HomeΚΟΣΜΟΣTζιάνι Πιττέλλα: Αφύσικη η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ

Tζιάνι Πιττέλλα: Αφύσικη η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αποστάσεις από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζει «αφύσικη», τηρεί ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Δημοκρατών του ευρωκοινοβουλίου Τζιάνι Πιττέλλα, με δηλώσεις του στο protothema.gr.

Παράλληλα ο Ιταλός πολιτικός εξαίρει τη συμβολή του ΠΑΣΟΚ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, χαρακτηρίζοντάς το Κίνημα “θεμελιώδη και αναντικατάστατο παράγοντα της οικογένειας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών” διαψεύδοντας έτσι με σαφήνεια τις φήμες περί δυσαρέσκειας στους κόλπους των ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών για τη σκληρή κριτική που ασκεί η Χαριλάου Τρικούπη στην κυβέρνηση.

Ο κ. Πιττέλλα επαναλαμβάνει την αντίθεσή του στην θεσμοθέτηση ενός προληπτικού πακέτου μέτρων για το ελληνικό πρόγραμμα. “Μαζί με την ομάδα μου θα αντιταχθούμε στην προσπάθεια του ΔΝΤ και μερικών συντηρητικών πρωταγωνιστών να ζητήσουν προληπτικά μέτρα λιτότητας από την Ελλάδα. Αυτό δεν είναι προληπτική λιτότητα είναι ο θάνατος μιας χώρας” τονίζει χαρακτηριστικά.

Εκφράζει επίσης την ελπίδα για ολοκλήρωση σύντομα της αξιολόγησης και αποκλείει το σενάριο επαναφοράς του grexit. Όπως τονίζει “υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την επιτυχή αναθεώρηση του προγράμματος. Σε αυτό το περίπλοκο περιβάλλον, ελπίζω ότι κανείς δεν θα παίξει με την φωτιά. Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι τόσο σοβαρή, για να παιχθεί ένα δράμα όπως το περασμένο έτος για Grexit”.

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Πιττέλλα έχει ως εξής:

1. Στο έκτακτο eurogroup της Δευτέρας η Ελλάδα ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους της προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί. Ποια είναι η αίσθησή σας για την πορεία των διαπραγματεύσεων από την οπτική των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Δημοκρατών;

Θα είμαι ειλικρινής. Δεν μπορώ να πω ότι στην μέση της προσφυγικής κρίσης όταν Σένγκεν και ΕΕ είναι αντιμέτωπες με την χειρότερη κρίση από την ίδρυσή τους, οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση του προγράμματος θα είναι ασαφείς. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την επιτυχή αναθεώρηση του προγράμματος.

Σε αυτό το περίπλοκο περιβάλλον, ελπίζω ότι κανείς δεν θα παίξει με την φωτιά. Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι τόσο σοβαρή, για να παιχθεί ένα δράμα όπως το περασμένο έτος για Grexit. Να μην ξεχνάμε ότι σε ενάμιση μήνα θα διεξαχθεί ένα σοβαρό δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης, βλέπω μια εποικοδομητική προσέγγιση από όλα τα μέρη που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

Η Eurostat αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει πάει καλύτερα από ό,τι αναμενόταν από δημοσιονομική άποψη. Το μόνο πρόβλημα είναι με το ΔΝΤ και επικαλούμαι το αίσθημα της υπεύθυνότητάς τους.

Μαζί με την ομάδα μου θα αντιταχθούμε στην προσπάθεια του ΔΝΤ και μερικών συντηρητικών πρωταγωνιστών να ζητήσουν προληπτικά μέτρα λιτότητας από την Ελλάδα. Αυτό δεν είναι προληπτική λιτότητα είναι ο θάνατος μιας χώρας. Πρέπει να ευχαριστήσουμε τον ελληνικό λαό για την εξαιρετική προσπάθειά του.

2. Υπό το φως των νέων δυσκολιών στις συνομιλίες βλέπουμε και πάλι, όπως και το περασμένο έτος να επανεμφανίζεται το θέμα του Grexit. Πιστεύετε ότι υπάρχουν κάποιοι κύκλοι μέσα στην ΕΕ σήμερα που προσπαθούν πράγματι να θέσουν την Ελλάδα εκτός της ζώνης του ευρώ;

Ειλικρινά δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος τόσο τρελός για να σκέφτεται το ενδεχόμενο ενός Grexit μερικές εβδομάδες πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη για προληπτικά μέτρα λιτότητας και ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για θετική έκβαση της αξιολόγησης. Η ΕΚΤ επίσης παίζει έναν θετικό ρόλο. Σε σύγκριση με το περασμένο έτος βλέπω μια πιο θετική στάση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Το eurogroup έχει παγώσει την συμφωνία σχετικά με τα έκτακτα μέτρα αλλά είμαι θετικός.

3. Έχετε περισσότερες από μία φορά προσφέρει την υποστήριξή σας στην ελληνική κυβέρνηση κατά την διάρκεια των δύσκολων διαπραγματεύσεων, κτίσατε γέφυρες με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το περασμένο ενάμιση έτος με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ\ ΑΝΕΛ στην Ελλάδα, ποιο νομίζετε ότι ήταν το μεγαλύτερο λάθος της ελληνικής κυβέρνησης το οποίο συνεισέφερε στην άσχημη θέση που βρισκόμαστε σήμερα;

Από την αρχή ξεκαθαρίσαμε ότι θεωρούμε πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είναι «αφύσικη» αλλά δεν είναι στην αρμοδιότητα της ομάδας των Σοσιαλιστών – Δημοκρατών να κρίνει ή να αναμιχθεί στην διαμάχη της ελληνικής εσωτερικής πολιτικής. Δεν έχουμε ποτέ αναμιχθεί στις εσωτερικές δημοκρατικές επιλογές του ελληνικού λαού και δεν θα το κάνουμε ποτέ. Το ουσιαστικό ενδιαφέρον μας εστιάζεται στο μέλλον της Ελλάδας η οποία πρέπει να παραμείνει στενά συνδεδεμένη στην ΕΕ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πάντα υπερασπιζόμαστε το συμφέρον της Ελλάδας ενάντια σε αυτούς που προσπαθούν να κλοτσήσουν την Ελλάδα εκτός της ευρωπαϊκής οικογένειας.

4. Το ΠΑΣΟΚ έχει ασκήσει δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ εντός της χώρας. Υπάρχουν δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο σήμερα που μιλούν για χάσμα μεταξύ της ομάδας των Σοσιαλιστών – Δημοκρατών και του ΠΑΣΟΚ το οποίο θεωρείται ότι έχει απομονωθεί από την πολιτική του οικογένεια. Ποια είναι η ιστορία;

Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής σε αυτό. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένας θεμελιώδης και αναντικατάστατος παράγοντας της οικογένειας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και μαζί δίνουμε τις μάχες μας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για το συμφέρον της Ευρώπης και της Ελλάδας. Επιπλέον θεωρώ τον εαυτό μου φίλο της Φώφης Γεννηματά. Με τις προτάσεις της έχει συμβάλει σημαντικά στην επίλυση της τρέχουσας προσφυγικής κρίσης και η ηγεσία της εκτιμάται σε διεθνές επίπεδο όπως πάντα παρατηρώ στις συνόδους κορυφής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών τις οποίες παρακολουθούμε και οι δύο.

Protothema.gr