HomeLife & StyleΚάννες 2016: Διαμάντια, κορίτσια, ταινίες και … παρασκήνιο

Κάννες 2016: Διαμάντια, κορίτσια, ταινίες και … παρασκήνιο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μπαίνεις σε ψάχνουν. Κυκλοφορείς σε ψάχνουν. Μοιάζεις περίεργος σε ψάχνουν. Κάποιος είπε-μετά το  ατελείωτο και βασανιστικό ψάξιμο- «αυτό δεν είναι  φεστιβάλ είναι  σεξουαλική κακοποίηση»!

Τι να κάνουν οι άνθρωποι; Οποιος φυλάει τα ρούχα του έχει τα μισά. Εν ολίγοις, δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στο 69ο Φεστιβάλ των Καννών. Εδώ που τα λέμε  κάθε επισκέπτης αισθάνεται κάτι σαν ήρωας!

«Και η Τζούλιαν; Κι αυτή θα την ψάξουν;» Πού τέτοιο πράγμα. Οταν είσαι μια Τζούλιαν διάγεις εν ασυλία. Και όχι μόνο. Κυκλοφορείς με «κοτρόνες» της Chopard.

Στην πρεμιέρα, λοιπόν, και στο άνοιγμα της αυλαίας η Τζούλιαν Μουρ, η Βικτόρια Μπέκαμ (έτσι ως Μπέκαμ και δευτερευόντως ως σχεδιάστρια μόδας), η Κίρστεν Ντανστ και η πενηντάρα Βαλέρια Γκολίνο σουλατσάριζαν στο red carpet, διακοσμημένες με διαμάντια, μπριλάντια και σμαράγδια!

Δικά τους; Καθόλου. Ολες οι βαρύτιμες πέτρες είναι δανεικές από σπουδαία φίρμα. Τα  φόρεσαν, φωτογραφήθηκαν, τα χάρηκαν,  χαμογέλασαν, η μία ανταγωνίστηκε την άλλη και στο τέλος της  βραδιάς τα έβγαλαν και τα παρέδωσαν στους bodyguards!

Τα πρώτα τιτιβίσματα των Καννών

Αυτά τα πρώτα τιτιβίσματα  των Καννών. Παρέα με τον Ελληνο-αυστραλό σκηνοθέτη Τζορτζ Μίλερ, τον πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής. Που την Κυριακή 22 Μαΐου θα απονείμει τον Χρυσό Φοίνικα και τ’ άλλα βραβεία. Ο αξιότιμος κύριος  Γιώργος Μηλιώτης (το ελληνικό όνομα του), γεννημένος στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας στις 3 Μαρτίου του 1945. Ο «πατήρ» του «Mad Max»

Από κοντά και ο Γούντι Αλλεν των 81… Μαΐων. Νεανικό το φεστιβάλ των Καννών. Αμ τι νομίζατε! Ο Γούντι λοιπόν, μετά την προβολή της πικρής του κομεντί «Café Society» που στο τέλος έτυχε χλιαρής υποδοχής, αφού πρώτα τα’ ριξε στο Χόλιγουντ. Αφού στην συνέχεια υπενθύμισε την κινηματογραφική περιπέτεια του Σκοτ Φιτζέραλντ, στο τέλος μέσα σε οίστρο  σεμνότητας περιέγραψε τον εαυτό του ως αθεράπευτο ρομαντικό. Και περίπου «αφελή». Κάτι να πει κάτι να  γράψουμε κι εμείς!

Η ελληνική απουσία

Οι προβολές των διαγωνιζόμενων ταινιών, όπου εμείς λάμπουμε  δια της απουσίας μας, το ίδιο και οι Ιταλοί, γεγονός που μας παρηγορεί, άρχισαν με την πρώτη ταινία εκ των δύο  από την Ρουμανία που φέρει τον τίτλο «Sicranevada» με σκηνοθέτη  τον Κρίστι Πιού.

Κατά τ’ άλλα θυμίζω ότι ανάμεσα στις είκοσι και πλέον  διαγωνιζόμενες  ταινίες είναι εκείνες με ονόματα όπως Πέδρο Αλμοδόβαρ, Κεν Λόουτς, Σον Πεν και Τζιμ Τζάρμους

Η ταινία του Γούντι Αλλεν εκτός συναγωνισμού όπως το «BFG» του Στίβεν Σπίλπμπεργκ και το «Money monster» της Τζόντι Φόστερ.

Όπως πέρσι έτσι και εφέτος υπάρχουν αρκετές γαλλικές ταινίες στο πρόγραμμα. Οι τέσσερις Made in France είναι το «Personal shopper» του Ολιβιέ Ασαγιάς, μια ιστορία φαντασμάτων στον χώρο της παριζιάνικης μόδας με πρωταγωνίστρια την Κίρστεν Στιούαρτ, το «Ma loute» του προκλητικού Μπρουνό Ντυμόν που εδώ σκηνοθετεί την Ζιλιέτ Μπινός και τον Φαμπρίς Λουκινί σε ταινία εποχής, το «Mal depierres» της Νικόλ Γκαρσία βασισμένο στην ομότιτλο μυθιστόρημα της Μιλενα Αγκους με πρωταγωνίστρια την  Μαριόν Κοτιγιάρ και το «Rester vertical» του Αλέν Γκουιροντί.

Ακόμα  δύο γαλλόφωνες με την βελγική «La fille inconnue» των αδελφών Ζαν Πιέρ και Λικ Νταρντέν και την καναδική «Juste la fin du monde» του Ξαβιέ Ντολάν με την Λεά Σεντού. Να  δεις που στο τέλος η Γαλλία και οι “παραφυάδες” της θα βρεθούν αγκαλιά με  κάποιο μεγάλο Prix!

Από τις αστεράτες η «Julieta» του Ισπανού Πέδρο Αλμοδόβαρ μια ιστορία  για μια γυναίκα που έχει οδηγηθεί στην υστερία και ενδεχομένως να είναι μια καλή περίπτωση για βραβείο γυναικείας ερμηνείας. Γυναικεία ιστορία και το  «Εlle» του Ολλανδού Πολ Βερχόφεν με την Ιζαμπέλ Υπέρ.

Η Αμερική  με το «The last face» του Σον Πεν, ένα πολιτικό δράμα που διαδραματίζεται στην Αφρική με πρωταγωνιστές την Σαρλίζ Θερόν και τον Χαβιέρ Μπαρδέμ, το «Paterson» του Τζιμ Τζάρμους  και το «Loving» του Τζεφ Νίκολς.  Αντιρατσιστικό δράμα με  Μάικλ Σάνον και Τζόελ Ετζερτον

Από Αγγλία το road movie της Αντρέα Αρνολντ «American honey» με την Σάσα Λέιν και τον Σία Λεμπέφ και η τελευταία ταινία του Κεν Λόουτς «I. Daniel Blake»

Τον κατάλογο συμπληρώνουν οι ταινίες «Toni Erdemann» του Μαρεν Αντε (Γερμανία), «Aquarius» του Κλέμπερ Φίλο Μεντόντσα (Βραζιλία) «Μa ‘Rosa» του Μπριγιάντε Μεντόζα (Φιλιππίνες) «The neon demon» του Δανού Νίκολας Γουίντινγκ Ρεφν και και το «Agassi», η τελευταία ταινία του Νοτιοκορεάτη Παρκ Τσαν Γουκ, δημιουργού του «Old boy».

Μην βιάζεστε. Ολες αυτές και πολλές από τις Κάννες θα προβάλονται από την ερχόμενη “χειμερινή” περίοδο και εν Ελλάδι!

 

 

 

 

 

 

 

 

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση