεται στη χώρα από τις εξαγωγές.

Την εδραίωση μεταρρυθμίσεων εξάλειψης γραφειοκρατικών εμποδίων που μειώνουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων, έναντι παλινδρομήσεων όπως συνέβη με το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των τελωνείων.

Την παροχή κινήτρων για επαναπατρισμό κεφαλαίων και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, με αποτελεσματική αξιοποίηση και της δημόσιας περιουσίας.

Υπέρ start-ups και clusters οι νέες δράσεις του ΠΣΕ

Αναφερόμενη στο σχέδιο δράσης του προσεχούς 12μήνου, η κυρία Σακελλαρίδη έθεσε ως προτεραιότητα του ΠΣΕ την ανάπτυξη συνεργιών για την υποστήριξη start-up επιχειρήσεων και την ίδρυση clusters εξωστρέφειας, που στόχο θα έχουν την επέκταση της εξαγωγικής βάσης της χώρας και τον εμπλουτισμό των εξαγώγιμων αγαθών της, με νέα προϊόντα υψηλής ποιότητας και καινοτομίας. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο σύνδεσμος ήδη έχει συνάψει σύμφωνα συνεργασίας με πανεπιστημιακά Ιδρύματα και εξειδικευμένους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση