HomeΚΟΣΜΟΣΑποπέμφθηκε ο πρόεδρος της Βουλής της Βραζιλίας

Αποπέμφθηκε ο πρόεδρος της Βουλής της Βραζιλίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένας δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας απάλλαξε σήμερα από τα καθήκοντά του τον πρόεδρο της Βουλής Εντουάρντο Κούνια, σε βάρος του οποίου έχουν διατυπωθεί πολλές κατηγορίες στο πλαίσιο του σκανδάλου διαφθοράς Petrobras, έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.

Ο πολύ αμφιλεγόμενος Κούνια κίνησε από τον Δεκέμβριο τα νήματα της διαδικασίας παραπομπής σε δίκη της αριστερής προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ φρενάροντας ταυτόχρονα μια διαδικασία δικής του αποπομπής.

Η απόφαση του δικαστή του ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου (STF) ικανοποιεί ένα αίτημα του γενικού εισαγγελέα Ροντρίγκο Ζανό που κατηγορούσε τον Κούνια ότι μεταχειρίστηκε το αξίωμά του «προς ίδιον όφελος και με αθέμιτο τρόπο προκειμένου να εμποδίσει τις έρευνες που διεξάγονταν για το πρόσωπό του να φθάσουν στο τέλος».

Ο υπερσυντηρητικός ευαγγελικός πρόεδρος της Βουλής είναι μέλος του μεγάλου κεντρώου κόμματος PMDB του αντιπροέδρου Μισέλ Τεμέρ και ο πιο σφοδρός αντίπαλος της πρόεδρου Ντίλμα Ρουσέφ.

Οι γερουσιαστές αναμένεται να αποφανθούν στις 11 Μαΐου με απλή πλειοψηφία για την επίσημη έναρξη μιας διαδικασίας αποπομπής της Ρούσεφ η οποία κατηγορείται για παραποιημένους προϋπολογισμούς. Στην περίπτωση αυτή η Ρούσεφ θα απομακρυνθεί από την προεδρία για ένα διάστημα που θα φθάνει το πολύ τους έξι μήνες εν αναμονή της τελικής κρίσης των γερουσιαστών.

Για το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία και ο αντιπρόεδρος Τεμέρ ετοιμάζεται ήδη να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση.

Αν δεν αποπεμπόταν, ο Κούνια θα γινόταν ο δεύτερος στη σειρά διαδοχής.

«Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι ο ύποπτος (ο Κούνια) δεν διαθέτει τις ελάχιστες προσωπικές προϋποθέσεις προκειμένου να ασκήσει αυτή την ώρα, στην πληρότητά τους, τα καθήκοντα του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, κάτι που τον καθιστά ακόμη λιγότερο [κατάλληλο] για να αναλάβει την προεδρία της Δημοκρατίας», γράφει ο δικαστής του Ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου Τεόρι Ζαβάσκι, στην απόφασή του, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Εντουάρντο Κούνια κατηγορείται τώρα ενώπιον του Ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστήριου για διαφθορά επειδή φέρεται να απέκρυψε λογαριασμούς τουλάχιστον πέντε εκατομμυρίων δολαρίων στην Ελβετία, τα οποία προέρχονταν από καταχρασθέντα κεφάλαια του πετρελαϊκού ομίλου Petrobras, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ο Κούνια είναι αντικείμενο πολλών άλλων ερευνών για πράξεις διαφθοράς σε σχέση με το σκάνδαλο Petrobras στο οποίο εμπλέκεται ένα μεγάλο μέρος της πολιτικής ελίτ, από τον πρώην πρόεδρο Λούλα μέχρι τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Αέσιο Νέβες.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση