HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΦόρος σε ό,τι κινείται για 1,8 δισ. ευρώ: Σοκ από τον κατάλογο των έμμεσων φόρων

Φόρος σε ό,τι κινείται για 1,8 δισ. ευρώ: Σοκ από τον κατάλογο των έμμεσων φόρων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την ώρα που τα πρωτοκλασσάτα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν να διατυμπανίζουν ότι μέσω της διαπραγμάτευσης προστατεύτηκαν οι ασθενέστεροι και μοιράστηκαν τα βάρη δικαιότερα, το κείμενο του Επικαιροποιημένου Μνημονίου αποκαλύπτει ότι είναι προ των πυλών μια απίστευτη καταιγίδα έμμεσων φόρων, από την οποία δεν γλιτώνει κανείς.

Μετά από την άτακτη οπισθοχώρηση στο θέμα του αφορολογήτου, που τελικά πετσοκόφτηκε, αποδεικνύεται ότι μια ακόμα κυβερνητική δέσμευση πήγε περίπατο: ότι δεν πρόκειται να γίνει αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Αφήνοντας πολιτικά εκτεθειμένο και τον υπουργό Περιβάλλοντος που είχε δώσει διαβεβαιώσεις επί του θέματος, η ουσία είναι ότι οι αυξήσεις της φορολογίας θα πέσουν σε όλα ανεξαιρέτως τα καύσιμα:

Βενζίνη

Πετρέλαιο κίνησης

Πετρέλαιο θέρμανσης

Υγραέριο

Αέριο

Κηροζίνη

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η αύξηση του ΕΦΚ είναι μόνο η μια επιβάρυνση, καθώς υπάρχει και δεύτερη: αυτή από την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% από 23% σήμερα. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό το μπαράζ αύξησης των φόρων στα καύσιμα;

Πέρα από την αύξηση του κόστους των μεταφορών, που τελικά θα επιβαρύνει όλα τα προϊόντα που καταλήγουν στα νοικοκυριά, έρχεται εκ νέου αύξηση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης, παρά τις απώλειες εσόδων των προηγούμενων ετών και παρά το βαρύ κοινωνικό πλήγμα.

Προκειμένου να αιτιολογηθεί η απόφαση αυτή, από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι οι διεθνείς τιμές κυμαίνονται σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα, άρα η επίπτωση δεν θα είναι μεγάλη.

Η πραγματικότητα είναι, όμως, ότι τα νοικοκυριά αλλά και το σύνολο της οικονομίας δεν θα μπορούν να αξιοποιήσουν αυτή τη συγκυρία και θα υποχρεωθούν να φορτωθούν μια ακόμα αύξηση φόρων, τη στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στην πρώτη 5άδα των χωρών με τις υψηλότερες τιμές- λόγω φόρων- καυσίμων στην Ευρώπη.

Ο οδοστρωτήρας των αυξήσεων έμμεσων φόρων δεν σταματά, όμως, στα καύσιμα. Έρχεται μια ακόμα αύξηση στην μπύρα- ένα προϊόν ευρείας κατανάλωσης- όπως επίσης μια ακόμα αύξηση σε τσιγάρα και καπνό. Εκεί που η ευρεσιτεχνία της κυβέρνησης χτυπάει, όμως, «κόκκινο», είναι η πρόβλεψη ενός νέου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα!

Η σκέψη πονηρή και προφανής: πρόκειται για δύο κατηγορίες που η κατανάλωση όχι μόνο παραμένει σταθερή αλλά τείνει αυξανόμενη, άρα αποτελεί πεδίο δόξης λαμπρόν για φορολογική επιδρομή.

Ο κατάλογος έχει και συνέχεια:

Ειδικός φόρος διαμονής για ξενοδοχεία άνω των 2 αστέρων και δωμάτια άνω των 2 κλειδιών

Νέο Τέλος 5% στους συνδρομητές ίντερνετ

Νέο Τέλος 10% στους συνδρομητές συνδρομητικής τηλεόρασης

Τουλάχιστον κυνική χαρακτηρίζεται, επίσης, η παραδοχή ότι η αποκαλούμενη έκτακτη εισφορά αποκτά μόνιμο χαρακτήρα, καθώς με τα νέα κλιμάκια που «κουμπώνουν» σε αυτά της φορολογικής κλίμακας, ενσωματώνεται στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Όσον αφορά στο φόρο ακινήτων που θα διαδεχθεί (;) τον ΕΝΦΙΑ, πέρα από την αναπροσαρμογή συντελεστών και αφορολογήτων για να μη χαθούν έσοδα λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών, η αποκάλυψη των βασικών του χαρακτηριστικών είναι πολύ πιθανόν ότι θα κρύβει κι άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση