HomeΥΓΕΙΑΜείωση της αρτηριακή πίεσης του αίματος υπόσχεται ιταλικό τυρί

Μείωση της αρτηριακή πίεσης του αίματος υπόσχεται ιταλικό τυρί

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έναν φυσικό τρόπο μείωσης της τιμής της αρτηριακής πίεσης του αίματος προτείνουν ερευνητές, τρώγοντας ιταλικό τυρί «Γκράνα Παντάνο», σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Υπέρτασης στη Νέα Υόρκη. Επίσης, στο συνέδριο παρουσιάστηκαν νέα δεδομένα για την συμβολή του μεσημεριανού ύπνου στην αρτηριακή πίεση, καθώς και συστάσεις για την τιμή της υγιούς συστολικής πίεσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την μελέτη SPRINT (Systolic Blood Pressure Intervention Trial) το όριο για την θεωρούμενη ως υγιή συστολική πίεση θα πρέπει να μειωθεί από τα 140 στα 120 mmHg, προκειμένου να μειωθούν περαιτέρω οι κίνδυνοι για την καρδιά, τον εγκέφαλο και τους νεφρούς.

«Οι γιατροί εδώ και δεκαετίες λένε στους ασθενείς πως πρέπει να μειώσουν την πίεση του αίματος κάτω από τα 140 mmHg. Τώρα, τα νέα σημαντικά δεδομένα της SPRINT δείχνουν ότι, για μερικούς τουλάχιστον ασθενείς, το όριο αυτό μπορεί να μην είναι αρκετά χαμηλό για την άριστη υγεία τους» σχολίασε ο πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Υπέρτασης, Ντομένικ Σίκα.

Μια μερίδα 28 γραμμαρίων την ημέρα είναι αρκετή

Παράλληλα, σύμφωνα με την τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή μελέτη, που έκανε ο Δρ Τζιουζέπε Κρίπα του Καθολικού Πανεπιστημίου της Πιατσέντσα, σε 30 άτομα, μια μερίδα (περίπου 28 γραμμαρίων) του τυριού «Γκράνα Παντάνο» κάθε μέρα επί δύο μήνες βοήθησε στην μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το τυρί έχει παρόμοιες αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες με συνήθη αντιυπερτασικά φάρμακα.

Η πτώση της συστολικής πίεσης ήταν 7 έως 8 mmHg, ενώ της διαστολικής 5 έως 7 mmHg. Δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στον δείκτη μάζας σώματος, στα λιπίδια του αίματος ή στα επίπεδα του σακχάρου λόγω της κατανάλωσης του τυριού.

«Προσθέτοντας λίγο Γκράνα Παντάνο στην υγιεινή διατροφή, μπορεί να έχει σημαντικά κλινικά οφέλη όσον αφορά την μείωση της αρτηριακής πίεσης», δήλωσε ο Δρ Κρίπα.

Το «Γκράνα Παντάνο» είναι ένα ημίπαχο σκληρό τυρί από αγελαδινό γάλα το οποίο ψήνεται και ωριμάζει αργά για 9 μήνες τουλάχιστον.

Υπέρταση και αλκοόλ

Τέλος, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ούντινε παρουσίασαν στοιχεία στο αμερικανικό συνέδριο σύμφωνα με τα οποία η κατανάλωση αλκοόλ από τους πάσχοντες από υπέρταση επιδεινώνει την κατάσταση τους.

Ενώ ερευνητές της Κλινικής Μάγιο που αξιολόγησαν όλες τις έως τώρα δημοσιευμένες μελέτες, οι οποίες αφορούσαν συνολικά 112.300 άτομα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο τακτικός μεσημεριανός υπνάκος αυξάνει κατά 13% έως 19% τον κίνδυνο υπέρτασης.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο μεσημεριανός ύπνος κάνει γενικά καλό στην υγεία, αλλά φαίνεται πως αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση της υπέρτασης. Από την άλλη, μια άλλη έρευνα δείχνει ότι, αν κανείς εργάζεται σε νυχτερινή βάρδια και παίρνει έναν υπνάκο, αυτό μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης κατά 21%.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα από υψηλή αρτηριακή πίεση πάσχει σχεδόν ένας στους τρεις ενήλικες. Η πάθηση, γνωστή και ως «σιωπηλός δολοφόνος», ευθύνεται άμεσα ή έμμεσα- για εκατομμύρια θανάτους, παγκοσμίως, κάθε χρόνο.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση