HomeΚΟΣΜΟΣΤι γιορτάζουν οι Άραβες την ημέρα της ανεξαρτησίας του Ισραήλ;

Τι γιορτάζουν οι Άραβες την ημέρα της ανεξαρτησίας του Ισραήλ;

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι Ισραηλινοί τη γιορτάζουν κάθε χρόνο σαν την ημέρα ανεξαρτησίας τους. Οι Άραβες Ισραηλινοί όμως, την ξέρουν ως Νάκμπα.

ISRAHL1

Φυσικά και δεν πρόκειται για εορτασμό, αλλά για ημέρα μνήμης. Την Τετάρτη, την ώρα που εκατομμύρια Ισραηλινοί γιόρταζαν την ανεξαρτησία τους σε διάφορα μέρη του κόσμου, πολλές χιλιάδες Αράβων Ισραηλινών, μαζεύτηκαν στην πόλη Ραχάτ που κατοικούν κυρίως βεδουίνοι και τίμησαν περισσότερους από 700.000 Άραβες, οι οποίοι κατά τη διάρκεια αυτού που οι Ισραηλινοί αποκαλούν «Πόλεμο για την ανεξαρτησία» μεταξύ 1947-49, που έφυγαν ή εκδιώχθηκαν από τα εδάφη τους, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα για «δικαίωμα επιστροφής».

ISRAHL2

Την Τετάρτη στη συγκέντρωση στη Ραχάτ, παρεβρέθηκαν Άραβες, μέλη της κνεσέτ, αρκετοί τοπικοί ηγέτες, καθώς και πάρα πολλοί εκτοπισμένοι ή απόγονοί τους.

«Για τους Παλαιστίνιους, η Νάκμπα δεν είναι απλά ένα ιστορικό γεγονός, αλλά μια προσωπική πληγή στην καρδιά κάθε πρόσφυγα και κάθε εκτοπισμένου» είπε ο Μοχάμεντ Μπαρακέχ, επικεφαλής της Ανώτατης Αραβικής Επιτροπής και συμπλήρωσε: «Οι άνθρωποι δεν έφυγαν όπως υποστηρίζουν κάποιοι, αλλά ξεριζώθηκαν. Αλλά ακόμα κι αν έφυγαν, αυτό έγινε από φόβο, εξαιτίας των εγκλημάτων που διαπράττονταν. Και αυτό δεν ακυρώνει το δικαίωμά τους για επιστροφή».

ISRAHL3

Ο Αϊμάν Οντέχ, Άραβας Ισραηλινός βουλευτής της κνεσέτ και επικεφαλής του συνασπισμού Κοινή Αραβική Λίστα, σχολίασε τη συγκέντρωση στον ίδιο τόνο: «Η Νακμπα, δεν αφορά το παρελθόν, αλλά το μέλλον. Το να ανγνωριστεί η Νάκμπα ως τρομερό έγκλημα και να γίνουν ενέργειες για τη διόρθωση αυτής της αδικίας, είναι ο μόνος δρόμος για πραγματική συμφιλίωση μεταξύ των δυο λαών».

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση