HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑναθεώρηση προς τα κάτω για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη

Αναθεώρηση προς τα κάτω για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μειωμένη κατά 0,1% σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις υπολογίστηκε η ανάπτυξη στην ευρωζώνη, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016. Σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς, η ανάπτυξη θα ήταν στο 0,6%, ενώ τελικά ανήλθε στο 0,5%, όπως ανακοίνωσε η Eurostat.

Σε μία «ταχεία προκαταρκτική εκτίμηση» που είχε δοθεί στη δημοσιότητα στις 29 Απριλίου, η Eurostat είχε κάνει λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% κατά το πρώτο τρίμηνο, καλύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν, μετά το +0,3% που καταγράφηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2015.

«Κάθε αναθεώρηση προς τα κάτω αποτελεί φυσικά μία απογοήτευση, αλλά αυτό δεν πρέπει να καλύψει το γεγονός ότι πρόκειται για το καλύτερο νούμερο ανάπτυξης από το πρώτο τρίμηνο του 2015 και ότι είναι πολύ μεγαλύτερο από 0,3% που επιτεύχθηκε κατά το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2015», σχολίασε ο Χάουαρντ Αρτσερ, αναλυτής του Global Insight.

Αυτή η επιτάχυνση της ανάπτυξης από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο οφείλεται στη θετική εσωτερική ζήτηση, η οποία τονώθηκε κυρίως από τις δαπάνες των νοικοκυριών, τόνισε ο Τζόναθαν Λόινς, αναλυτής του Capital Economics.

«Εξαιτίας των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, η επένδυση στον κατασκευαστικό τομέα πρέπει να τονώθηκε ιδιαιτέρως», σχολίασε επίσης ο Γιοχάνες Γκάρεϊς της Natixis.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση