HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ ΕΚΤ παύει την παραγωγή του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ

Η ΕΚΤ παύει την παραγωγή του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι «τίτλοι τέλους» για το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ έπεσαν και επίσημα, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι διακόπτει την παραγωγή και έκδοσή του.

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να σταματήσει μόνιμα την παραγωγή του συγκεκριμένου χαρτονομίσματος και να το αποκλείσει από τη σειρά Europa- τη δεύτερη που έχει κυκλοφορήσει με χαρτονομίσματα του ευρώ- λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες ότι το 500ευρω μπορεί να διευκολύνει τις παράνομες δραστηριότητες.

Στα τέλη του 2018

Η έκδοση του χαρτονομίσματος θα σταματήσει περίπου στα τέλη του 2018, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, όταν αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ, της σειράς Europa.

«Το 500ευρω θα εξακολουθήσει να θεωρείται νόμιμο νόμισμα και συνεπώς θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται για πληρωμές και αποταμιευτική αξία. Οι ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης θα λάβουν μέτρα ώστε να διασφαλίσουν ότι οι υπόλοιπες ονομαστικές αξίες είναι διαθέσιμες σε επαρκείς ποσότητες», αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση.

Ακόμη, η ΕΚΤ ανέφερε ότι το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ, όπως και όλα τα υπόλοιπα, θα διατηρήσει την αξία του και θα είναι δυνατό να ανταλλάσσεται στις κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος, για απεριόριστο χρονικό διάστημα.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση