HomeΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕπιστήμονες θα αναπλάσουν το πρόσωπο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Επιστήμονες θα αναπλάσουν το πρόσωπο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την ανάπλαση του προσώπου του διάσημου αναγεννησιακού καλλιτέχνη, Λεονάρντο Ντα Βίντσι φιλοδοξεί να επιτύχει μια ομάδα επιστημόνων.

Στο σχέδιο, το οποίο ονομάζεται «Leonardo Project», συμμετέχουν γενετιστές, ιστορικοί τέχνης, αλλά και προσωπικότητες όπως ο Μπιλ Γκέιτς και η βασίλισσα Ελισάβετ, οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους χειρόγραφα σχέδια του μυστηριώδους καλλιτέχνη. Με βάση το γενετικό υλικό από αυτά, η ομάδα επιστημόνων θέλει να αποκαλύψει διάφορα στοιχεία για τον Ντα Βίντσι, όπως τη διατροφή του, αλλά κυρίως επιθυμεί να αναπλάσει τα φυσιογνωμικά του χαρακτηριστικά.

Η γενετίστρια Rhonda Roby, από το «Craig Venter Institute» στην Καλιφόρνια, εμφανίστηκε ενθουσιασμένη, ενώ χαρακτήρισε το σχέδιο τους ως «ένα καταπληκτικό, διεπιστημονικό πρότζεκτ».

Το φιλόδοξο εγχείρημα υπολογίζεται πως θα χρειαστεί τρία χρόνια μέχρι την ολοκλήρωσή του, καθώς οι επιστήμονες φιλοδοξούν να το παρουσιάσουν στην επέτειο για τα 500 χρόνια από το θάνατο του Ιταλού καλλιτέχνη.

Ο Brunetto Chiarelli, από το Διεθνές Ινστιτούτο Ανθρωπολογικών Σπουδών του πανεπιστημίου της Φλωρεντίας δήλωσε πως: «Με το πρότζεκτ αυτό δεν θα εμπλουτίσουμε απλώς τις ιστορικές μας γνώσεις για τον Λεονάρντο, αλλά πιθανότατα θα καταφέρουμε να αναπλάσουμε το γενετικό του προφίλ».

Ακόμα, οι επιστήμονες αναμένεται να επιχειρήσουν την καταγραφή του γενεαλογικού του δέντρου, προκειμένου να εξακριβώσουν αν υπάρχει εν ζωή κάποιος απόγονός του.

Όσον αφορά το γενετικό υλικό, στο οποίο θα βασιστεί η έρευνα, η Roby σχολίασε πως: «Ολοένα και περισσότερες τεχνικές βασίζονται στο γενετικό υλικό που λαμβάνεται από τα αντικείμενα που έχει αγγίξει κάποιος. Η πρόκληση για εμάς θα είναι να εξάγουμε το απαραίτητο γενετικό υλικό, χωρίς να βλάψουμε τα έργα του».

Επιπλέον, η ομάδα επιστημόνων επιθυμεί να ελέγξει κατά πόσο τα λείψανα που βρίσκονται στην εκκλησία Sainte Florentine, στο Αμπουάζ της Γαλλίας, ανήκουν όντως στον αναγεννησιακό καλλιτέχνη.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση