HomeΚΡΗΤΗΦοιτητές… σε ρόλο περιφερειακών συμβούλων, θα “λαμβάνουν” αποφάσεις για σοβαρά ζητήματα

Φοιτητές… σε ρόλο περιφερειακών συμβούλων, θα “λαμβάνουν” αποφάσεις για σοβαρά ζητήματα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εβδομήντα πέντε φοιτητές από όλη την Ελλάδα θα καθίσουν για λίγο στα έδρανα του περιφερειακού συμβουλίου της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα προσομοίωσης περιφερειακού συμβουλίου, που πρόκειται να υλοποιηθεί από τις 26 έως τις 29 Μαίου στο νησί μας.

Η Προσομοίωση Περιφερειακού Συμβουλίου, ένα πρόγραμμα πρωτότυπο και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, που θα δώσει τη δυνατότητα στους νέους να έρθουν σε επαφή και να δουν εκ των έσω τη λειτουργία των θεσμικών οργάνων και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο από 26 έως 29 Μαΐου με τη συνδιοργάνωση του Ελληνικού οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων και της Περιφέρειας Κρήτης.

Φοιτητές και νέοι επιστήμονες, σε ρόλο Περιφερειακών συμβούλων και όχι μόνο θα έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν ζητήματα που απασχολούν συνολικά τις περιφέρειες της χώρας, να εκφράσουν την άποψή τους και να αναζητήσουν τις πιο γόνιμες λύσεις.

Μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία, θα έρθουν σε στενή επαφή με τον ρόλο και τον τρόπο λειτουργίας των θεσμικών οργάνων και της τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα πάρουν παράλληλα σημαντικά εφόδια για το μέλλον.

Αξίζει να σημειωθεί πως το πρόγραμμα εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Κρήτη, παρόλο που η δράση του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημών είναι ευρύτερα γνωστή στη χώρα τα τελευταία χρόνια, μέσα από αντίστοιχα προγράμματα.

Μάλιστα, αντίστοιχο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί την ίδια περίοδο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην Κομοτηνή, με τη διοργάνωση του Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων.

ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ

Οι εργασίες του προγράμματος θα διαρκέσουν τέσσερις ημέρες ενώ στη διάρκεια της τελετής έναρξης, που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Ατλαντίς», θα υπάρξει σχετική ενημέρωση για το πρόγραμμα και τον τρόπο λειτουργίας μιας πραγματικής περιφέρειας.

Για τις ανάγκες του προγράμματος στην Κρήτη έχει δημιουργηθεί υποθετική Περιφέρεια, η Περιφέρεια Ικάριας που αντιμετωπίζει πολυεπίπεδα, πολυσύνθετα και πολυπαραμετρικά ζητήματα. Οι συμμετέχοντες θα αναλάβουν από έναν ρόλο και ο καθένας θα κληθεί να βρει τρόπους να λύσει τα ζητήματα και να προωθήσει τους τρόπους αυτούς.

Για τους σκοπούς του προγράμματος έχουν δημιουργηθεί δύο επιτροπές, η επιτροπή οικονομικών και ανάπτυξης και περιβάλλοντος με θέματα ημερήσιας ατζέντας:

– Έργα αναπλάσεων και υποδομών χρηματοδοτούμενα από το ΣΕΣ (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης), καθώς και χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων

– Γνωμοδότηση σε αρμόδιο υπουργείο για αδειοδότηση εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου

– Χρηματοδότηση νέας επιχειρηματικότητας στον τουρισμό και καινοτόμων επιχειρήσεων

– Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης απορριμμάτων και αποβλήτων.

Παράλληλα μια δεύτερη επιτροπή είναι η Επιτροπή Παιδείας, Πολιτισμού, Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης με θέματα:

• Εξεύρεση Λύσης για την αντιμετώπιση έλλειψης σχολικών κτιριακών μονάδων (υποδομές)

• Συνεισφορά στην Κεντρική Κυβέρνηση όσον αφορά τη διαχείριση των προσφυγικών ροών με εξεύρεση χώρων εγκατάστασης και περίθαλψης

• Αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού με χρηματοδότηση προγραμμάτων από το ΣΕΣ (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης)

• Διαπεριφερειακή συνεργασία για ενίσχυση της πολιτισμικής ταυτότητας.

Τα θέματα έχουν επιλεγεί από την επικαιρότητα της χώρας είναι θέματα που τα τελευταία χρόνια έχουν άμεση σχέση με την επικαιρότητα και απασχολούν την κοινή γνώμη, όμως δεν ταυτίζονται με συγκεκριμένα θέματα κάποιας συγκεκριμένης υπάρχουσας Περιφέρειας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Οργανωτική Επιτροπή, απαρτίζεται από στελέχη και μέλη του νεανικού τμήματος του ΕΟΠΕ της Αντιπροσωπείας Κρήτης, με Συντονίστρια Οργανωτικής Επιτροπής την Μαρία Αρναουτάκη, Τομεάρχη Νοτίου Ελλάδας του Οργανισμού, καθώς επίσης και Επιστημονική Επιτροπή με σκοπό την επιστημονική αρτιότητα του εγχειρήματος, η οποία λειτουργεί συμβουλευτικά µε τα µέλη της να είναι Τεχνικοί Σύμβουλοι του Προγράμματος, με Συντονιστή της Επιστημονικής Επιτροπής όσον αφορά το Πρόγραμμα στην Κρήτη τον Πολιτικό Επιστήμονα κ. Δημήτρη Κρήτα και Αντιπρόεδρο του Οργανισμού.

Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής είναι φοιτήτριες και μέλη του Οργανισμού, η κα Βασιλική Κανάκη, φοιτήτρια Τμήματος Κοινωνιολογίας Π.Κ. και Συντονίστρια της Αντιπροσωπείας του νεανικού Τμήματος του Οργανισμού στην Κρήτη, η κα Θεοδώρα Βαϊντερλή, φοιτήτρια Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης ΠΚ και Αναπληρώτρια Συντονίστριατου νεανικού Τμήματος του Οργανισμού στην Κρήτη, η κα Μαρία Σταματάκη, φοιτήτρια του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, η κα Χαρά Σαββίδου, φοιτήτρια του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Π.Κ., η κα Δώρα Μπουραζάνη και η κα Νικολέτα Γλυνού, επίσης φοιτήτριες του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Π.Κ.

Η Επιστημονική Επιτροπή απαρτίζεται από τον Πρόεδρο του Οργανισμού, κ. Συμεών Σιδηρόπουλο Πολιτικό Επιστήμονα – Διεθνολόγο PhD (c), κ. Σταύρο Τασιόπουλο Νομικό – Πολιτικό Επιστήμονα PhD (c), Γεν. Γραμματέα του Οργανισμού καιοι κ.κ. Μάνθος Λυδάκης και Νίκος Νεβεσκιώτης, Πολιτικοί Επιστήμονες και Επόπτες της Αντιπροσωπείας του Οργανισμού στην Κρήτη, τη Μαρία Αγγελή, Νομικό – Πολιτικό Επιστήμονα και Νομική Σύμβουλο του Οργανισμού, τον κ. Αθανάσιο Βενιτσανόπουλο, Πολιτικό Επιστήμονα και Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού, καθώς και η Μαρία Δρακάκη Κοινωνιολόγος – Πολιτική ΕπιστήμοναςPhD(c).

Η προσπάθεια εντάσσεται στην υλοποίηση του ευρύτερου σχεδιασμού του Προέδρου του ΕΟΠΕ κ. Συμεών Σιδηρόπουλου και του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΟΠΕ για την προώθηση και διάδοση τέτοιων προγραμμάτων και δράσεων στην περιφέρεια, ώστε να δοθούν δυνατότητες συμμετοχής σε περισσότερους φοιτητές και νέους επιστήμονες.

Διαφήμιση
Διαφήμιση