HomeΚΟΣΜΟΣΠούτιν: Ξεκινά νέα κούρσα εξοπλισμών ΗΠΑ – Ρωσίας

Πούτιν: Ξεκινά νέα κούρσα εξοπλισμών ΗΠΑ – Ρωσίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Νέα κούρσα εξοπλισμών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας φαίνεται πως ξεκινά μετά την λειτουργία τμήματος της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ανατολική Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ρουμανία.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε την Παρασκευή να προσαρμόσει τον προϋπολογισμό των δαπανών κατά τρόπο ώστε να εξουδετερωθούν οι απειλές προς τη Ρωσία.

Ο Πούτιν είπε ότι η έναρξη της λειτουργίας της αντιπυραυλικής ασπίδας αποτελεί βήμα προς μία νέα κούρσα εξοπλισμών.

Την Πέμπτη στη βάση Ντεσεβέλου ξεκίνησε η λειτουργία της αντιπυραυλικής ασπίδας -παρουσία του γγ του ΝΑΤΟ, αμερικανών και ρουμάνων αξιωματούχων-, την οποία οι ΗΠΑ θεωρούν ζωτικής σημασίας για την ασφάλειά της.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, η αντιπυραυλική ασπίδα συνιστά κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας.

«Λαμβάνονται μέτρα ώστε να διασφαλιστεί το αναγκαίο επίπεδο ασφάλειας για τη Ρωσία. Ο ίδιος ο πρόεδρος (Βλαντιμίρ Πούτιν), επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω, έχει επανειλημμένως θέσει το ερώτημα: Κατά ποίου λειτουργεί το σύστημα;» αναρωτήθηκε ο Πεσκόφ.

Το αντιπυραυλικό σύστημα του ΝΑΤΟ, βασισμένο σε αμερικανική τεχνολογία, ξεκίνησε το 2010 και έχει ως στόχο τη σταδιακή εγκατάσταση μονάδων αντιπυραυλικής άμυνας στην Ανατολική Ευρώπη και την Τουρκία.

Η βάση του Ντεσεβέλου, η κατασκευή της οποίας κόστισε περί τα 800 εκατομμύρια δολάρια, αποτελείται κυρίως από πυραύλους τύπου SM-2.

Θα περιληφθεί επισήμως στο ΝΑΤΟϊκό αντιπυραυλικό σύστημα κατά τη Σύνοδο Κορυφής στην Βαρσοβία τον Ιούλιο.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση