HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι τρεις παγίδες που κρύβει ο «κόφτης»

Οι τρεις παγίδες που κρύβει ο «κόφτης»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο αυτόματος μηχανισμός διορθώσεων είναι το εργαλείο με το οποίο θα εφαρμόζεται αιώνια λιτότητα την οποία θα επιβάλει η λύση για την ελάφρυνση του χρέους όπως αυτή παρουσιάστηκε από τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ στο Eurogroup της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», η παγίδα της πρότασης για τις ελληνικές κυβερνήσεις των επόμενων ετών βρίσκεται σε τρία διαφορετικά σημεία:

– Το πρώτο είναι ότι αν περάσει ως έχει η ελληνική πρόταση, οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι και το 2030 θα έχουν την υποχρέωση να διατηρούν πρωτογενή πλεονάσματα πολύ υψηλότερα του 3% του ΑΕΠ ανεξάρτητα από την οικονομική συγκυρία.

– Το δεύτερο σημείο – παγίδα είναι ότι όποιο μέτρο αναληφθεί από τους Ευρωπαίους για το χρέος αυτό θα ισχύει από το 2018 και μετά και αν η Ελλάδα έχει εφαρμόσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο τρίτο μνημόνιο. Το γεγονός αυτό βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση από τη λύση του χρέους. Τούτο διότι η Ελλάδα θα αναλάβει άμεσα να παρατείνει τις συνθήκες λιτότητας, ενώ οι Ευρωπαίοι θα έχουν αναλάβει υποχρεώσεις μόνο μελλοντικές και υπό προϋποθέσεις.

– Το τρίτο σημείο-παγίδα είναι ότι το ελληνικό χρέος με όρους ΔΝΤ θα καταστεί βιώσιμο, δηλαδή θα μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ κάτω από το 120% το 2030 με τα βασικό σενάριο. Με βάση το δυσμενές σενάριο και το αμέσως χειρότερο το ελληνικό χρέος το 2030 θα είναι στο 130,8% του ΑΕΠ και το 140,8% του ΑΕΠ. Ακόμη και αν όλα πάνε καλά σε δημοσιονομικό επίπεδο, η Ελλάδα θα βρίσκεται για δεκαετίες σε επιτοκιακό κίνδυνο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση