HomeLife & StyleΕπιδιορθώνει γκρεμισμένους τοίχους με τουβλάκια Lego

Επιδιορθώνει γκρεμισμένους τοίχους με τουβλάκια Lego

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ενας Γερμανός καλλιτέχνης εντοπίζει τοίχους που καταρρέουν ανα τον κόσμο και τους επιδιορθώνει. Όχι με μπετόν, τούβλα και λάσπη, αλλά με Lego.

Γύρω του πάντα παιδιά, θέλουν να πάρουν τα ..υλικά του.

Ο Γιαν Φόρμαν, 33χρονος Γερμανός γλύπτης ταξιδεύει εδώ και 6 χρόνια, διαλέγει προσεκτικά το πού θα επέμβει με τα Lego του και αλλάζει το τοπίο. Μέχρι σήμερα έχει επισκεφτεί σχεδόν σαράντα πόλεις σε Ευρώπη, Κεντρική Αμερική, Ασία, Ηνωμένες Πολιτείες.

Η πρωτοβουλία του έχει πλέον εξελιχθεί σε διεθνές project, με την επωνυμία Dispatchwork. «Δεκάδες οργανώσεις, ιδρύματα, άνθρωποι, μου στέλνουν φωτογραφίες δικών τους επιδιορθώσεων» εξηγεί ο Φόρμαν και τις δημοσιοποιεί σε έναν διαδραστικό χάρτη στο dispatchwork.jimdo.com.

lego2

Η πρόκληση

«Μία από τις ιδέες είναι να αντιπαραθέσεις τη σκοτεινή ιστορία της αρχιτεκτονικής σε έγχρωμα μοντέρνα κατασκευαστικά στοιχεία» λέει ο Γιαν Φόρμαν στο NBC News, καθώς πολλά από τα μέρη που επισκέπτεται έχουν μια πολιτική σημασία, ένα ιστορικό υπόβαθρο συγκεκριμένο. Πολλές φορές, όπως λέει, κίνητρό του είναι η σχέση που δημιουργείται με τους παριστάμενους την ώρα που επεμβαίνει σ’ έναν τοίχο που καταρρέει.

«Ο κόσμος τρελαίνεται, θέλουν να μου παίρνουν συνεντεύξεις» λέει.

Θυμάται μια φορά στην Τζάφα, στο Ισραήλ, τα πιτσιρίκια να γυρνούν σαν στρόβιλος γύρω του και να ρωτούν επίμονα, πότε επιτέλους θα τελειώσουν, για να πάρουν τα παιχνίδια (τα υλικά του) να παίξουν σπίτι τους.

Με τις επεμβάσεις αυτές, ο καλλιτέχνης θέλει να «αγκαλιάσει» την πόλη και να είναι μέρος της δημόσιας σφαίρας, όπως δηλώνει.

lego3

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση