HomeΚΟΣΜΟΣΛιβύη: Τζιχαντιστές κατέλαβαν στρατηγικό σημείο κοντά στην πόλη Σύρτη

Λιβύη: Τζιχαντιστές κατέλαβαν στρατηγικό σημείο κοντά στην πόλη Σύρτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στρατηγικής σημασίας τοποθεσία στη Λιβύη κατέλαβαν, μετά από αλλεπάλληλες επιθέσεις, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, επεκτείνοντας για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο σημείο τη δράση τους, γεγονός που ενδεχομένως να σημαίνει τη μετατόπιση του μετώπου κατά της τρομοκρατίας.

Η κατάληψη του Αμπού Γκρέιν έγινε μετά από αλλεπάλληλες επιθέσεις εναντίον των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, την περασμένη εβδομάδα. Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έφτασαν εκεί από την πόλη της Σύρτης, που απέχει 140 χιλιόμετρα ανατολικότερα. Το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει τη Σύρτη εδώ και περίπου έναν χρόνο, από τον Ιούνιο του 2015.

Είναι η πρώτη φορά που η εξτρεμιστική σουνιτική οργάνωση καταφέρνει να επεκτείνει τον έλεγχό της σε μια περιοχή δυτικά της Σύρτης. Μέχρι σήμερα είχε τον έλεγχο μόνο σε ορισμένες μικρές κοινότητες στα ανατολικά της πόλης αυτής.

Το Αμπού Γκρέιν βρίσκεται πάνω σε ένα δρόμο στρατηγικής σημασίας που συνδέει τη Σύρτη με τη Μισράτα, δυτικότερα. Συνδέει όμως ταυτόχρονα και τον βορρά με τον νότο της χώρας.

Ένας Λίβυος αξιωματούχος εξήγησε ότι το Ισλαμικό Κράτος «βγήκε από τη βάση του στη Σύρτη για να επεκταθεί προς τα δυτικά». Οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις ετοιμάζονται να εξαπολύσουν μια επίθεση «για να ανακαταλάβουν τις ζώνες υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών», συνέχισε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση