HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠικρός ο καφές μετά τον ειδικό φόρο στις εισαγωγές- Αύξηση έως και 31%

Πικρός ο καφές μετά τον ειδικό φόρο στις εισαγωγές- Αύξηση έως και 31%

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αυξήσεις στην τελική τιμή του καφέ που μπορεί να φτάσουν έως το 31% φέρνει η απόφαση για επιβολή ειδικού φόρου στις εισαγωγές, μέτρο που εντάσσεται στο πακέτο μέτρων προκειμένου να κλείσει η συμφωνία για την αξιολόγηση.

Τα έσοδα που προσδοκά η κυβέρνηση από την επιβολή του φόρου στον καφέ υπολογίζονται στα 40-80 εκατ. ευρώ γεγονός που σημαίνει ότι  ο φόρος θα καθοριστεί από 15-30% με δεδομένο ότι οι εισαγωγές αγγίζουν τα 275 εκατ. ευρώ. Αν προστεθεί σε αυτό και η αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% τότε η τελική τιμή του προϊόντος θα αυξηθεί από 15% -31%.

Οπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, η επιβολή φόρου θα επιβαρύνει τόσο τους καταναλωτές όσο και τους εισαγωγείς και την εγχώρια αγορά ενώ βλέπουν και τον κίνδυνο του λαθρεμπορίου όπως συμβαίνει και στους άλλους κλάδους που υπάρχει Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. Ακόμα δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες για το αν θα επιβληθεί στον ωμό ή στον τυποποιημένο σημειώνουν αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι ο καταναλωτής θα επιβαρυνθεί με αύξηση της τιμής στο… φλυτζάνι με αμφίβολα αποτελέσματα για τα δημόσια έσοδα.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση