HomeΚΟΣΜΟΣΗ γυναίκα που ύψωσε τη γροθιά της στους νεοναζί και συγκλόνισε

Η γυναίκα που ύψωσε τη γροθιά της στους νεοναζί και συγκλόνισε

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η συγκλονιστική φωτογραφία «ταξιδεύει» τις τελευταίες μέρες σε όλο τον κόσμο: μια γυναίκα με υψωμένη τη γροθιά της στέκεται αγέρωχη απέναντι σε μια ομάδα 300 νεοναζί. Δεν τους φοβάται. Και δεν τους αφήνει να περάσουν!

Είναι η συγκλονιστική εικόνα της 42χρονης φωτογράφου Tess Asplund. Βρέθηκε μπροστά σε μια πορεία νεοναζί στην πόλη Μπορλάνζ στη Σουηδία. Και αποφάσισε να αντιδράσει σε αυτό που έβλεπε, σε μια πορεία μίσους. Στάθηκε λοιπόν απέναντι στους ακροδεξιούς, ύψωσε τη γροθιά της και χωρίς να πει κουβέντα, χωρίς καμία έκφραση στο πρόσωπό της, στάθηκε εκεί και έστειλε μήνυμα κατά του ρατσισμού.

Η φωτογραφία της δεν άργησε να ανέβει στο Twitter και το Facebook και γρήγορα η φωτογραφία της έγινε σύμβολο, μια σημαντική στιγμή στη σύγχρονη ιστορία της Σουηδίας. Η Tess Asplund συμμετείχε σε αντιρατσιστική συγκέντρωση που έγινε ως «αντίβαρο» στην πορεία του Nordic Resistance Movement, μιας παραστρατιωτικής ναζιστικής οργάνωσης.

Στη φωτογραφία όπου έχει αποτυπωθεί η στιγμή που η Asplund με υψωμένη τη γροθιά απέναντι στους νεοναζί, ένας από τους τρεις άνδρες που είναι μπροστά της, την κοιτά στα μάτια. Ανέκφραστος αλλά το βλέμμα του «λέει» πολλά. Το ίδιο και το δικό της…

Η γενναία κίνηση της 42χρονης φωτογράφου συγκίνησε και την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, τη Βρετανή συγγραφέα του Χάρι Πότερ που μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο twitter την αποθέωσε!

Φυσικά, το γεγονός πως ύψωσε «ανάστημα» απέναντι στους νεοναζί δεν έμεινε… έτσι. Οι ακροδεξιοί δεν σταμάτησαν την πορεία τους και μόλις την πλησίασαν περισσότερο, ο ένας απ’ αυτούς την έσπρωξε για να τη βγάλει από τη μέση του δρόμου όπου στεκόταν!

Η Asplund που μένει στη Στοκχόλμη και είναι χρόνια ακτιβίστρια κατά του ρατσισμού, δήλωσε ότι σε μια ομάδα που σκορπά μίσος δεν θα έπρεπε να έχει δοθεί άδεια για να κάνει διαδήλωση και μάλιστα με αφορμή την εργατική Πρωτομαγιά. «Φυσικά και δεν θα έπρεπε να τους επιτραπεί να διαδηλώσουν. Είναι Ναζί» είπε στον Independent. «Σκορπούν μίσος. Αν έπαιρναν τον έλεγχο της χώρας, θα με πετούσαν έξω» λέει η 42χρονη φωτογράφος.

«Συχνά στέκομαι στις διαδηλώσεις με υψωμένη τη γροθιά, δεν είναι κάτι καινούργιο για μένα» είπε στο P4 Dalarna. Είναι άλλωστε ακτιβίστρια εδώ και 26 χρόνια. Αναφερόμενη στη «συνάντησή» της με τους νεοναζί είπε: «Ένιωσα πως έρχονταν να μου πουν «δεν θα έπρεπε να είσαι εδώ» και μετά ένας από αυτούς με «κάρφωσε» με το βλέμμα και έκανα το ίδιο κι εγώ. Δεν είπε τίποτα, δεν είπα τίποτα και μετά η αστυνομία με απομάκρυνε».

newsit.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση