HomeΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΣτον ΟΗΕ ελπίζει τώρα η Αθήνα για τα μάρμαρα του Παρθενώνα

Στον ΟΗΕ ελπίζει τώρα η Αθήνα για τα μάρμαρα του Παρθενώνα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Ελλάδα δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα της προσφυγής στη διεθνή δικαιοσύνη προκειμένου να επαναπατρίσει τα μάρμαρα του Παρθενώνα και εξετάζει νέους τρόπους προκειμένου να στηρίξει το αίτημα της προς το Βρετανικό Μουσείο γράφει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα Guardian.

Καθώς σε λίγες ημέρες θα συμπληρωθούν 200 χρόνια από την «αιχμαλωσία» των μαρμάρων στο Λονδίνο, η Αθήνα εργάζεται προκειμένου να σχηματίσει συμμαχίες που θα ενδυμανώσουν τη θέση της στη διαμάχη προκειμένου να ανακτήσει τις αρχαιότητες, προστίθεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Η δημοσιογράφος Helena Smith μάλιστα φιλοξενεί δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά στις οποίες αναφέρει: προσπαθούμε να αναπτύξουμε συμμαχίες οι οποίες ελπίζουμε ότι τελικά θα μπορούσαν να οδηγήσουν ένα διεθνή οργανισμό όπως ο ΟΗΕ να σταθεί στο πλευρό μας κατά του Βρετανικού Μουσείου».

«Αν ο ΟΗΕ που αντιπροσωπεύει όλα τα έθνη του κόσμου πει ότι «τα μάρμαρα πρέπει να επιστρέψουν» τότε θα πάμε στο δικαστήριο γιατί το Βρετανικό Μουσείο θα βρίσκεται απέναντι στην ανθρωπότητα. Δεν αντιμετωπίζουμε τον Παρθενώνα ως αποκλειστικά Ελληνικό έργο αλλά ως μια κληρονομιά της ανθρωπότητας» προσθέτει ο κ. Μπαλτάς.

Ωστόσο παραδέχεται ότι υπάρχει το ενδεχόμενο μιας αρνητικής για την Ελλάδα απόφασης.

«Τα δικαστήρια δεν αντιμετωπίζουν εξ ορισμού τα θέματα από τη σκοπιά της ιστορίας ή της ηθικής. Εξετάζουν τους νόμους. Καθώς δεν υπάρχουν σαφείς κανόνες που αφορούν το θέμα της επιστροφής θησαυρών που πήραν ορισμένοι από διάφορες χώρες, δεν υπάρχει μια αδιαμφισβήτητη νομική βάση» παραδέχεται ο Αριστείδης Μπαλτάς.

Η βρετανική εφημερίδα αποκαλύπτει επίσης τις 141 σελίδες της νομικής γνωμοδότησης που συνέταξε η ομάδα δικηγόρων με τη συμμετοχή της Αμάλ Κλούνεϊ στην οποία υποστηρίζεται ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει μια ισχυρή θέση προκειμένου να πάρει πίσω τα μάρμαρα.

«Πιστεύουμε ότι το διεθνές δίκαιο έχει εξελιχθεί σε ένα σημείο ώστε να αναγνωρίζει ως τμήμα της ακεραιότητας ενός κράτου το δικαίωμά του να επαναδιεκδικήσει πολιτιστική περιουσία μεγάλης ιστορικής σημασίας που έχει αρπαγεί στο παρελθόν – ένας κανόνας που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επανενώσει τα μάρμαρα του Παρθενώνα» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο με τους δικηγόρους να τονίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί γρήγορα.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση